Villasubsidie wordt Griekse tragedie

We leven te veel op krediet. Wat we de Grieken verwijten, doen we zelf ook. Nederland heeft in relatieve zin de grootste hypotheekschuld van de wereld. We weten wat voor risico’s dat heeft, maar er wordt niets aan gedaan. Het is tijd dat de overheid de aftocht blaast uit de woningmarkt. (Trouw)

Te hoge hypotheken verstrekken in de VS waren het begin van de financiële ellende waarin het Westen zich nu bevindt. Handelen in lucht met andermans geld (denk ook aan pensioenfondsen) is nog steeds een favoriet tijdverdrijf van op bonus beluste gewetenloze mensen.

De huizenprijzen zijn in Nederland flink gestegen de afgelopen decennia, velen hebben er hun voordeel mee gedaan. Anderen hebben zich dieper in de schulden gestoken voor leuke dingen of verbouwingen. Banken vonden het allemaal geen probleem, als het huis maar hoog genoeg werd getaxeerd (dank u makelaarsgilde!) werd de extra hypotheek zo verstrekt. Helaas komt er na een piek ook altijd weer een dal, en daar zitten we nu in, of we zijn er op weg naar toe. Ik weet niet of het dieptepunt al bereikt is. September was weer lager dan voorheen.
Maar het schijnt dat de prijzen in de steden weer aantrekken. Natuurlijk is het afwachten of dat zo blijft.

Nederland is al jaren koploper in de wereld met de hypotheekschuld. Ondanks dat wil dit vreseslijke, rechtse kabinet niets aan de hypotheekrenteaftrek veranderen, bang voor verlies van stemmen. Ze denken absoluut niet na over het belang van het land of van ons inwoners. Nee, zij willen aan de macht blijven en offeren alles daarvoor op.
Dit kabinet met gedoger vindt dat iedereen zichzelf maar moet redden, ‘eigen broek ophouden’ is het devies. Subsidies zijn een walgelijk verschijnsel en moeten met wortel en al uitgeroeid worden.

Alleen níet bij de koophuizen. Daarvoor houdt dit kabinet de subsidie gewoon in stand. Dat het IMF waarschuwt dat dat een slechte zaak is, zal die lachebekjes daar in Den Haag een worst zijn.

Ook interessant om te lezen is dit document over The Changing Housing Cycle and the Implications for Monetary Policy. Dit vindt u hier: http://www.imf.org/external/pubs/ft/weo/2008/01/pdf/c3.pdf

 

 

 

 

1 gedachte over “Villasubsidie wordt Griekse tragedie”

  1. Hoeveel mensen zullen in ons land zonder subsidie een eigen huis hebben gebouwd? Welke situatie waarin zij verkeren heeft hen daartoe genoopt? Werkloos, dakloos, kredietwaardigloos, daarvan telt ons land er velen, maar doen wat dit Kabinet roeptoetert. Eigen verantwoordelijkheid nemen, zelfs in die situatie, is zo’n onmogelijke opdracht dat maar door een enkeling wordt volbracht. Daar kan ik van meepraten want ben er zo een. Maar dan. Daar worden die lozers met een vaste baan en een hoge hypotheekschuld met navenante villasubsidie een beetje pissig van. Niet hun parasiteren maar mijn resultaat, het gebouwd hebben van een eigen huis vinden zij een verdachte onderneming. Ik neem aan dat er veel meer Grieken dan Nederlanders zo’n ongesubsidiëerde hypotheekvrije woning als ik bezitten. Dus wat dat betreft ken ik ten minste één ‘Griek’ in de Nederlandse woningmarkt die werd geslachtofferd. Maar ach als je bezit niet bij het kadaster op je naam geregistreerd staat dan kan je een stootje hebben. En dat geldt ook voor veel Grieken en wellicht wel voor heel Griekenland. Maar goed, eind goed is niet al goed want al dat stompzinnige botte wat je geen corruptie mag noemen doet ook de waarde van mijn bezit -onverdiend- dalen. Maar ja, alles heeft z’n prijs, ook het wonen in een kutland dat door stompzinnige botte hypocrieten wordt geregeert. Maar wat ik hier toch het meeste mis is de Griekse zon. 😆

Reacties zijn gesloten.