Een volk, een paar rijken en ’n onderwerp

Een deel van het electoraat mag je niet verwijten te kiezen voor partijen die inzetten op één doelgroep met bijbehorend belang. Je hoort dan vaak dat die partijen zich ook op andere onderwerpen richten, dus eigenlijk net zo breed georiënteerd zijn als de ‘oude’ partijen. Tenminste, volgens henzelf en hun kiezers. Er zijn tegenwoordig twee van zulke partijen die buitengewoon populair zijn. De PVV zet in op mensen die een hekel hebben aan moslims, linkse joden en vreemden en bang zijn voor de EU en eisen dat ‘de elite’ zichzelf kastijdt. Om zulke waanvoorstellingen goed te praten is de PVV ook voor dierenwelzijn en een altijd-schone luier voor iedere bejaarde. De 50plus-partij richt zich op mensen die bang zijn hun pensioen kwijt te raken. Die beweren weliswaar ook andere leeftijden toe te laten, want straks is iedereen natuurlijk ouder dan 50, het dreigende pensioengat is het beginsel van de partij.

Ons pensioen is namelijk onderdeel van een piramidespel van banken en overheid en wordt grotendeels gefinancierd door de onderkant van de samenleving wijs te maken dat zonder hun eeuwige bijdrage een menswaardige toekomst in gevaar komt. De huidige generatie pensioengerechtigden heeft het gemiddeld genomen goed. Zij profiteren nu van wat in de jaren ’50 in gang is gezet. Hun vermogen is enorm gegroeid; een ton of wat is geen uitzondering. Het wordt gedekt door wat jongere generaties inleggen. Nu blijkt de politiek leider van 50plus Henk Krol destijds als ondernemer van de Gay Krant niet alleen geen premies, belastingen en leveranciers betaald te hebben, maar hij wist ook van niks. Hij had het zo druk dat hij geen tijd had om als ondernemer die verantwoordelijkheid ook te nemen. En het was allemaal de schuld van een “werkneemster”; een tikje archaïsche typering. Gebruikelijker is alle werknemers gewoon werknemers te noemen ongeacht hun geslacht. Zolang je ze zo nog enigermate kunt noemen. Je wist immers van niks.

Gisteren was er een reportage waarin de wethouders van Sittard-Geleen en Schagen het een goed idee vonden om banen af te pakken van werknemers en met de werkgevers een dealtje te maken om bijstandsgerechtigden voor een paar maanden te detacheren. PostNL betaalt de gemeente het equivalent van iets boven het minimumloon, maar de gemeente betaalt de langdurig werklozen alleen de bijstand. Het verschil houden ze in eigen kas, want, zo vertelde Berry van Rijswijk — al 15 jaar wethouder in Geleen-Sittard — de gemeente maakt kosten om mensen in een bijstandsuitkering te helpen werkervaring op te doen. In Schagen vertelde wethouder Klomp, ook al vijftien jaar op dezelfde positie, dat uit kostenoverwegingen de gemeente natuurlijk bedrijven helpt mensen te ontslaan en langdurig werklozen goedkoop met een tijdelijk contract in te huren.

Die mensen hebben geen uitzicht op een aanstelling. Ze worden gebruikt om anderen met een aanstelling eruit te werken. Onder het mom van social return wordt mensen hun baan afgepakt om mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt een werkervaring te geven. Het resultaat is dat ondernemers telkens weer nieuwe bedrijven oprichten en de mensen die het eigenlijke werk moeten doen blij moeten zijn met steeds minder zekerheden. De enige zekerheid is dat, wanneer je ontslagen bent en na vijf jaar geen baan hebt, je ook geplaatst wordt door de lokale overheid voor een werkervaring. Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft weliswaar in mei wetgeving aangekondigd om zulke vormen van uitbuiting te voorkomen, vooralsnog is er niets geregeld. Bovendien wordt de roep om versoepeling van het arbeidsrecht sterker, waardoor de kans op nog veel meer van dat soort praktijken alleen maar groter wordt.

Blijkbaar is de enige manier om uit de bankencrisis te komen om fatsoenlijk betaalde arbeid te devalueren tot overbodige kosten, daarmee af te schaffen en als overheid geen garanties meer te geven voor een menswaardig en kansrijk bestaan voor iedereen. In Nederland is 3000 miljard dollar in 66 schaduwbanken geparkeerd, maar bij navraag weet men van niks. De opvolger van Henk Krol staat te trappelen om aan te sluiten — “opvolgster”, zou Henk Krol zegen. Haar man is namelijk de president van de Marbella Dutch Business Club. Die hebben het met hard werken voor elkaar gekregen dat de Telegraaf ook in Valencia wordt gedrukt zodat zij hun favoriete ochtendblad niet hoeven te missen. Er blijken enkele tienduizenden Nederlanders aan de Costa del Sol te wonen, maar die hun bezit en verblijf niet altijd aan de autoriteiten hebben gemeld. Je wilt natuurlijk niet het risico lopen dat jouw illegaal gespreide bedje op kosten van de Nederlandse samenleving straks wordt bedreigd. Uit deze crisis komen vraagt om creatieve oplossingen en heel veel moed.

@Wltrrr is actief lid van GroenLinks en wel hierom. Hij kan niet tegen onrecht. Maatschappelijk engagement is geen plichtkuur of dress code maar iets wat je gewoon doet en met anderen deelt. Dat motiveert hem om een bijdrage te geven waar anderen ook wat aan kunnen hebben. Dat hoeven geen grootse dingen te zijn, want vrijheid is geen goed dat men bezit maar een recht dat we elkaar gunnen. Als we het daar over eens worden dan wordt het leven voor iedereen een stuk gemakkelijker.

5 gedachten over “Een volk, een paar rijken en ’n onderwerp”

  1. Ik vrees overigens dat die uitzemnding van Zembla veel lokale bestuurders op ideeën heeft gebracht. Uiteraard zou hier een taak liggen voor het FNV, maar ja…

  2. Wat een plezier is het altijd om wltrrr te blijven lezen.

    Uiteindelijk is hij die het openlijk durft te schrijven dat onze pensioenen een onderdeel van de piramidespel van banken, verzekeraars en allerlei funds is.

    Alles gaat goed tot op het moment dan onze Bernie Madoff’s worden gepakt. Voorlopig krijgen ze vooralsnog gouden handdrukken en verschillende onderscheidingen.
    Mogen ze vervolgens lekker in Marbella gaan golfen.

  3. Mooi stuk….en wat een schande wat er aan de hand is.
    Kijk, dat Asscher nog niks geregeld heeft is natuurlijk logisch: hij heeft het druk met de hobbies op te poetsen van nazi-kopstukken en ‘dijkdoorbraken’ te verhinderen.
    En verder vrees ik dat Pyt helemaal gelijk heeft….

  4. Het maakt Asscher zeker niets uit ,het liefst laat hij de ns op tijd naar de werkkampen rijden .Hij roept aldoor dat hij er iets aan gaat doen ,maar verder dan roepen zal het niet worden .De afbraak van al de verkregen arbeidsrechten nadert een eindstadium en niemand van de politiek helpt het te stoppen .

Reacties zijn gesloten.