Uitbuiting arbeidsmigrant inherent aan winstbejag

Uitbuitende werkgevers, malafide uitzendbureaus en andere woekeraars die misbruik maken van arbeidsmigranten. Het is niet nieuw, maar een telkens terugkerende wantoestand als er nieuwe groepen arbeidsmigranten komen.
Zo werden door de decennia heen de Italianen, Spanjaarden, Portugezen, Turken en Marokkanen al op een zelfde ‘gastvrijheid’ getrakteerd als nu de Polen en in de toekomst ook zeker de Bulgaren en Roemenen.

Arbeidsmigranten worden in illegale pensionnetjes gestopt en op hun loon worden allerlei vage en belachelijke bedragen ingehouden.

Bewijzen van uitbuiting en het aanpakken van malafide uitzendbureaus gaat niet tot moeizaam:

Zo verandert een op de vijf uitzendbureaus bij de Kamer van Koophandel binnen een jaar van naam of eigenaar. Ook werken de uitzendbureaus erg internationaal.
Dat er nog gefraudeerd wordt, staat vast, zegt de inspectie SZW. Bij dertig procent van de reguliere controles bleek dat het uitzendbureau een overtreding had begaan. Ook lopen er minstens tien strafrechtelijke onderzoeken naar malafide uitzendbureaus. Snel ingrijpen is echter niet altijd mogelijk, vanwege juridische belemmeringen, maar ook omdat de inspectie voor haar informatie deels afhankelijk is van personeel. Maar lang niet alle werknemers willen praten met de overheid, uit angst hun baan te verliezen.

Het internationale karakter van de uitzendbureaus, maar ook door Nederlandse bedrijven zelfbedachte constructies waarmee ze de nationale cao kunnen omzeilen, maakt dat onderbetaling en daarmee valse concurrentie op de arbeidsmarkt nauwelijks te bestrijden is.

Maandag wil minister Asscher van Sociale Zaken in Brussel met zijn EU-collega’s afspraken maken over het bestrijden van werken tegen “belachelijk lage lonen”. Volgens Asscher ondermijnen dergelijke constructies het draagvlak voor de Europese Unie.

De onmacht en onwil om dit werkelijk aan te pakken is inherent aan ons economisch systeem. Een systeem dat gericht is op het verkrijgen van een maximale winst tegen minimale kosten. Dus zodra zich een kans voordoet om over de ruggen van nieuwe groepen slecht geïnformeerde mensen dit te bereiken wordt deze direct gegrepen.
Voorlichting in de eigen taal is dus van het hoogste belang. Daar moet men in Europees verband ook afspraken over maken.

3 gedachten over “Uitbuiting arbeidsmigrant inherent aan winstbejag”

  1. Prima uitgelegd. Maar voorlichting is niet genoeg. Internationaal semenwerking tussen de arbeiders organiseren is evenzeer van belang.

  2. Goede vraag.
    Niets. Lekker makkelijk.

    Daarmee steunen ze in werkelijkheid deze systeem volledig.

Reacties zijn gesloten.