Vluchtelingenruil tussen racistenregimes loopt spaak

Naast het schandaal van de kampen op Griekse eilanden is er dat van de “verwerkingsinrichtingen” van het Australische regime op het eiland Manus (behorend tot Papoea-Nieuw-Guinea [PNG]) en het onafhankelijk hetende eilandstaatje Nauru. Vluchtelingen die op Australische kust landen worden in het kader van de campagne “Houd Australië wit!” naar deze kampen gedeporteerd en hun wordt te verstaan gegeven dat zij nooit in Australië zullen worden toegelaten. Het betreft in hoofdzaak Rohingya uit Burma, Tamils van Sri Lanka en Jemenieten, Iraniërs en Afghanen.
(Altijd even goed om er op te wijzen dat Afghanen de spoorwegen in Australië hebben aangelegd, en dat zij voor hun werk kamelen hebben meegebracht, waardoor Australië de grootste hoeveelheid in het wild rondlopende kamelen ter wereld heeft – dit niet geheel terzijde).

Op grond van een uitspraak van het Hooggerechtshof van PNG moet het concentratiekamp op Manus in oktober gesloten zijn. Het Australische regime had een overeenkomst gesloten met de regering-Obama dat de ingezetenen naar de VS zouden afreizen. Nog niet een van de mensen in het concentratiekamp heeft een inreisvergunning laat staan een vluchtelingenstatus.

Deel van de overeenkomst met Obama is dat Australië vluchtelingen uit hoofdzakelijk El Salvador zou opnemen. Er worden enkele tientallen verwacht in Australië de komende weken. Dat de VS onder Trump zich niet aan de afspraak houdt verklaart mede de verkilde verhouding tussen de ooit zo liefhebbende bondgenoten.

Bron.

1 gedachte over “Vluchtelingenruil tussen racistenregimes loopt spaak”

  1. Pingback: Treurige verhalen van sociaaldemocraten | Krapuul

Reacties zijn gesloten.