Vingerafdrukken afnemen is veiligheidstheater

Helaas heeft de rechter besloten dat je als burger niet mag weigeren om je vingerafdruk te laten afnemen als je een nieuw ID wilt. De 26-jarige vrouw die de zaak aanhangig maakte wil niet dat haar vingerafdrukken in een centrale database komen waar Justitie en de AIVD toegang tot heeft. Het centraal opslaan van vingerafdrukken staat in de nieuwe paspoortwet maar dat deel van de wet is nu nog niet in werking. Dus kan je daar als burger nu nog geen bezwaar tegen maken.

Het is te hopen dat er opnieuw burgers bezwaar maken als de nieuwe paspoortwet wel in werking treedt. Vroeger werd je vingerafdruk alleen afgenomen bij verdenking van een misdrijf waarvan de maximumstraf hoger was dan 4 jaar. Nu wil de overheid iedereen als verdachte behandelen en hun gegevens opslaan.

Het is een illusie om te denken dat de zoveelste database ons veiliger gaat maken. Veiligheidsdiensten in de VS slaan sinds 11 september 2001 nog meer gegevens op dan daarvoor. Het enige wat ze daarmee bereiken is dat ze steeds meer en grotere hooibergen creëren om spelden (terrorismeverdachten) te vinden. Het resultaat is dat zelfmoord terrorist, Umar Farouk Abdulmutalla, gewoon op een vliegtuig naar de VS kon stappen terwijl zijn bloedeigen vader hem bij de Amerikaanse ambassade had aangegeven. De enige reden dat er geen vliegtuig de lucht in ging was dat de bom waarschijnlijk niet deugde en de passagiers ingrepen. De gouden tip van de vader van Umar Farouk Abdulmutalla ging verloren omdat deze informatie gewoon niet op tijd aan de juiste personen werd doorgegeven. Er gaat zoveel informatie rond dat belangrijke data niet opvalt. Steeds meer data verzamelen over steeds meer mensen werkt dus aantoonbaar niet.

Vingerafdrukken zullen een ID kaart ook niet minder fraudegevoelig maken. Ten eerste zijn vingerafdrukken vrij makkelijk na te maken. Je kan een nep vingerafdruk over je vinger dragen. Ten tweede zijn er hele groepen mensen met van nature vage vingerafdrukken. Bij oudere mensen vervagen de vingerafdrukken eveneens. Zowel de afname van de vingerafdrukken als het controleren levert dan problemen op. Er is een eenvoudige oplossing voor dit probleem. Vervang de ene foto op het paspoort door drie: een foto van voren en twee en profiel foto’s zodat beide oren zijn afgebeeld of voeg aparte close-up foto’s van beide oren bij. De vorm van het oor is vrijwel even uniek als een vingerafdruk en je hebt geen speciale apparatuur nodig voor controle.

De informatie verzamelwoede van overheden moet een halt worden toegeroepen. Juist omwille van ieders veiligheid. Vingerdrukken, DNA profielen en internetgedrag van iedereen opslaan klinkt als een vuist tegen misdaad en terrorisme maken maar het is exact het tegenovergestelde. Je schendt de privésfeer van onschuldige mensen massaal, terwijl je het politie en veiligheidsdiensten moeilijker maakt om relevante feiten de vinden in een steeds grotere berg data. Terroristen en misdadigers varen daar wel bij terwijl burgers worden gedwongen om informatie te verstrekken die de overheid niet nodig heeft.

9 gedachten over “Vingerafdrukken afnemen is veiligheidstheater”

 1. De overheid is op alle vlakken onbetrouwbaar gebleken en zo gaat de projecterende overheid met zijn burgers om.
  De relatie overheid en burger is ernstig verziekt.

 2. “Het centraal opslaan van vingerafdrukken staat in de nieuwe paspoortwet maar dat deel van de wet is nu nog niet in werking. Dus kan je daar als burger nu nog geen bezwaar tegen maken.” En ik dacht dat België een raar land was. 😕

 3. Echte criminele dragen handschoenen tijdens hun criminele activiteiten. Alleen beginnende dieven laten nog vingerafdrukken achter. Het is een goede zaak dat de politie zo snel mogelijk deze beginners identificeert, oppakt en weer op het rechte pad zet.

  “Als je niets te verbergen hebt, heb je niets te vrezen”

 4. Als je nergens van verdacht wordt, dan heeft de politie ook je gegevens niet nodig.

 5. Hmm, nou snap ik even iets niet.
  Als de paspoortwet nog niet in werking is getreden, waarom moet ik dan WEL mijn vingerafdrukken VERPLICHT afgeven…??
  Dus maw, protesteren kan niet, maar opleggen dan toch ook niet?

  Die rechters bakken ze wel bruin hoor, stelletje angsthazen om tegen de overheid te ageren. Koste wat het kost dingen vinden om de burger in een keurslijf te hijsen. Ik kook van binnen want ik kan er helemaal niks tegen doen. Je privacy- cq mensenrecht halen dus ook al niet.
  Wat een ongelooflijk kutland is Nederland aan het worden.

 6. Tja op dit moment worden die vingerafdrukken nog niet in een centrale database gezet maar dat gaat wel gebeuren.

  Ik hoop dat er iemand door procedeert tot aan het Europese hof.

 7. En dan Libië mee bombarderen om Kadhaffi weg te krijgen omdat de bevolking democratie wil.
  Misschien kunnen ze dan meteen ook een bommetje op Nederland gooien, dat volk wil ook dat er naar ze geluisterd wordt. Gebeurd ook niet.
  OV chip kaart door de neus boren.
  Z’n burgers criminaliseren en in de gaten houden
  Al het internetverkeer opslaan en monitoren
  Elektronisch patiënten dossier
  Elektronisch kind dossier.
  Tracking systeem op mobiele telefoons..(Ik heb er geen)

  De NASA heeft laatst Gattaca als een van meest realistische science fiction films benoemd.
  Ik snap het wel.
  Kom je ook een poortje niet door zonder je vingerafdrukken te laten zien, en de mensen die de touwtjes in handen hebben weten meteen wat je die morgen gegeten hebt, hoe je conditie is, wie je bent en waar je naartoe gaat. Wordt je gezocht, weten ze je te vinden…..Ook al heb je niks te verbergen!
  Ook zo’n domme uitspraak. IEDER mens heeft wel iets te verbergen, hoe onbelangrijk ook.
  Wat van jou is is van jou, maar die toekomst is wat mij betreft zeer onzeker.
  Ik zal het nog wel overleven, maar ik vrees voor mijn kinderen en mijn kinds kinderen. Die zijn opgegroeid in dit digitale elektronische tijdperk waarin niemand meer niemand mag zijn, vinden het heel gewoon dat ze aan alle kanten in de gaten gehouden worden, en te onvrij zijn om anoniem door het leven te gaan.
  Nederland een vrij land? Laat me niet lachen.

 8. Vandaar ook mijn nieuwe Slogan:

  Als je nergens van verdacht wordt, dan hoeft de overheid ook niks van je te weten.

Reacties zijn gesloten.