Uitglijdertje, NOS

Vandaag, om 12.33u plaatste de NOS op de website een artikel getiteld ‘Nederland zoekt bootvluchtelingen’. Uit dit artikel blijkt dat Nederland een bijdrage in de vorm van marechaussee en bootjes levert aan operatie Triton, het nieuwste hunt and kill programma van Frontex op de Middellandse Zee. In de oorspronkelijke tekst die door journalist Rop Zoutberg was geschreven stond deze zin:
“De Nederlanders helpen bij het terugsturen van boten met vluchtelingen.”
Ik viel bijna van mijn stoel van verbijstering. Wat was er met de NOS aan de hand? Gingen ze nu ineens de waarheid zeggen?
Want ja, dat is de keiharde waarheid: ondanks internationale verdragen waarin staat dat ieder mens het recht heeft om bescherming te zoeken in een ander land en dat geen enkel ander land vluchtelingen terug mag schoppen zonder de asielaanvraag in behandeling te hebben genomen (de afspraak van ‘non-refoulement’), doet Frontex iedere dag aan refoulement. Ze sturen de bootjes terug. Of ze prikken ze lek. Of ze varen er overheen.
Dat is de reden dat de marechaussee ‘naar bootvluchtelingen zoekt’. Niet om ze een kopje thee en een warme deken aan te bieden.

En nu ging de NOS deze niet zo fraaie waarheid zomaar plompverloren publiek maken? (Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: Dhjana