Voorarrest verlengd van 12 activisten in Slowakije

Een Slowaakse rechtbank heeft het voorarrest verlengd van 12 Greenpeace-activisten (Slowaken, Tsjechen, Belgen en Finnen), die na een protest tegen een kolenmijnbouwbedrijf werden gearresteerd.
De premier van Slowakije, Peter Pellegrini, zei echter dat de beslissing van de rechtbank twijfelachtig was.

Vijftien activisten werden op woensdag 28 november gearresteerd na het ophangen van een spandoek met de tekst “Stop the age of coal” uit een toren in een kolenmijn die een van de meest vervuilende centrales van Slowakije bevoorraadt.

Het was een vreedzaam protest in de vorm van een bannerdrop, maar het mijnbouwbedrijf, HBP, zei dat 342 mijnwerkers ondergronds in gevaar werden gebracht omdat alle activiteiten op het terrein gedurende enkele uren werden stilgelegd.

Drie van de activisten werden op woensdag vrijgelaten, terwijl de rest werd beschuldigd van het in gevaar brengen van een strategisch nutsbedrijf.

Het regionale hof in Prievidza, centraal Slowakije, heeft geen datum voor een proces vastgesteld. Dat betekent dat ze tot 12 maanden lang in voorarrest kunnen blijven. Advocaten van de activisten zijn in beroep gegaan tegen de beslissing.

“De beslissing van de rechtbank is ongekend. “De activisten zijn geen misdadigers, en zij voerden een niet-gewelddadig protest tegen een bedrijf dat de regio en Slowakije decennialang heeft vervuild,” zei de leider van Greenpeace in Slowakije, Ivana Kohutkova, in een verklaring.

– Eerder verschenen bij Dhjana

Zie ook hier.