Verkiezingskoorts

Op donderdagochtend wordt bij ons in de gemeente L. met onverbiddelijke regelmaat het lokale sufferdje in de brievenbus gedeponeerd, dat ik gewoontegetrouw bij het ontbijt of bij de koffie doorblader. Eerlijk is eerlijk: ons lokale sufferdje is best een grappig krantje in vergelijking tot menig ander lokaal sufferdje. De berichtjes die erin staan zijn nogal eens met humor geschreven en vaak zijn de onderwerpen zo sullig dat het ook weer humoristisch wordt.

Enfin, vanmorgen stuitte ik weer eens op een hilarische kop. Die luidde: ‘Verkiezingskoorts slaat toe in L.!’

Nu moet je weten dat de inwoners van het stadje L. bij de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen kunnen kiezen uit maar liefst zes partijen, te weten: VVD, CDA, PvdA, SGP, Christenunie en L2000, een soort gemeentebelangenachtige club. Tel uit je winst. Daar komt nog bij dat al deze partijen het tijdens de verkiezingsdebatten in de lokale jongerensoos eigenlijk over de meeste zaken roerend eens zijn. De sfeer is er uiterst gemoedelijk, er valt geen onvertogen woord. Een van de heetste politieke hangijzers in het stadje L. is van oudsher de vraag of de winkels al dan niet op zondag hun deuren mogen openen, wat ook nog eens een totaal zinloze vraag is, want gesteld dát er een winkel het zou wagen op zondag open te gaan kan die erop rekenen voor eens en voor altijd geboycot te worden door de gristelijke horden die het stadje L. bevolken. Tegenwoordig speelt er nog een andere vraag, namelijk of de gemeente L. moet fuseren met een paar omringende gemeenten teneinde de wagonladingen shit die vanuit Den Haag de gemeenten in worden gekieperd het hoofd te kunnen bieden. Twee partijen zijn tegen fuseren, de vier anderen zijn eigenlijk ook tegen, maar blablabla.

Nee, als er al sprake is van koorts wordt die voornamelijk veroorzaakt door de vraag waar je als weldenkend mens in de gemeente L. in godschristusnaam op moet stemmen. Of nog preciezer geformuleerd: of je als weldenkend mens in de gemeente L. wel moet gaan stemmen of beter thuis kunt blijven.

Dilemma. Niet stemmen betekent dat mijn stem verloren gaat en dan voel ik me toch een beetje schuldig, want ik ben opgevoed met het credo dat een mens gebruik moet maken van zijn democratisch stemrecht en zo niet, aldus mijn ouders en Emiel Roemer, moet hij de vier jaar die volgen op de stembusgang zijn waffel houden.

Maar stemmen kan ik ook niet. Het spijt me, ouders en Emiel Roemer. Ik kan het niet over mijn hart verkrijgen op een van die zes partijen te stemmen die ze mij in de gemeente L. voorschotelen. Ga maar na:
– ik ben geen fascist of corrupte sjoemelaar, dus de VVD gaat het niet worden
– het CDA is die club van halvegare types als Bleker de natuursloper en soldaat Eurlings, bovendien heulden ze met de PVV, een mens zou wel gek zijn om daarop te stemmen
– de PvdA heeft ondanks dat gedoe met die rode rozen niets, maar dan ook niets meer met links te maken en je krijgt er altijd een club als het VVD of het CDA bij cadeau
– de SGP, nou ja, vul maar in
– de Christenunie wordt het ook niet, want ik ben tegen vermenging van politiek met religie en tegen religieus gedoe in het algemeen, daar komt alleen maar narigheid van, zie zo’n beetje alle serieuze conflicten op deze aardbol
– een stem op een lokale partij is een verkapte stem op de PVV, aldus Wilders, en ik wil zelfs niet de schijn wekken dat.

Zeg het maar.

15 gedachten over “Verkiezingskoorts”

 1. Advies 1: niet stemmen.
  Advies 2: voor de volgende gemeenteraadsverkiezingen met een eigen lijst komen.

  Btw: hoeveel inwoners heeft L.?

 2. Dat is weer een van de voordelen van Amsterdam. Ik zat net te lezen bij Moetenwenietwillen, en die plaatsen altijd linkjes naar de mensen die ze belachelijk proberen te maken. In dit geval naar een eigenlijk best wel goed verkiezingsprogramma van een partij die ik niet kende. Ik ga er op stemmen, denk ik.

  Ergens gaan wonen is ook een soort van kiezen. Je kan blanco stemmen.

 3. Twee dingen: Waar ligt L en waarom zou je je schuldig voelen.

  L.? Lemmer, Leusden? Leewarden valt af, te groot. Lutjebroek? Nee, ik houd het op Leusden, grensgebied van de christelijke horde en de bischoppelijke gronden. Het fusie dillema is duidelijk: samen met de christengemeenschappen in Nijkerk, of toenadering tot de bisschoppelijke gronden in het Amersfoortse.

  ‘ niet stemmen, dan voel ik me een beetje schuldig’. Opnieuw een bewijs dat we met Leusden te maken hebben: schuldgevoel is een typisch christelijke eigenschap.

  Misschien een derde punt: lokaal stemmen heeft alleen zin als er een verkiesbare burgermeester en raad op de stemformulieren staan.

 4. Leo Schmit, nog niet ontdekt welk stadje met L. is bedoeld? Kleine tip: Zuid-Holland.

 5. voor ik even L2000 googlede had ik zelfs nog nooit van Lingewaard gehoord …

 6. Bedankt voor jullie adviezen 😉
  Hopelijk is de ironie in mijn artikeltje een beetje doorgekomen. Met zo’n belabberd aanbod voel ik me natuurlijk niet geroepen om te gaan stemmen en daar voel ik me, ondanks mijn opvoeding en Emiel Roemer, ook helemaal niet schuldig over.
  Welk stadje wordt bedoeld met L. is overigens nog niet geraden. Het doet er ook niet toe. Ik geloof dat de inhoud van mijn stukje voor een heleboel kleinere gemeenten geldt.

 7. ‘een stem op een lokale partij is een verkapte stem op de PVV, aldus Wilders’, … Het stadje L. is kennelijk gezegend met slechts 1 lokale partij. Dat houdt de verkapte PVV stemmers duidelijk bij elkaar. In S. is dat heel anders. Daar is er keuze uit een zestal ‘lokalen’: GGS, S2002, Leefbaar S., Democraten S.-Natuurlijk (?), Lokaal Anders S., Burgerbelangen S-S. en Partij voor S.

  Overigens lijkt S2002 eerder een verkapte VVD partij te zijn. Van de 10 programma punten zijn er 9 in de vorm van (wegen- en woning) bouwprojecten. Met onder andere een plan om S-S. aaneen te smeden middels een 240 meter lange ’tunnelbak’. Kassa voor de lokale aannemers.

  Verder geheel eens met JZ.

  De identiteit van S. moet niet moeilijk te raden zijn.

 8. Ja, laten we gaan raden waar Jan Z. woont. En verdomd, zowel Leerdam als Lingewaard (stadjes in die samenveegggemeente: Gendt en Huissen) hebben een L2000-lijst. Maar de laatste heeft ook GroenLinks en D66 bij de hand…

  Eerstgenoemde ligt in een hoek van het land waar zelfs de VVD voor linkse rakkerpartij kon doorgaan, wat decennia geleden. Ach, de tijden…

 9. Goed, ik begrijp dat we volgende week weer vee zijn. Stempas heb ik vorige week gehad, maar ik heb nog steeds geen kieslijst in de bus gehad. Of krijg je die pas bij het stemhokje? De enige die mijn sympathie oproep in mijn gemeente is nog steeds de heer D.Rietveld. Nu ben ik niet geheel zeker of ik ga stemmen. Stemlokaal is hier 500 meter verder op, dus er moet een samenloop van omstandigheden zijn waardoor ik wil stemmen, als ik naar de slager moet bv en die richting op moet.

 10. Ik ga niet stemmen. In mijn gemeente is er alleen rechts te stemmen. Het meest corrupte dorp van Nederland. Huizen als kastelen …. maar niemand die daar woont is minister, piloot, arts of anderzijds academisch geschoold. Zogenaamd hard werken. Coke/Zwart geld/Corruptie.

  Nu heeft deze gemeente ook een voedselbank ze schamen zich kapot en ze gaan het met de VVD aan de macht dat proberen terug te draaien. Het zwarte geld en drugsgeld red dit dorp niet meer. Bij de WWB steeds meer nieuwe gezichten.

  Altijd al een rechtse wind gehad en omdat toen nog alles kon en het allemaal net aan goed ging leek het ook een goede keuze voor velen. Maar ze zien hoe landelijk rechts alles kapot maakt en dat het kaartenhuis in elkaar dondert. En wat doen ze dan hier ? Juist weer voor rechts gaan. We gaan het meemaken.

  Stel je voor je ben jong je hebt altijd werk gehad je vertel op je werk vol trots dat je een huis hebt gekocht en een kind op komst. Dit weet je baas dat ziet je baas. Maar dan vlieg je eruit want de bouw ligt volkomen op zijn gat. Weg toekomst en weg huis. Omdat maatpakken in de top er overal een zooitje van hebben gemaakt. Winsten en aandeelhouders.

  Ze krijgen wat ze verdienen.

  Rechts de dode tak aan die klote boom der evolutie. Konden we ze maar wegsnoeien voordat de hele boom verrot.

Reacties zijn gesloten.