Vitamine D kan reden zijn om geen hoofddoek te dragen

Minderheden in Nederland hebben vaak te maken met een tekort aan vitamine D. Surinamers, Turken en Marokkanen hebben er veel meer last van dan autochtone Nederlanders. De meeste vitamine D wordt in de huid aangemaakt onder invloed van zonlicht. Het tekort ligt enerzijds aan een donkere huid; hoe donkerder, hoe meer zonlicht nodig is. Anderzijds speelt het dragen van veel bedekkende kleding, zoals hoofddoekjes, een rol. Overigens zijn er meer factoren in het spel voor het gehalte aan vitamine D. Levensstijl is evengoed van belang. Overmatig gebruik van alcohol verstoort het metabolisme van vitamine D. Daarom komt vitamine D-deficiëntie relatief veel voor bij alcoholisten.

Het onderwerp kwam ter sprake naar aanleiding van een artikel van collega-redacteur Tayfun in het novembernummer van MUG Magazine. Hij vertelde me dat hij regelmatig in de clinch had gelegen met familieleden over het dragen van hoofddoekjes vanwege een mogelijk vitamine D-tekort.

Vitamine D speelt onder meer een rol bij botgroei. Zo hebben roodharigen in Ierland en Schotland een evolutionair voordeel gehad. Ze komen daar dan ook relatief veel voor. Door de haast onophoudelijke bewolking en regen is er vrij spaarzaam zonlicht in genoemde streken. Roodharigen kunnen het beste profiteren van een beetje zon en waren daardoor sterker.

1 gedachte over “Vitamine D kan reden zijn om geen hoofddoek te dragen”

  1. Pingback: Een scheele kijk op hoofddoekjes | Krapuul

Reacties zijn gesloten.