Vergeef ons onze schulden

Zoiets leerde ik met bidden op de lagere school. Vandaag mijn laatste verhaaltje over economie. Ik denk dat ik het nu ongeveer begrijp. Ik zeg ongeveer, want het is ingewikkeld. Toen ik geboren werd hadden we een staatsschuld van 14 miljard. Nu is die gestegen tot 400 miljard Euro en dit loopt met 70 miljoen per dag op. Maar we hebben voor deze schuldenstijging wel iets terug gekregen. Een veel hogere levensstandaard en, ook niet onbelangrijk, we moeten 15 maal zo hard werken.

Het onzalige idee
Van wie hebben we dat eigenlijk geleend vroeg ik mij af? Want die verdienen er goed aan. Dat moet wel, want we betalen 10 miljard rente per jaar. Ik zoek en ik zoek, maar ik kom er maar niet achter. Kan nergens een lijstje vinden met geldschieters.
Plotseling kreeg ik een idee. We moeten bezuinigen en we moeten miljarden aan rente terugbetalen. Als we nu eens kappen met terugbetalen. Jammer maar helaas, Nederland weigert nog iets terug te betalen. Dat scheelt 10 miljard rente. Ok, we verliezen de triple A rating, maar so what? We gaan namelijk niet meer lenen, dus die rating hebben we ook niet meer nodig omdat we toch niet terug betalen. Haha, wat zullen die schuldeisers balen.

Lenen van jezelf
Tot ik er achter kwam dat we van de financiële markt hadden geleend en de financiële markt blijken wij zelf te zijn. Dus om te groeien moeten we lenen, moeten we harder werken, worden we rijker, kunnen we meer lenen, moeten we meer terug betalen, moeten we harder werken. Maar dan gaan we groeien. Als we maar niet gaan bezuinigen, want dan groeien we minder. We kunnen dus beter lenen, maar dan moeten we wel harder werken.
Nu begrijp ik, waarom ik met de jaren steeds meer last van stress kreeg
Ook kwam ik deze zin nog tegen en een aantal mooie websites, die ik je aanraad om even door te nemen.

Lans Bovenberg vat het zo samen: ‘Een hoge staatsschuld duidt op een overheid die meer belooft dan ze kan waarmaken. Dat zal het vertrouwen in die overheid uithollen. Niet alleen van de markt, maar ook van de burgers die ook wel weten dat ze op een kwade dag de rekening gepresenteerd krijgen.’

Mijn conclusies
Iedere beschaving moet groeien, maar gaat ten onder aan zijn eigen groei.
We nemen onszelf in de maling.
Dit is een doodlopende weg.
Er is geen andere mogelijkheid.

We zijn dus de lul.

Politici zouden moeten ingrijpen, maar worden gegijzeld door hun achterban, die er ook geen drol meer van begrijpen.

En wie het niet begrijpt, kan me nu beginnen uit te schelden.

7 gedachten over “Vergeef ons onze schulden”

 1. De laatste zin is er eentje die typisch voor en van PVV is.
  Het is het primitivisme ten top.

  Ik heb een beter idee, want ik zoek altijd een manier om de mensen te helpen: wat nou als jij, niet te veel in een keer, zou deze website willen raadplegen: http://www.biflatie.nl.

  Geen praatjes, maar de realiteit op een website. Hoe klinkt dat?

 2. Een hoge staatsschuld duidt op een overheid met verkeerde prioriteiten … en dom beleid .. in een economie waar de overheid het onderwijs financierd en dus ook de opleidingen van doctoren kan van die doctoren verwacht worden dat ze minstens een X aantal jaren in de “openbare gezondheidszorg ” werken ..

  Je geloofsgenoot Jochem geloofd ook al zo heilig in de mythe van de eeuwige groei en “het kan niet anders ” Maar wel zullen van die Neo-liberale ideeën af moeten , constante groei is niet mogelijk dus we zullen naar een economie op een andere basis moeten .. en het leuke is dat we daar nu veel meer de mogelijkheid en kennis voor hebben dan ooit in de geschiedenis .. Modulair produceren is een van die dingen die kunnen , waarbij ieder onderdeel van een product individueel vervangbaar is , samen met de slijtvastheid die door Nanotechnologie bereikbaar is kan productie gereduceerd wordem

  terug naar 20 uur werken in een economie die op solidariteit en houdbaarheid gebaseerd is ??

  Waarschijnlijk moeten we beginnen met het executeren van de reclamelui en anderen die mensen maar wijsmaken dat méér en nieuw altijd beter is ….:)

 3. Ik doe niet aan bidden maar vind een vergeef ons onze Hypocrysie ipv schulden dwz , ieder mens liegt uit eigen belang per minuut vaker tegen zichzelf dan hij/zij als spiegel aan kan, een gezond uitganspunt punt om er zelf een stukje dieper ipv naar de de verlosser buiten je zelf te kijken
  Ik dien mezelf na Krapuulse waarschuwing als soms redelijk hypocriet op krapuul aa,;het kan verkeren dat verslaving aan het goede anti Widers doel mij parte speelt, ik ben politiek of in debat ook niet goed genoeg om me daar verder aan te wagen, mijn tijd mee te verdoen.. Roept u maar zolang het niet te ver gaat , krapuul weet precies wat trollen of wat deze bij benadering als abjecte reacties zijn als begrijpelijk media vergeef dat ik bij blijf dragen ………. .. .

 4. ” Waarschijnlijk moeten we beginnen met het executeren van de reclamelui en anderen die mensen maar wijsmaken dat méér en nieuw altijd beter is ….:)’

  Dit hoeft ook niet, ;), wel moet men met verantwoordelijkheid bekend gaan maken dat met de neoliberale eindeloze groei economie model afgelopen is. (Daarom ook steeds oorlogen).
  De neoliberalen dansen nu rond een kadaver terwijl moedige oplossingen nodig zijn, zodat de maatschappij niet uiteen gaat vallen.

  Tja, geven ze allang blijk waarvoor hebben ze reeds gekozen.

 5. groeien = meer consumeren = meer productie = meer gebruik van grondstoffen = groeien.. etc

  Jammer dat in die vergelijking de grondstoffen een variabele is die naar nul terug aan het lopen is en waarvoor we heeeeel hard moeten nadenken hoe we daar mee om moeten gaan.

  Het heeft me altijd al verbaasd hoe lang de groei redenatie stand heeft kunnen houden.

 6. @5 en @6
  Het probleem is dat van “Links”tot “Rechts” de partijen deze problemen negeren , niemand durft de kleuterklas vol verwende kinderen waar deze maatschappij toe verworden is te vertellen dat het speelkwartier over is …

  daarnaast viert het Kannietisme hoogtij , maar de Kannietisten zoals Jochem bevatten niet dat ze “het Kan Niet roepen tegen de mensen die roepen dat de voet van het gaspendaal moet vóór we de afgrond inrijden .. Ook Salonsocialist is een kannietist ( schijnt te heersen onder de PvdA aanhang ) als blijkt uit zijn conclusies : ” Mijn conclusies
  Iedere beschaving moet groeien, maar gaat ten onder aan zijn eigen groei.
  We nemen onszelf in de maling.
  Dit is een doodlopende weg.
  Er is geen andere mogelijkheid.
  We zijn dus de lul. ”

  Een lul die blijft hangen is inderdaad “de lul ” als het “Time to Fuck the system ” is ….

Reacties zijn gesloten.