Vernederend: voedselbank groeit en groeit

VoedselbankOok dit jaar is de groep mensen die van de voedselbank gebruik moeten maken – en dus wel degelijk in armoede leven, Mark Rutte – weer gestegen.

Het aantal klanten nam in 2013 toe met 25 tot 35 procent.

Van de voedselbank afhankelijk moeten zijn is hoe je het ook wendt of keert vernederend. Vernederend en frustrerend voor de mens die het overkomt

Het was hel
We moesten eindeloos wachten
En wat ik wilde
Kon ik niet krijgen
Behoorde niet tot de grote gezinnen

Vernederd en beschamend voor de samenleving.
En juist dit laatste wordt door steeds minder mensen beleefd.
Het door de hebbers continu rondgebazuinde ‘Armoede is een keuze’ heeft wortel geschoten. Iedereen die het niet redt in deze wereld, heeft dat immers aan zichzelf te danken.
De samenleving schaamt zich niet langer voor de zelfkant van de niet-hebbers die zij, onvermijdelijk, ook voortbrengt. Dat hoeft niet meer, want ‘eigen schuld, dikke bult’.

En het gaat nog verder. Voor dat kleine beetje wat de samenleving je nog wel toe wil gooien, moet je meer dan dankbaar zijn. Gewoon dankbaar, dat wij in een maatschappij leven waar we de mensen niet naar de verdoemenis laten gaan, is uitgesloten. Net zoals het streven naar een maatschappij, waarin we een fatsoenlijk sociaal vangnet hebben, een utopie lijkt te zijn geworden.
Nee, je moet nu iets terug doen, je loonwaarde waarmaken, de samenleving je dankbaarheid voor de restjes die je krijgt toegeworpen letterlijk tonen.
Vernedering in het openbaar.

‘De enige zegening was als we de schoenen mochten poetsen van de bijstandsgerechtigden die in het Amsterdamse Bos takken moeten rapen. Schoenpoetsen was namelijk het enige waarbij je mocht zitten.’

Dit is Nederland anno 2014.

7 gedachten over “Vernederend: voedselbank groeit en groeit”

 1. Het werk wat er is moet eerlijk worden verdeeld. Dit is een sterk punt om de beleidsmakers voor te leggen.

 2. Zonder dat ik het wist ging mijn oudste dochter indertijd eenmalig naar de voedselbank nadat haar onverantwoordelijke ex echtgenoot haar als lulletje lamzak in de steek liet zonder een cent met haar drie kinderen. Een paar jaar geleden.
  Als we het geweten hadden was het geen enkel probleem om terug te keren uit de Bourgogne en voor eten en geld te zorgen.
  Het was in de sixties niet te geloven dat er ooit een maatschappelijke noodsituatie zou ontstaan waarin mensen gedwongen zouden worden om de gang naar een voedselbank te maken. Of zoals nu gebruikt te worden als bijstands gerechtigde en gekoeieneerd te worden om takken te rapen en schoenen te poetsen. En vanwege deze misstanden stem ik SP en blijf dat doen en erger me elke keer wild als ik het verwaten, glimlachende smoel van Rutten zie met zijn inhoudsloze slogans: “Koop die auto! Koop dat huis!”
  En het heeft niks te maken met Werk dat eerlijk moet worden verdeeld. Het is ’t resultaat van de liberale minachting van zowel VVD als PVDA voor iedereen die geen werk heeft en afhankelijk is om in leven te blijven van een uitkering. Al lang op weg naar een derde wereldland, dat is Nederland.

 3. Bijna 70 jaar na de Hongerwinter, zijn er nu in Nederland voedselbanken met wachtlijsten.
  Ook in dit opzicht kan het kabinet van Mark hihaho zit niet te somberen, koop een auto en verbouw je huis Rutte zich zeker spiegelen aan het regime van hun grote idool Seyss Inquart.

 4. @fred

  Bij een eerlijke verdeling van werk zal de noodzaak van de voedselbank voor velen verdwijnen. Met de benodigde aanpassing van de bijstand hoeft niemand meer de vernederende gang naar de voedselbank te maken.

 5. Wat is nu het probleem ? Rutte zegt dat het volgend jaar veel beter gaat worden.

  Voor de graaiers.

 6. Inderdaad Leon, doch is de verhouding nu helemaal zoek.

  De economen melden een “opleving” van de economie van ongeveer 0,1 – 0,2 procent, gaan gelijk alle kerktorens in Nederland luiden en tegenover staat exponentieel groei van de klanten van voedselbanken 25%-35%.

  De verhouding is helemaal zoek. Alleen de allerhoogste economische kasten in Nederland profiteren van deze groei.

 7. Alleen al van die verwaten met zichzelf ingenomen kop van Rutte met zijn inhoudsloze kretologie ‘koop die oto, koop dat huis’ word ik niet goed en de pvda is geen haar beter.
  Nederland is steeds meer verworden tot een veramerikaniseerde a-culturele en op een meedogenloze uitbuiters mentaliteit gebaseerde kolonie van de VS.

Reacties zijn gesloten.