Von der Dunk waarschuwt voor volksopstand

Thomas von der Dunk waarschuwt voor een volksopstand. Volgens zijn column in de Volkskrant ‘onderschat het fêterende old boys netwerk de volkswoede’.

Aanleiding was de oproep van Jelle Brandts Corstius aan een ‘mislukte bankenbaas’ om van zijn ‘onverdiende bonus af te zien’. Braaf Nederland reageerde onmiddellijk dat bonussen niet terugvorderbaar zijn en dat alles gebeurde overeenkomstig de regels.

Sommigen spreken intussen al hysterisch van Middeleeuwse toestanden, van een volksgericht en een heksenjacht. Dat gebeurt in het brave Nederland altijd heel erg snel, zodra een discussie zich buiten de paden van het ambtelijke jargon dreigt te begeven.

Hij wijst erop dat Zwitserland, met zijn in sommige kringen zo toegejuichte referendum, aan een eigen topman al duidelijk de grenzen heeft aangegeven.

De Zwitserse volkswoede was ditmaal zo groot, dat bij het referendum voor het ‘ja’ een Noord-Koreaanse meerderheid dreigde. Het is sinds hun opstand in 1293 tegen de zelfverrijkingspogingen van de legendarische Habsburgse landvoogd Gessler niet zo vaak voorgekomen dat de Zwitsers in een revolutionaire stemming zijn geraakt, maar nu leek het er wel even op. Onder druk van de publieke opinie – en vast ook van zijn collegagraaiers die voor hun eigen iets bescheidener zakcentje begonnen te vrezen – zag Novartisbaas Vasella van de grote slag van zijn leven af.

Een beroep op de eigen verantwoordelijkheid lijkt hier niet te helpen:

Toen Ben Knapen, die aan het bijna-failliet van nagenoeg de hele vaderlandse pers een miljoen over had gehouden, in 2010 voor de normen-en-waarden-partij CDA-staatssecretaris werd, deden De Volkskrant en de NRC in hun hoofdcommentaar beide een beleefde oproep om dat miljoen terug te storten. Dat zou een mooi gebaar aan de samenleving zijn. We kunnen inmiddels één ding constateren: die zeer beleefde oproep hielp evenmin. Een mooi gebaar aan de samenleving? Ben Knapen haalde zijn schouders op, zoals Sjoerd van Keulen dat tot dusver ook wenst te doen.

Revoluties ontstaan volgens Von der Dunk meestal wanneer het rechtssysteem op essentiële punten het rechtsgevoel tart, zoals thans bij Amarantis en SNS Reaal, en er dan daarin niets verandert. De postbode, de leraar, de kapper of de eigenaar van een stukadoorsbedrijf hadden er niets meer te maken, maar worden nu wel met de gevolgen geconfronteerd. “Om de steen des aanstoots samen te vatten: vele onschuldigen verliezen nu hun baan, de schuldigen behouden hun bonus”.

Tegelijk zal het in Nederland in de praktijk zo’n vaart niet lopen, zolang de initiatiefnemer van de nu gewraakte stalking oproept om het tegelijk vooral erg netjes te houden. Van zo’n bezwaard gemoed hadden Robespierre, Lenin en Mao indertijd toch wat minder last.

12 gedachten over “Von der Dunk waarschuwt voor volksopstand”

 1. Goed gezegd, ik snap alleen niet wat die von der Dunk in hemelsnaam nog te zoeken heeft bij dat
  pr-bladje voor haat en banken van Philippe-huilie-huilie-Remarque en schedelmeter Chris Rutenfrans.
  Dat geldt uiteraard ook betreffende zijn lidmaatschap van de ‘partij voor etnische registratie en Schutzhaft’ PvdA.

 2. @2 Anselm,

  “Op die volksopstand wacht ik al een tijdje en weeg bijgevolg zowat een ons.” 😆

 3. Gewoon SP stemmen de volgende keer dan is een opstand niet nodig. Vrijwilliger worden zoals ik en laat zien aan de mensen dat het menens is.

 4. @9 Als je de zittende kliek naar huis wilt sturen heb je weinig andere opties, dus JA, wel doen.

 5. Indien wij de zittende macht weg willen sturen mogen wij wel mteen beginnen .Las net dat de vermaldijde euro ons per jaar zo een 7000 euro kost ,al zinds de invoering ,vanwege de omwisseling en nog zo iets .Plus dat van rompey en barosso 6,2 miljnhebben geschonken aan de ukraine .Wanneer houd dit op .

Reacties zijn gesloten.