UItnodiging Kristallnachtherdenking 2018

Zaterdag 10 november
Aanvang 19.30 uur, zaal open om 19.00 uur
Theater Perdu

Kloveniersburgwal 86 Amsterdam

(Dit jaar valt 9 november op vrijdag, sjabbatavond. Om iedereen de gelegenheid te geven aanwezig te zijn, herdenken wij op zaterdagavond 10 november. De toegang is gratis. De zaal bevat echter maar 100 plaatsen en vol is vol.)
Op 9 november 1938 vierden in talloze steden en dorpen in Duitsland en Oostenrijk nationaalsocialisten hun agressie bot op hun Joodse landgenoten. Ontelbare huizen, winkels en synagogen gingen in vlammen op, honderden Joden werden gedood, tienduizenden kwam terecht in concentratiekampen. Voor veel Joden was het het sein om te vluchten.
Deze gebeurtenis culmineerde later in ontmenselijking en genocide. Het was een kantelmoment in de geschiedenis. Het is belangrijk om stil te staan bij het lot van de slachtoffers en nabestaanden van toen. Het is vooral ook belangrijk om stil te staan bij de les die we hier nu, tachtig jaar later, nog steeds uit kunnen en moeten trekken.
Sprekers:
Dr. Nadia Bouras, historica,
Jaïr Stranders, filosoof, theaterdocent en één van de de initiatiefnemers van Theater na de Dam.
Theater
Jongeren uit stadsdeel Oost spelen fragmenten uit hun theatervoorstelling ‘’De Oorlog in Oost”., die gebaseerd is op gesprekken met oorlogsoverlevenden, in Oost. Onder leiding van Jelle Zijlstra maakten zij hier een theatervoorstelling van.
Muziek
Maaike Roelofs, cello
Vaughan Schlepp, piano
Organisatie: