Voor of tegen?

Gisteren vond in Dresden weer een demonstratie van PEGIDA plaats. Er waren er naar schatting van de politie 18.000 (andere schattingen noemen 15.000 of 20.000). Er waren 4.000 tot 5.000 tegendemonstranten. Ook op andere plaatsen werd gedemonstreerd door voor- en tegenstanders. In Keulen waren er 500 PEGIDA-aanhangers en 2.000 tegendemonstranten. Op andere plaatsen waren er geen PEGIDA-demonstraties maar alleen tegendemonstraties. Zo waren er in Münster 10.000 en in Stuttgart 8.000 deelnemers aan demonstraties tegen PEGIDA. Alles bij elkaar waren er ca. 40.000 demonstranten tegen en ca. 20.000 voor PEGIDA. Hield de beweging zich aanvankelijk verre van de politiek, allerlei rechtse en soms extreemrechtse organisaties dingen naar de gunst van PEGIDA, met name de eurosceptische Alternative für Deutschland (AfD) en de conservatief-liberale FDP, die na de laatste verkiezingen al hun zetels in het parlement verloren.

wirsindjedentagauslaenderEr is een aantal opmerkelijke bijverschijnselen. Doorgaans wordt, heel anders dan in Nederland, PEGIDA afgeschilderd als een beweging van boze gefrustreerde burgers met een diepgewortelde haat tegen vreemdelingen, tegen de gevestigde orde en dan met name links, de EU en de pers. Zelfs in de boulevardkrant Bild, nou niet bepaald de spreekbuis van links en immigranten in Duitsland, staan vandaag vijftig portretten van bekende Duitsers waaronder veel politici, sportmensen, artiesten en tv-persoonlijkheden. Een voor een leggen ze kort en helder uit waarom je volgens hen nee moet zeggen tegen PEGIDA. Volgens hen dweept de beweging met angst en haat, waarvoor in een open en democratische rechtstaat geen plaats is.

PEGIDA is ondertussen een onderwerp dat niet meer weg te denken is uit de Duitse media. Naast berichten over de demonstraties zijn er talloze analyses, commentaren en opiniestukken, waarin uiterst zelden een positief beeld van PEGIDA wordt gegeven. Islamisering wordt gezien als hersenspinsel en vreemdelingenhaat als ongewenst en zij die zulks uitdragen worden afgeschilderd als domme mensen met een sociale achterstand. Ook bijzonder is dat stadsbesturen, culturele instellingen en maatschappelijke en religieuze organisaties zich luid tegen PEGIDA uitspreken. Zo gingen gisterenavond de verlichtingen uit van de Dom in Keulen, van de Brandenburger Tor in Berlijn en, opnieuw, de Semperoper in Dresden. Ook politici lopen mee in de tegendemonstraties, waar naast oproepen van solidariteit, menselijkheid en redelijkheid PEGIDA ook met veel humor wordt bestreden. Zo is er ook een HOGIDAHobbits gegen die Isengardisierung des Auenlandes.

In veel Nederlandse media wordt daarentegen een heel ander beeld geschetst. In de eerste plaats wordt er gesuggereerd dat PEGIDA groeit en daarmee de maatschappelijke onrust over van alles. Dat geldt misschien voor de drie of vier procent meer demonstranten dan bij de vorige protestmars in Dresden, maar op andere plaatsen zijn een paar honderd demonstranten al erg veel. Bovendien zijn op die plaatsen de tegendemonstraties doorgaans veel groter. Maar de aandacht voor PEGIDA zelf en hun standpunten is in de Nederlandse media veel groter en de tegendemonstraties worden soms kleiner voorgesteld dan ze in werkelijkheid zijn. Zo noemde de Telegraaf dat er in Dresden slechts een paar honderd tegendemonstranten waren, terwijl er dat volgens de politie 4.000 en volgens sommige Duitse media 5.000 waren.

Het meest opmerkelijke is wel dat veel Nederlandse journalisten en commentatoren zich in allerlei bochten wringen om de PEGIDA-demonstranten voor te stellen als aardige, gematigde en doodgewone burgers die zich terecht zorgen maken over ‘islamisering’, immigratie en integratie. Een vergelijking met nazi’s of hooligans is dan ook uit den boze, ondanks dat die wel degelijk aan de demonstraties meedoen en veel leuzen soms letterlijk extreemrechts gedachtengoed uitdragen. De demonstratie in Keulen was zelfs georganiseerd door ProNRW, een volgens de Duitse inlichtingendienst extreemrechtse organisatie met vele nazi’s en neonazi’s in hun gelederen. Net als in Nederland onder PVV-sympathisanten zijn er in Duitsland veel PEGIDA-sympathisanten, die hun rancune, afkeer van de democratische rechtsstaat, vreemdelingenhaat en racisme graag delen met anderen op Facebook.

Vanwaar dan de meestal positieve interpretatie in de meeste Nederlandse media van de vermeende volksopstand tegen de vermeende islamisering van het Avondland, die zich vooral lijkt te beperken tot Dresden? Waarom is er hier te lande zoveel begrip voor de getoonde vreemdelingenhaat en angst voor immigratie en ontevredenheid van boze en rancuneuze burgers die zeggen niet extreemrechts te zijn maar wel de woorden scanderen die daar bijhoren? Het valt deels wellicht te verklaren uit de aanwezigheid van eerst de LPF en nu de PVV, die in grote lijnen dezelfde standpunten uitdraagt als PEGIDA, maar geen protestbeweging is maar een gesubsidieerde politieke factor. Een andere reden is wellicht dat het aanzetten tot angst en haat tegen asielzoekers en immigranten en het voeden van de bijbehorende maatschappelijke onrust hier al diep in de media is doorgedrongen. Men wil graag zoveel mogelijk negatieve berichtgeving om maar zo vaak mogelijk bevestigd te worden. PEGIDA is dus goed want er is iets heel erg mis.

Anders dan in Duitsland is het in Nederland lastig om veel mensen op de been te krijgen voor demonstraties voor een goede of een slechte zaak. Daarom zul je in Nederland niet snel een grote demonstratie zien tegen angst en haat, want dat is blijkbaar iets waar veel Nederlanders zich erg prettig bij voelen. Het is niet voor niets dat de Pietietie op Facebook tot nu toe de grootste virtuele demonstratie ooit in Nederland was. Aan de andere kant zal een demonstratie voor angst en haat ook niet groot kunnen zijn, want met een politieke vertegenwoordiging die daarop gefundeerd is ben je er al van verzekerd dat jouw mening wordt uitgedragen. Bovendien is het in een niet onaanzienlijk deel van Nederland ondertussen een gangbare opvatting, dat als een terrorist een misdaad begaat het vervolgens zijn of haar religie en daarmee alle gelovigen wordt aangerekend. En omgekeerd dat als een aantal PVV-aanhangers oproepen tot dood en geweld dat helemaal niets met de PVV te maken heeft. Hypocrisie en schijnheiligheid zijn hier al tot deugd verheven.

1 gedachte over “Voor of tegen?”

  1. Pingback: Voor of tegen? | wltrrr

Reacties zijn gesloten.