VN zeer kritisch over bestrijding racisme in Nederland

Het rapport van de VN over racisme in Nederland is vandaag gepubliceerd. We komen er later nog uitgebreid op terug, maar hier alvast de belangrijkste conclusies van het Committee on the Elimination of Racial Discrimination (CERD):

– CERD maakt zich zorgen over de racistische en xenofobe hate speech door extremistische partijen en politici.

– CERD maakt zich ook ongerust over het heersende racistische discours in de media  en de vele racistische uitlatingen en bedreigingen op internet.

– Racistische hate speech wordt in Nederland te snel als “vrijheid van meningsuiting” gekwalificeerd. Hate speech is een misdrijf en staat los van de vrijheid van meningsuiting. Racist images

–  De VN veroordeelt het etnisch profileren door de Nederlandse politie en de forensische psychiatrie. Etnische profilering heeft ervoor gezorgd dat etnische minderheden weinig vertrouwen in de politie hebben.

–  CERD is niet bijzonder ingenomen met het verschijnsel Zwarte Piet.  Het zal best een diepgewortelde culturele traditie zijn, maar dat is volgens CERD geen reden racistische stereotypen dan maar toe te staan. CERD zou graag zien dat de Nederlandse overheid actie onderneemt om de racistische componenten uit het Sinterklaasfeest te verwijderen.

1 gedachte over “VN zeer kritisch over bestrijding racisme in Nederland”

  1. Pingback: Een bij voorbaat tot vergetelheid gedoemde passage over discriminatie | Krapuul

Reacties zijn gesloten.