Het volksoproer tegen de EU dat maar niet komt

Frankfurt Main Fettmilch-Aufstand
Plundering van de Jodengas in Frankfurt tijdens de Fettmilch-opstand van 1614, toen relletjes gericht tegen joden uitbraken. Frankfurt was failliet en iemand moest natuurlijk de schuld krijgen. Drukwerk van Matthäus Merian uit 1628. (Wikimedia Commons)
Het kost tegenwoordig veel moeite mensen op de been te krijgen voor een goed doel. Des te lachwekkender zijn de oproepen om Brussel te bestormen die al enige tijd over internet rondgaan. De enige manier om van Brussel, de Euro en de EU af te komen is een bestorming gedreven door volkswoede. Men trekt daarbij graag vergelijkingen met de bestorming van de Bastille, 320 jaar geleden. Daarover bestaan heel veel geromantiseerde voorstellingen, maar weinigen weten dat het werkelijke doel van die bestorming het in bezit krijgen van de enorme hoeveelheid buskruit die daar opgeslagen lag was. Die voorstelling van een eigentijdse bestorming wordt vooral aangewakkerd door personen die naast Brussel in links, immigranten, moslims en allochtonen de nieuwe vijanden van het volk zien. Nou ja, nieuw…

Daar komt bovenop de populaire illusie dat de EU ons opgelegd is, maar dat natiestaten spontaan zouden zijn ontstaan en een soort natuurlijke soevereiniteit kennen. Die natiestaten zijn natuurlijk net zulke tekentafeloplossingen als de EU en vaak ontstaan door excessief geweld van roofadel. U weet wel, van die mensen die worden toegejuicht bij nationale feestdagen door mensen die niet beter weten. De kans dat zo’n opstand er komt is alleen daarom al nul. Het volk van tegenwoordig is simpelweg te dom en te lui. De ellende en armoede van toen is onvergelijkbaar met wat er nu speelt. Er is geen adel of absolute vorst meer die het volk uitmelkt. Er liggen geen miljoenen mensen te creperen in de goot. We zijn niet voortdurend in staat van oorlog. De gemiddelde levensverwachting nu is bijna drie keer zo hoog als toen.

De kans dat je vermoord of beroofd wordt bij je gang naar de supermarkt is ook bijna nul. Bestormen is een begrip dat eigenlijk alleen nog onder voetbalfans of koopjesjagers bestaat. Voor een revolutie heb je een ideologie nodig en een massa die meewerkt die ideologie in praktijk te brengen en een fundamentele wisseling van de macht mogelijk te maken. Voor zoiets krijg je geen Nederlander op de been. Je kunt in Nederland alleen massa’s bewegen door een concert van Frans Bauer te organiseren of bij de huldiging van een sportman of -vrouw. En vaak zijn ze helemaal niet te bewegen, want ze willen het sterren springen van de duikplank voor geen goud missen. Nee, de meesten juichen het toe als anderen in opstand komen, maar zelf hebben ze geen tijd of zin.

Het meest hilarische is dat de kritiek op de EU vaak vervalt in kreten die alleen maar inzicht geven in een gebrekkig historisch besef of intellectueel vermogen. Over rechts wordt de EU vaak vergeleken met de Sovjet-Unie, terwijl de EU geen staat is, laat staan een-partijstaat is. Over links ziet men de EU als een neoliberaal bouwsel waarvan alleen de rijken en banken profiteren. Persoonlijk denk ik dat dat laatste dichter bij de waarheid ligt dan het eerste, maar beide zijn incomplete voorstellingen. Men ziet in Nederland nou eenmaal liever het negatieve dan het positieve. Daarom protesteert men zelden tegen de 2500 miljard aan ongecontroleerde derivatenhandel, maar schreeuwt men des te harder als “ons belastinggeld” besteed wordt om in andere landen ook de democratie te bevorderen.

Dankzij de EU kent Europa de langste onafgebroken periode van vrede en is er betrekkelijk vrij verkeer van mensen en goederen. De welvaart is in de afgelopen 50 jaar enorm gestegen en er is veel verbeterd op het gebied van mensenrechten. Er is natuurlijk van alles mis met de EU, maar er is weinig waar we niets aan kunnen doen. Immers, er is een Europarlement, dus maak gebruik van je democratisch stemrecht. Bovendien is onze eigen regering vertegenwoordigd in andere Europese organen, dus als je ergens zou moeten klagen dan is het in Den Haag. Een opstand tegen Brussel zoals destijds de bestorming van de Bastille komt er gewoon niet. Ook al klikken jij en je vriendjes zoveel mogelijk ‘like’ op Facebook.

wltrrr zou graag in opstand komen tegen domheid. maar vreest dat er helaas maar een kleine minderheid in ons land is die daar vanaf wil. Mensen bepalen zelf wel wanneer ze het ijs op gaan en doen waarschuwingen van anderen voor gevaarlijk ijs af als bemoeizucht of ondermijning van hun fundamentele recht op domheid.

26 gedachten over “Het volksoproer tegen de EU dat maar niet komt”

 1. Geheel mee eens.
  Een andere discussie is, dat de EU wel hervormd moet worden. Bijvoorbeeld het afschaffen van de nationale (lid)staten, het scheiden van de machten en daarmee het versterken van het Europaparlement. Het accent leggen op regionaliteit i.p.v nationaliteit kan nationalistische onderbuikgevoelens opvangen.

 2. @theo – Ik heb het over de houding in Nederland. Tissen heeft het over gevoel en ik verwacht van Nyenrode weinig impulsen voor een nieuw economisch beleid dat volgens hem nodig is.

  En uiteraard trekken de verarmde Grieken of Spanjaarden niet naar Brussel, want ze hebben geen geld (meer) voor een kaartje. En waarom zouden ze ook? De boosdoeners zitten niet in Brussel maar op een van de vele mogelijke landjes waar je m.m.v. de lokale overheid de belasting in eigen land kunt ontduiken.

 3. @4
  De boosdoeners zitten in Nationale overheden en Brussel.
  Overal worden financiele instellingen gered ten koste van burgers.
  Kijk eens waar de hulp terecht komt voor Giekenland, Portugal , Ierland en binnenkort Cyprus.
  Wie hebben er baat bij de hulp ?
  Burgers ?
  Daarom zal vroeg of laat ( naar gelang het water aan de lippen staat ) de opstand komen.
  Nobelprijs voor bloedvergieten is wat het huidige Europa krijgt.

 4. @Theo. Maar dat banken (en rijken) worden geholpen en armen niet is al een heel oud en beproefd concept.

  Burgers komen in opstand omdat ze niet anders kunnen. In Nederland lijden burgers vooral aan keuzestress over welk breinrottvprogramma ze vanavond zullen bekijken. In opstand komen ze alleen als het bier op is.

 5. @6
  Dan maakt u een andere inschatting over de koopkracht bij mensen dan ik.
  700.000 mensen hebben problemen om hun rekeningen te betalen.

 6. @Theo. Ik ben bekend met de financiële problemen waarin veel mensen verkeren, maar rekeningen niet kunnen betalen is nog geen reden tot opstand. Ik zie het nog niet gebeuren.

 7. @8
  Kijk eens wat voor sancties door de overheid worden opgelegd.( bij niet betalen van boetes, belasting enz )
  En ja , als je daardoor de kinderen niets te eten kunt geven, komt die opstand vanzelf.
  Mijn inschatting is dat het niet zover meer weg is.

 8. [ Dankzij de EU kent Europa de langste onafgebroken periode van vrede ]

  Nou, als je de kaart van Europa bekijkt van 1960 tot nu…en de gebeurtenissen… Vrede is toch iets anders lijkt me.
  Daarbij is het de vraag of deze periode zoveel anders zou zijn verlopen zonder dat EU-gedoe.

  [ er is een Europarlement, dus maak gebruik van je democratisch stemrecht.]

  Ja, stem, waarop?

 9. @2 Cornelis,

  “Een andere discussie is, dat de EU wel hervormd moet worden.”

  Inderdaad. Laat links zich daarop eens concentreren in plaats van een ‘volksopstand’ romantiseren of de EU als de duivel afschilderen.

  @10 Le Roi,

  Ja, stem, waarop?

  Goede vraag. In ieder geval begint het met goede vragen. Hetgeen niet betekent dat je dan ook goede antwoorden geeft.

 10. @11, tot nu toe lees ik vooral in rechtse, extreem-rechtse en extreem linkse blogs fantasieen over opstand.

 11. @14 Le Roi,

  Btw: Van die Nieuwe Paarse Partij ook nooit meer iets gehoord. Tja, als ze zich door jouw grappen en grollen laten inspireren…

 12. @15;

  GRAPPEN EN GROLLEN ??

  DELLEN gaan het helemaal worden.

  En ik kakel 5 talen, dus in Brussel doe ik lekker mee.

 13. @13, ik kan verdorie de link niet meer vinden. Was iig. Duits. Ik kijk morgen of ik in de computer op m”n werk nog wat vind…

 14. Eigenlijk moeten we blij zijn dat het Nedervolk zo passief als een luiaard met chronisch vermoeidheidssyndroom is , want sinds de verdomming die wij aan de Amerikanisering van onze “media ” hebben te danken is de meerderheid afgezakt tot het niveau van het gepeupel dat opgejut door de Oranjes de gebroeders de Wit vermoorde cq het niveau van de Frankfurters in de door Wltrrr bijgeleverde illustratie .. De EU , de Moslims , het zijn allemaal afleiders van de “ontrechting ” van het klootjesvolk … waarbij het ironisch is dat de EU met al haar fouten Nederland nog incidenteel tot milieumaatregelen dwingt … In de USA is dat het teken van een achterlijke , ultra rechtse , staat , wanneer de federale regels strakker zijn dan die van de individuele staat en de staat door Washington tot meer alternatieve Energie of een hoger miniumloon word gedwongen … achterlijk gaat voor Nederland ook steeds meer gelden en ultra rechts zijn we ook al aan het worden ..

 15. De EU heeft nu een filiaal in China. Door de crisis in de eurozone lijken de EU-landen in Midden en Oost-europa uit de boot te vallen wat investeringen betreft. Dus ziet china zijn kans schoon en heeft het secretariaat van deze zeer uigebreide samenwerking in een Chinees ministerie ondergebracht. Binnenkort betalen die EU-landen misschien wel met de Chinese munt, zoals ook de ASEAN-landen beginnen te doen.
  Bron: The Inaugural Conference of China-CEE Cooperation Secretariat and the First National Coordinators’ Meeting Are Held in Beijing http://www.fmprc.gov.cn/eng/zxxx/t969490.htm
  CEE= Central- and East-Europe
  en
  An EU opening
  http://www.bjreview.com.cn/world/txt/2013-01/07/content_510717.htm

 16. Het staat wel zeker te gebeuren deze bom barst is het niet vandaag is het morgen .En niet alleen hier in heel europa .Wacht maar af indien in maart de nieuwe bezuinigings ronde komt ,dat kan wel eens de druppel zijn

 17. Er zit uiteraard wel een risico aan verbonden aangezien bruin2 er zeker niet voor schroomt om dan in te laten grijpen ,zoals in begin 50 er jaren bij de rozen revolutie .ook daar nam de regering het besluit om de sabel ter hand te nemen

 18. Zoals in een artikel hier op deze site ooit werd opgemerkt, kun je in Nederland prima leven zolang je niet op één of andere manier door rampspoed getroffen wordt. Zeker als je verder eigenlijk zo dom als het achtereind van een varken bent en je kop voortdurend in het zand steekt.
  Als materialisme en hebzucht je enige drijfveren in het leven zijn en het verder is ‘na mij de zondvloed’.
  Maar als je dit land en het politieke- en econmoische systeem niet lust, dan wordt het een ander verhaal.
  Bijvoorbeeld als je je gaat afvragen waarom ons geldstelsel is zoals het is en waarom het vroeg of laat wel tot een ramp moet leiden als het niet heel snel en heel drastisch hervormd wordt.
  Waarom schrijven de media daar niet over, waarom is het NOS-journaal zo’n folklore-rubriek dat nergens over gaat?
  Waarom zou je kranten en de t.v. de deur uit moeten doen en proberen middels andere, vaak uitstekende bronnen, erachter zien te komen wat zich afspeelt in Nederland en de wereld?
  Waarom is het nieuwsagentschap ANP een private onderneming met Rijkman-Groenink (waar kennen we die toch van?) aan het roer?
  En hoe zit het met ‘De Nederlandsche Bank’?
  Waarom zou het heel goed zijn als niemand meer leningen bij banken zou afsluiten?
  Wie op zoek gaat naar de antwoorden op dat soort vragen en nog veel meer, komt er ook achter dat er andere mogelijkheden zijn om de wereld in te richten: rechtvaardiger, duurzamer, vreedzamer en noem maar op.
  Dat is de reden waarom ik dit een prachtige site vindt:
  http://www.visionair.nl/politiek-en-maatschappij/nederland/nederland-vanaf-1-februari-dictatuur/comment-page-1/#comment-84951
  Link vooral even door naar de artikelen onderaan die pagina: over zaken waar je NOS of Volkskrant en al die andere rijkeluis-media nooit over zult horen maar die wel de oorzaak zijn van alle ellende voor gewone mensen als u en ik.

 19. @14 Le Roi,

  Volgende keer doen wij mee, de DELLEN:

  Nog meer dellen: Klub Kobalt.

  Nu zijn het weliswaar (ex-)ToenLinksers, maar boven het niveau van verongelijkte dellen wil het maar niet uitstijgen.

Reacties zijn gesloten.