Verandering in Nederland? ik help het graag hopen

Die enorme explosie van deskundigen op het gebied van de islamitische wereld en de Arabische wereld in het bijzonder, in Nederland – ik kan er niet aan wennen. Ik heb er zelf nogal wat tijd aan de universiteit in gestoken, en uiteraard daarbuiten, en zou mij nooit als deskundige willen presenteren ook al is het een van mijn doctoraalspecialismen geweest, geschiedenis van het Nabije Oosten. Maar als je ergens iets van weet weet je ook hoe weinig je weet, om het ook eens poëtisch uit te drukken.
Maar bescheidenheid is geen nationale deugd, integendeel.

Wat moet je als wildersist met de volkswoede in de Arabische wereld, zoals deze in Tunesië al voor een omwenteling heeft gezorgd, en die nu het regime in Egypte aan het wankelen brengt? Wat moet je als je je niet bestaande kennis van de Arabische wereld voortdurend mag rondspuien als iets waar giechelend over gezegd wordt “we agree to disagree” – alsof kennis onderhandelbaar is.
“De islam” speelt bij de opstanden geen rol en hoe kan dit nu?
Gauw het onderwerp bijsturen en over Iran beginnen. Laat dat nu net geen Arabisch land zijn. Laat het nu net het meest in de buurt van een parlementaire democratie komen in het Midden-Oosten, net zo volmaakt als Israel of Turkije. Laat ze gauw een andere kant op kijken, kom nog eens terug op dat zielige mooie Iraanse meisje dat zo bruikbaar was voor de propaganda toen ze dood was – veel bruikbaarder dan haar Hondurese zusters en broeders die nog dagelijks vermoord worden. En zaag door over de doodstraf in Iran, alsof die in de zo innig geliefde Verenigde Staten van Amerika niet bestaat (de liefde is overigens zo te zien niet wederzijds). Of in China.

Het wordt nog moeilijk, als de Arabische wereld werkelijk op zijn kop gaat – als 2011 een soort 1989 wordt, of een 1848. Het opstandigheidsvirus zou weleens besmettelijk kunnen zijn. Sterker nog, Griekenland en Italië zijn al zeer onrustig. Daar ga je met je niksweten op het gebied van “de islam”. Nou ja, mekker wat over een moskee in Athene of een muur langs de rivier die de vastelandsgrens tussen Turkije en Griekenland vormt.

Je gekwaak komt toch wel in de krant. Zeker als je adjunct-hoofdredacteur bent, niet mevrouw Drayer?.

Video: voor wie iets meer weet komt de opstandigheid in de Arabische wereld niet plotseling uit het niets. Kifaya de kreet die op straat weerkllinkt in Egypte (Basta! zegt men aan de overkant) is niet gloednieuw; de video is van 2006.

11 gedachten over “Verandering in Nederland? ik help het graag hopen”

 1. Onvoorstelbaar dat een dagblad als Trouw iemand als Elma Drayer kan aannemen als literair redacteur en haar dan ook nog de vrije hand geeft bij haar wekelijkse column….

  Het mens is volledig geobsedeerd door hoofddoekjes en ziet daarbuiten geen enkele werkelijkheid meer; de islam heeft haar volledig in de greep zonder dat ze het zelf in de gaten heeft…

  Lees haar columns en ervaar van binnenuit het leven van een godsdienstwaanzinnige… 😮 !!

 2. Wat mij het meest ergert is dat er constant voorbij word gegean aan het feit dat de dictaturen van Ben Ali en Mubarak SECULIERE dictaturen zijn / waren .. die elke Islamitische oppositie , al dan niet gematigd met harde hand de kop in drukken , Maar voor dwazen als Drayer is het geloof van de bevolking belangrijker dan de achtergrond van wie hen onderdrukt …

 3. Arabische explosie ook in Nederland/EU als tijdbestek ?
  Wat ik er van begrijp is dat er een revolutie in Tunesie heeft plaats gevonden en dat dit naar Egypte uitstraalt en wie weet verder .
  En dat dit alles te maken heeft met werkgelegenheid samen met cultureel perspectief in theocratisch geregeerde landen.

  Voor mij blijft het meest tekenend de beelden over de cartoon rellen.
  Ik zag een verder opgezweept door woede ontstoken gehalte bij jongen mannen zonder uitzicht op werk als huwelijks perspectief , voorwaarden om te kunnen bekoelen als het meest trieste dat mij daarover is bijgebleven.
  En ik zag de EU uiteidelijk gematigde excuses over de rellen als een markt deal dat nooit had plaats mogen vinden.
  Dubbel als het was, deense imam was bewust met de cartoons in het MO gaan shoppen,, cartoonist had bewust de grenzen van moslims / islam opgezocht, heeft de Eu qua vrije menings uiting toen een ader gelaten.

 4. Katja Schreef:

  En dat dit alles te maken heeft met werkgelegenheid samen met cultureel perspectief in theocratisch geregeerde landen.

  Wat Theocraties geregeerde landen ??? , 😥 Egypte , Tunesie , Libie, Algerije , allemaal Seculiere dictaturen waar de Islamitische oppositie , ook de gematigden !!! , of verboden of sterk gecensureerd is ..
  Daarom groeit het juist zo …

 5. Pfft…u stelt vraagtekens bij mijn tekst die ook onnauwkeurig was.
  Met dank voor aanwijzing pas ik er wel voor om als een soort misselijk makend voorwerp dicht bij een ad hominem te verkeren.
  Stel dat ik uit volslagen onwetendheid had geschreven , take care of your own emoticons zeg maar?

  Wat er mis ging en waar u mij terecht op attendeerde is het eind zin 2 ‘’….wie weet verder’ waarop de gedachten sprong naar de volgende: ‘’Dit alles heeft te maken etc in theocratisch geregeerde landen’’ . was niet als verwijzing naar Tunesie Egypte bedoeld maar naar mogelijk vervolg in theocratien. ..

  U stelt:
  ‘’Égypte , Tunesie , Libie, Algerije , allemaal Seculiere dictaturen waar de Islamitische oppositie , ook de gematigden !!! , of verboden of sterk gecensureerd is ..
  Daarom groeit het juist zo …”

  Ik zou dit qua verband gecensureerde islam, oppositie en verdere groei van opstand niet weten.
  Ik zie de revoluties als volksopstanden tegen een verdere uitbuiting door een dictatoriale anonieme markt en corrupte regimes. Het is alleen maar te hopen dat politie /legers deze opstanden, die van binnen uit komen, niet neerslaat.
  Het centraal belang en hoop is m.i. dat er brede democratisch gestoelde volks vertegenwoordigers aan de macht komen. Dat uitvoerend beleid daarmee qua meerderheid islamitisch gestoeld zou zijn, is toch ondergeschikt of niet?

  Mijn zorg over de cartoonrellen en EU excuses aan theocratisch geregeerde landen heeft alles te maken met de triestheid achter de rellen in samengaan met het recht op vrije menings uiting ,hoogst democratisch verworven goed als onderhandelbaar geworden gedachtengoed.
  De beelden gingen indertijd de wereld over terwijl imams de uitzinnige woede van moslims hadden opgeroepen als politiek antwoord op de EU cq misbruik van eigen moslim bevolking. De beelden riepen afschuw en angst over moslims ipv mededogen over de uitzichtloosheid daarvan op, de woede gericht tegen een westerse vlag ipv eigen regime.
  Met haar gematigde EU excuses gaf de EU niet alleen impliciet haar fiat aan deze theocratisch politieke boodschap, misbruik en klein houden van eigen volk. Het gaf ook een opening aan a democratische stromingen binnen de EU vrij, ipv een eenduidig signaal af te geven zich niet te laten intimideren.
  Hoe kwetsbaar de EU markt al niet was moge de vraag zijn terwijl ze qua moraliteit ipv korte termijn diplomacy, er juist als volkeren unie sterker ipv chantabel uit had kunnen komen door haar rug wel recht te houden.
  Ook al zou mijn idee over genoemde EU excuses en gevolgen er naast zitten, grof misbruik van vrijheid van menings uitingen heeft zich in fenomeen Wilders, d.m.v. media knip plak werk Fitna etc. als markt belang al aangediend.
  De EU wankelt ondertussen als markt banken euri landen crisis verder voort en heeft al veel langer de ”nooit meer” boodschap na WO2 aan haar lidstaten, volkeren verkwanseld

  Schrijven over politiek op politieke fora. is voor mij al moeilijk genoeg.
  Opstanden die van binnen uit, vanuit het volk zelf naar boven komen, zijn m.i. hoopgevende wereld wonderen!
  Het maakt niet uit of deze tegen de onderdrukking van een seculiere dictatuur of theocratie is gericht, noch politicic of expertise weet te voorspellen wanneer of hoe het gebeurt , het gebeurt 😛 🙂

 6. De indruk word vaak in de Nederlandse media gewekt dat dit ” Moslimlanden ” zouden zijn , iets waar ik mij tot 😥 toe aan erger .. In de Moslim wereld is er geen enkele theocratie .. wel 2 landen waar de theologen veel invloed hebben , ” saudie ” Arabie en Iran .. De eerste een voor westerse belangen in het zadel geholpen en gehouden absolute monarchie , de tweede een parlementaire democratie waar de mensen meer invloed hebben dan in de Seculiere dictaturen als Egypte , Libie , Algerije en voorheen Tunesie ..

  Je verhaal klink aardig Wilderiaans beinvloed ..

  Katja Schreef:

  Mijn zorg over de cartoonrellen en EU excuses aan theocratisch geregeerde landen heeft alles te maken met de triestheid achter de rellen in samengaan met het recht op vrije menings uiting ,hoogst democratisch verworven goed als onderhandelbaar geworden gedachtengoed.

  Woede uiten die voorkomt uit een bewust beledigen en kwetsen , inclusief het verbranden van vlaggen ( lappies stof zonder enige intrestieke waarde voor zover het de realiteit betreft ) is toch net zo goed het “uiten van een mening ” natuurlijk niet de jouwe dus is het plotseling schokkend …

  Boze demonstraties had je hier en in de USA ook tijdens het vertonen van “the last temptation of Christ ” en hier op Krapuul kan men niet vrijelijk Femke Halsema afzijken omdat dat Groen Whatever leden kwetst . Voor de meeste aanbidders van de heilige vrijheid van meningsuiting geldt : Miljarden Moslims kwetsen , da’s geen probleem wat die zijn geen “ons …… ” .

 7. U denkt er maar bij wat u wil , zoals Wilderiaans bevinvloedt, ik ben niet bereid daarin verstrikt te raken.

  U gaat er klakkeoos aan voorbij dat de rellen bewust gekweekt waren, van poliktieke orde uit denemarken geexporteerd door een imam . Dat hij er nog een paar sexueel schunnige had bij laten maken heb niet eens genoemd .

  Waar ik op terug wil komen is:

  “‘Woede uiten die voorkomt uit een bewust beledigen en kwetsen , inclusief het verbranden van vlaggen ( lappies stof zonder enige intrestieke waarde voor zover het de realiteit betreft ) is toch net zo goed het “uiten van een mening ” natuurlijk niet de jouwe dus is het plotseling schokkend ……

  Met daarop

  “Boze demonstraties had je hier en in de USA ook tijdens het vertonen van “the last temptation of Christ ” en hier op Krapuul kan men niet vrijelijk Femke Halsema afzijken omdat dat Groen Whatever leden kwetst . Voor de meeste aanbidders van de heilige vrijheid van meningsuiting geldt : Miljarden Moslims kwetsen , da’s geen probleem wat die zijn geen “ons …… ” .

  Het stukje Halsema afzijken , men doet maar, vind ik op zich lang niet zo belangrijk in klein kneuter land als de vraag :

  Ziet u geen verschil tussen miljarden die geen levens perspectief hebben, zoals zonder werk binnen grote werkloosheid geen huwelijk en het 2 e voorbeeld over boze demostraties van christenen die daar niet mee te kampen hebben?

  Is het de bedoeling dat ik geen mededogen voor de eerst groep heb gevoeld, laat ze maar verrekken idee want dat willen ze toch zelf, alleen Ons wat dat moge zijn , snapt dat?
  Analfabetisme ook buiten beschouwing gelaten als onbelangrijk op het wereld toneel?

  Ziet u mij als overbodige nonsene kramer op dit log liever afgeserveerd?

  No need to get on your your high horse unless you want to .

  Het zijn maar vragen over uw oog voor of eigen ervaring over het ontberen van essentiele levenbehoeftes van de mens en wat uitdelende geluks markt machtmachines als verzoening voor het ontnemen daarvan met de mens doen.

  Is het niet zo dat voedsel prijzen naast werkeloosheid in Egypte de pan uit zijn gerezen?

  Ben ik steeds verkeerd geinformeerd?

  U geeft mij de idee , kots emoticon lief omdat de ander , ik neem aan dat ik dat ook ben, over onvoldoende benul, kennis en/of ervaring zou beschikken om levens werkelijkheden niet van politieke feiten te kunnen onderscheiden , laat staan om ze als zodanig te mogen poneren.

 8. De Chinese regering is als de dood dat diens eigen bevolking in navolging van Tunesie en Egypte ook massaal in opstand komt. Het gaat gewoon om gebrek aan vrijheid.

  Saudi Arabie is een monarchie maar dat was het Kalifaat ook na de eerste vijf rechtgeleide Kalieven. Dat ging van vader op zoon of oudere broer op jongere broer tot een andere familie of groep de macht greep.

  Regeringen van andere Moslimmeerderheidslanden gebruiken ideeen ontleent aan de Sharia als het uitkomt. Maleisie gebruikt het als excuus om minderheidsgroepen te treiteren net zoals China het communisme gebruikt als excuus om de culturen van etnische groepen zoals de Oeigoeren en Tibetanen te onderdrukken. Het is in beide gevallen gewoon ordinair racisme.

 9. #9
  Dat was geen observatie maar een vraag naast de andere vragen die gesteld had.

  Ik trof onderstaande reactie op VK link en neem de vrijheid deze (voor de goede orde in zijn geheel) te copieren

  http://opinie.volkskrant.nl/artikel/show/id/7731/De_tijd_voor_verandering_in_de_Arabische_wereld_is_aangebroken

  “”Abdouni eindigt, terecht, met zijn ondersteunende waardering voor de moed van en ‘volwassen opstelling’ van ‘de bevolking van de vele Arabische landen’.
  Toch teken ik hierbij aan dat hij het hier heeft over de bevolking van ‘Arabische landen’, niet zozeer over de Imazighen, die hij eerder in zijn artikel zo terecht aanhaalt.

  Natuurlijk komen ook de Arabieren in Egypte in opstand. En het wachten is op de Arabieren in Saoudi-Arabië (want alleen dan kan er werkelijke verandering in de Arabische wereld tot stand komen).

  Toch had hij in het slot van zijn artikel beter het verzet van de Imazighen tegen de drukkende arabisering van hun landen kunnen toejuichen. Een arabisering dat mede tot uiting komt door arabische druk op deze oorspronkelijke bevolking hun landen van oorsprong te verlaten voor Europa.
  Dat vereist wel een inzichtelijk maken van de feitelijk 1400 jaar durende bezetting van hun land door de Arabieren (later door de Turken)! Zo bezien was de ‘kolonialisering’ van hun land door Engelsen en Fransen een peulenschil. Durven ze dit inzicht aan? Het zou een doorbraak van jewelste betekenen.

  Ik hoop van harte dat Berbers door heel Europa hun historische taak tot bevrijding van hun landen op zich nemen, hun eigen geschiedenis (waaronder een zeer christelijke: Augustinus, organisator van de katholieke kerk, was Berber) en cultuur in kaart brengen.””

  Ik ben benieuwd wat u van hiervan vindt , of u uw inzichten hier over wil laten schijnen?
  .

  Ik heb eerder eens gegoogled naar berber oorsprong trof dat deze etnische bevolkings bevolkingsgroep als 2e rangs burgers, aparheids politiek , werden behandeld.
  Het trof mij verder dat deze schrijver van mening is dat zonder een arabische revolutie in Saoudi er geen sprake van werkelijke verandering zou zijn.
  Dit deed mij denken aan mijn eerdere sprong naar “en wie weet veel verder’ naar theocratisch geregeerde landen etc. dat uw ergernis en daarbij de discussie verder opriep.

  Wellicht beantwoordt u mijn vragen ook nog over voedsel prijzen en werkeloosheid Egypte en die over , miljoenen zonder perspectief en een handje vol demonstrerende christenen die daar niet mee kampen ?

  Zelf vind ik het ongelovelijk dat er in dit tijdbestek, waarvan ik zelf vind dat met alles wat er plaats vindt component Anoniem Mondiaal Monster, dwz de dictatuur van de banken, corporatisme en neoliberale economie veel te veel buiten beeld blijft, arabische revoluties plaats vinden.
  Los van de VS en MO zal dit ook niet aan de EU voorbij gaan, de roep om herstel van een sociale democratie zou des te harder moeten klinken, ook wakker worden! .

 10. #8

  Onderdrukking van Tibet , dak van de hemel zou voor het grootste deel voor de watervoorziening goed zijn, naast mineralen belang zoals uranium, kwam ook in mij op.
  Bezettings strijd/geschiedenis Golanhoogten, ook al voor water toch .

  Dat sharia wordt toegepast zoals het uitkomt , m.i. qua machtsverhoudingen met andere grote of kleine mogendheden uitkomt, gaat m.i. ook op voor militiare overnames, mondiale machts /bezettings politiek.
  Beetje veel veel te veel , veel te groot en te ingewikkeld om in te gaan ….

Reacties zijn gesloten.