Vernietigend oordeel OVSE over Hongaarse verkiezingen

De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) heeft een vernietigend oordeel geveld over de Hongaarse verkiezingen. Volgens waarnemers van de OVSE werden de verkiezingen gekenmerkt door “intimiderende en xenofobe retoriek, bevooroordeelde media en ondoorzichtige campagnefinanciering”. 

De Hongaarse cryptofascist Viktor Orbán. Illustratie: Wikipedia

De verkiezingen werden gewonnen door de extreemrechtse Fidesz-partij van de tot op het bot corrupte premier Viktor Orbán. Fidesz beschikt in het Hongaarse parlement over een absolute meerderheid. Tweede op ruime afstand van Fidesz werd het openlijk fascistische Jobbik.

Volgens waarnemers van de OVSE kreeg de oppositie geen eerlijke kans in de media. Ruimte voor een debat was er niet en Fidesz kreeg bij de publieke omroep veel meer zendtijd dan de oppositie. Ook bekritiseert de OVSE de overlap tussen Fidesz en de staat. Orbán’s partij kon voor haar campagne ongehinderd gebruik maken van alle middelen die de overheid ter beschikking staan.  Zo deed Fidesz ter financiering van haar verkiezingscampagne vrolijk een greep in de kas van diverse overheidsfondsen. Uiteraard reserveerde men dat geld exclusief voor de eigen campagne, de oppositie moest zich maar zien te redden.

Orbán zal zich naar alle waarschijnlijkheid niets aantrekken van de kritiek. Daar heeft hij ook weinig reden toe: zoals het er nu uitziet zou Fidesz – met dank aan het idiote Hongaarse kiesstelsel – met 49% van de stemmen wel eens een tweederde meerderheid kunnen halen in het parlement. Mocht dat daadwerkelijk lukken, dan kan Orbán de grondwet herschrijven en de rechtspraak – zo ongeveer het enige instituut dat zich nog aan zijn controle onttrekt –  ‘hervormen’ (lees: gelijkschakelen).

Orbán heeft een one issue campagne over immigratie gevoerd, die hem met name op het Hongaarse platteland geen windeieren heeft gelegd. Kop van jut was de links-liberale joodse financier George Soros, die er volgens Orbán op uit is Hongarije te overspoelen met miljoenen vluchtelingen uit het Midden-Oosten. Dat een openlijk racistische en antisemitische campagne zoveel succes kan hebben, doet het ergste vrezen voor de toekomst. Naar verwachting zal Orbán het niet laten bij verkiezingsretoriek: vermoedelijk zal het parlement al binnen enkele weken een wetsvoorstel voorgeschoteld krijgen dat de minister van Binnenlandse Zaken het recht geeft organisaties ‘die een bedreiging vormen voor de nationale veiligheid’ te verbieden. Aan Soros gelieerde organisaties zullen ongetwijfeld het eerste slachtoffer van die wet zijn.

Bron: de Guardian

 

1 gedachte over “Vernietigend oordeel OVSE over Hongaarse verkiezingen”

  1. Pingback: CDA steunt Orbán via EVP | Krapuul

Reacties zijn gesloten.