Universiteit als oefenplaats voor domme kakballen

Zijn wetenschappelijke discipline klinkt niet direct veelbelovend, vooral ook omdat deze in cloggy-Inglisj wordt onthuld.
Maar Ewald Engelen heeft een column op wat blijkbaar de online opvolger is van het universitaire weekblad van de Universiteit van Amsterdam, Folia Civitatis, Foliaweb, terwijl ik dacht dat ik zelf het laatste kritische artikel in het papieren blad had mogen schrijven en dat het sindsdien aan de marketingleiband was gelegd. Engelen pakt uit.

Uni’s worden in Nederland bevolkt door verwende twintigers – de goeden niet te na gesproken natuurlijk – die rechten studeren of bedrijfseconomie, die het merendeel van hun studietijd spenderen aan het opdoen van ‘bestuurlijke ervaring’, en die erna hopen op een lucratief partnerschap bij Looyens & Loeff, KPMG of een van die andere bolwerken van domme kakballen. En techniek en natuurwetenschappen worden in Nederland bemenst door een handjevol puisterige Chinezen en morose Oost-Europeanen. Of zoals ik afgelopen week in mijn column in de Groene schreef: ‘Het dominante beeld van “nuttige wetenschap” staat net zo ver af van onze economische realiteit als de “targets”, “benchmarks” en “league tables” van universiteitsbestuurders van de universitaire werkelijkheid.’ Oftewel, loop heen met je natte droom van witte jassen en nobelfähige laboratoria!

De intense haat tegen de pretentieuze nitwits die het hoger onderwijs in handen hebben en het zullen wurgen als ze dit al niet hebben gedaan. Goed, Engelen legt niet uit dat deze stompzinnigheid juist ideologische en politieke doeleinden dient. Maar het blijft leuk lezen want het mag blijkbaar zomaar (iets wat je in Nederland allang niet meer verwacht).
Ik kan geen algemene doorklikmogelijkheid naar de lopende columns van Ewald Engelen leveren, maar wie zin heeft in een portie degelijke haat tegen de boven ons gestelde stompzinnigheid kan hier beginnen.
Let niet op de rare foto’s en neem ook hier kennis van.

3 gedachten over “Universiteit als oefenplaats voor domme kakballen”

 1. Van mij hoeven ze niet zo hard op De Jager af te geven, want hij doet wat hij kan op het plekje waar hij geplaatst is met de doormodder regering dat we nu hebben.

  Pas na de verkiezingen zouden echte maatregelen genomen kunnen worden. Nu is het pap-en-nat houden en Europa laten zien dat Wij met de opgestoken vinger alles-om-alles doen, maakt niet uit wat de gevolgen zijn om aan de ijzeren 3% begroting te houden. Gek,he!

  Overigens zag ik gisteren op de Nieuwsjournaal onze beste Sacha uitleggen hoe het met de begrotingstekorten in de Europsese landen aan toe gaat en ik merkte meteen een missertje – Frankrijk met hun minstens 4% werden expilciet niet genoemd. Durven we niet meer?

 2. De nieuwe Piet Vroon? Die vond ik vroeger altijd heel leuk in z’n columns. Hij bedacht de term ZULO (Zeer Uitgebreid Lager Onderwijs) voor de universiteiten om hun niveau aan te geven.

 3. Ik kan nog wel een anekdote vertellen over een inkapselingstechniek bij economie en aanverwante wetenschappen.

  Mijn zoon heeft een scriptie geschreven over de economische ontwikkelingen in China in het kader van zijn studie bedrijfswetenschappen. Hij vroeg me voor inlevering advies over het stuk dat hij had geproduceerd. Ik zei hem dat de gekozen artikelen wel erg lovend over het Chinese beleid waren. Volgens mij moest hij om een evenwichtig beeld te schetsen ook naar wat meer kritische artikelen zoeken. Hij nam mijn advies ter harte. De gevonden artikelen waren wat ouder – niet echt, zo’n drie tot zeven jaar – en waren verschenen in wat minder bekende tijdschriften.

  De kritiek van de docent was dat hij te veel oude artikelen had gebruikt en dat het belangrijk was om artikelen uit toptijdschriften te gebruiken.

Reacties zijn gesloten.