Versoepeling ontslagrecht gaat Amerikaanse toestanden geven

Vaak beweren pleitbezorgers van een soepel ontslagrecht dat het goed is voor de werkgelegenheid. ‘Dat is nooit aangetoond,’ reageert de innovatieprofessor. ‘Er zijn juist ook landen met een lage ontslagbescherming, zoals de VS en Canada, waar de werkloosheid hoog is. En in Oostenrijk, dat een rigide ontslag-bescherming heeft, is de werkloosheid nog een stukje lager dan in Nederland.’  (VN)

Kort geleden was de werkloosheid  in de VS nog 10%, begin dit jaar is hij naar 8,3% gegaan. In het land waar het ‘easy to hire, easy to fire’ is, alles voor koning werkgever en succes is daar helemaal een keuze. Moeten we daar naar toe, dat een werknemer echt helemaal aan de grillen van een werkgever is overgeleverd en de voorrechten die hier bevochten zijn op de schroothoop mogen, met dank aan D66, GroenLinks en CU?

Dat D66 het helemaal toppie vindt dat werknemers het maar zelf uit moeten zoeken, is bekend, dat CU er voor de werkgevers is is ook niet nieuw denk ik, dat GroenLinks die naam nog durft te voeren na wat ze afgesproken hebben, dat verbaast me nog steeds heel erg. Er is niks links meer aan die partij. De voorlopers van GroenLinks draaien zich om hun graf, bij wijze van spreken. Leve de afspraken van het Kunduzakkoord of het Lente-akkoord, net wat je wilt, maar voor mij blijft het Kunduz-akkoord!