Vampieren en zoepsidieliberalisme

Een blijde jongere kijkt mij aan in de bus. Zij houdt een cheque (lijkt het) van 2500 euro omhoog en de begeleidende tekst laat weten dat een “werkgever” dat zomaar cadeau krijgt als hij (stond er hij? geloof het wel) een jongere tussen 18 en 28 aanneemt.

Versbloedcadeau.nl

Citaat in extenso:

Door jonge werknemers een kans te bieden om te leren en werkervaring op te doen, haalt u vernieuwing en verjonging in uw eigen organisatie.
Vers bloed dus!

Om de match tussen werkgever en jongere gemakkelijker te maken, is er de jongerenvoucher. Dit is een waardebon met een minimaal gegarandeerd startbedrag van € 2.500. Dat bedrag ontvangt u als werkgever en kunt u inzetten om een vacature in uw bedrijf of organisatie te laten vervullen door een jongere tot 27 jaar volgens de spelregels van de jongerenvoucher. Als u van andere projecten of regelingen gebruik kunt maken, kan dit bedrag zelfs nog hoger worden.
Vers bloed cadeau dus!

Altijd goed dat er niet het sleetse woord ondernemer gebruikt wordt, hoe dol de bruinen hier ook op zijn. Ondernemers horen tuk te zijn op belastingvoordeel. Even wat kunnen graaien als je een jonkie aanneemt, ja, wat het met ondernemerschap te maken zou kunnen hebben…
Dus wordt er de al even ideologisch geladen term werkgever gebruikt. Iemand die niets geeft en die nu dus ook nog even zijn (haar?) handje mag ophouden voor het aannemen van een jongere – wat in het ergste geval dus op gesubsidieerde discriminatie van sollicitanten zal neerkomen.

“Gelukkig” klinkt het alsof er behoorlijke bureaucratische regels zijn om de poet ook echt te kunnen innen. Zo zijn we dan ook wel weer in polderend Nederland.

Vreemd nietwaar, dit soort uitdelen van uw en mijn centen wordt nooit zoepsidieslurpen voor liberalen, een rechtse hobby, genoemd. Het gaat gewoon onopgemerkt door de rest van het land in zijn werk, in de provincie Gelderland.

En dit is natuurlijk lang niet het enige voorbeeld van de geboden mogelijkheid uit de belastingtrog te slobberen, voor “ondernemers”.

3 gedachten over “Vampieren en zoepsidieliberalisme”

  1. Het minimum jeugdloon is al een vorm van subsidie voor het bedrijfsleven. Er zou gewoon een minimumloon moeten zijn dat overeen komt met een acceptabel bestaansminimum ongeacht leeftijd. Het is onrechtvaardig om een 18 jarige voor hetzelfde ongeschoolde werk minder te betalen dan een 30-jarige die even lang voor een bedrijf werkt.

  2. Sofia van der Linde Schreef:

    Het is onrechtvaardig om een 18 jarige voor hetzelfde ongeschoolde werk minder te betalen dan een 30-jarige die even lang voor een bedrijf werkt.

    Ja, dat heb ik dus ook altijd al gevonden. Toen ik in dienst zat kreeg ik 300 gulden per maand meer dan veel anderen, alleen maar omdat ik ouder was dan mijn dienstgenoten.

  3. Een van de dingen die je in andere landen dan ook zelden vind …ik zou geen ander land met ‘jeugdlonen’ weten…

Reacties zijn gesloten.