Uit naam van vrijheid en democratie: avondklok in Den Haag

Voor aanstaande zondag 7 november 17.00 uur is een landelijke demonstratie tegen het kraakverbod aangekondigd op het Kerkplein in Den Haag. Het wordt nu 14.00 uur.
Het Comité Woonrecht Den Haag meldt dienaangaande:

De voor aanstaande zondag 7 november aangekondigde demonstratie in Den Haag tegen het kraakverbod heeft op het laatste moment te maken gekregen met nieuwe regels van de burgemeester.

Krakers organiseren een demonstratie tegen het kraakverbod, dat per 1 oktober alle krakers crimineel verklaard heeft. Omdat met het kraakverbod de woningnood niet wordt opgelost en leegstand, speculanten en huisjesmelkers ongemoeid worden gelaten zien de krakers zich genoodzaakt hun stem te laten horen en de straat op te gaan.

Middels duizenden posters en flyers is opgeroepen om vanaf 17.00 uur te verzamelen op het Kerkplein in Den Haag. De politie en de burgemeester, ruim van te voren op de hoogte van dit protest, heeft echter plotseling een avondklok voor demonstraties ingesteld. Vier dagen voor het protest wordt de organisatie geïnformeerd dat er ’s avonds geen demonstratieve optocht plaats mag vinden.

Gemeente en politie geven op deze manier te kennen dat demonstreren blijkbaar alleen mag tussen 9 en 5. Dit is volgens de organisatie een ernstige inbreuk op het demonstratierecht. Door het niet tijdig kenbaar maken van de beperkingen stuurt de gemeente doelbewust af op het frustreren van demonstraties.

Ook trad de politie in de aanloop naar de demonstratie intimiderend op door posters en flyers in beslag te nemen en met huisbezoeken bij mensen die ze verdachten van connecties met krakers.

Al in 2007 werd de gemeente Den Haag op de vingers getikt door de ombudsman, die een kritisch rapport publiceerde over de inperking van het demonstratierecht in Den Haag. Anno 2010 lijkt er nog niet veel verbeterd. Steeds vaker worden locaties voor betogingen verboden en wordt buitenproportioneel veel politiematerieel ingezet. De stad van Recht en Vrede is in onze ogen niet gastvrij voor demonstranten en organisatoren worden onderworpen aan de willekeur van gemeente en politie.

De demonstratie tegen het kraakverbod en de woningnood zal op zondag 7 november gewoon doorgang vinden. We beraden ons nog op juridische stappen.

Aanvulling vrijdagmiddag 5 november 2010:

De gemeente en politie Den Haag hebben besloten een beperking op te leggen aan de demonstratie tegen het kraakverbod van aanstaande zondag. Een demonstratieve optocht na zonsondergang is door de autoriteiten verboden. Belachelijk, maar door de onmogelijkheid om een advocaat te vinden die op zo’n korte termijn een goede zaak kon voorbereiden hebben wij onder protest de demonstratie vervroegd naar 14.00 uur.

Wij hebben ons ongenoegen kenbaar gemaakt middels een persbericht, en het laatste woord is hierover nog niet gesproken, maar we willen -ook i.v.m. de veiligheid van de demonstranten- er vooral zorg voor dragen dat de demonstratie doorgang kan vinden.

We hebben dan ook besloten om de demonstratie te vervroegen naar 14.00 uur op het Kerkplein. Er zal dan een route gelopen worden die begint en eindigt op het Kerkplein bij de Grote of Sint Jacobskerk. Bij aankomst op het Kerkplein rond 17.00 uur zal de demonstratie overgaan in een manifestatie, waarbij enkele acts zullen optreden. Dit voor de mensen die op de oude tijd afkomen.

Tot op de demonstratie! Kraken gaat door!

6 gedachten over “Uit naam van vrijheid en democratie: avondklok in Den Haag”

 1. Nu,ik heb een huisje,jaren voor gewerkt,na 32 jaar werken neem ik een sabbatical jaar,ga een wereldreis maken,betaal al mijn lasten gewoon door,en kom na 13 maanden terug,zitten er krakers in.
  Huisje half gesloopt,ik mag niets doen,alleen betalen,de rechter is op de hand van de krakers.
  Leuke maatschappij.
  Sorry,maar aan zo een land wil ik geen bijdrage leveren.
  Daarbij is een land met zo een beleid gedoemd ten onder te gaan,denk ik.

 2. Peter, raar verhaal.
  Het was echter heel gemakkelijk te voorkomen: had tijdens dat jaar iemand in je huis laten zitten…

 3. Kan het niet beoordelen. Klinkt naar maar ook vreemd: als het huis niet leeg was is het huisvredebreuk van begin af aan zoniet inbraak. Indien wel – tja, nu is kraken verboden, op het ogenblik dat het gebeurde niet..

 4. @peter: ik geloof er niks van. Sorry, maar politie en justitie laat niemand een huis vol met persoonlijke eigendommen kraken. De politie komt namelijk na de kraak leegstand constateren maar als jouw badhanddoekjes nog netjes in de kast liggen valt er geen leegstand te constateren…. dus valt er niks te kraken….

 5. @peter, ik geloof er ook niks van. Panden mogen pas gekraakt worden als het een jaar leegstaat en er geen spullen meer instaan (in ieder geval voor 70%). Als je weet dat je een jaar weggaat had je iemand er een hoop plezier mee gedaan door in jou huis te laten wonen en daarmee een akkoord kunnen sluiten. Er is inmiddels woningnood en huizen zijn niet meer te betalen tegenwoordig, je zou er een student behoorlijk wat plezier mee hebben gedaan door bijvoorbeeld je huis door hem tijdelijk te laten bewonen zodat de student een opstapje heeft om een andere woning te zoeken.
  Maar nee, tegenwoordig denkt heel nederland alleen maar aan hun eigen kapitaal en eigendom en worden rechten en noden vergeten van de lagere klasse burger. Asociaal?
  kan wel meteen de vinger naar de kraker wijzen als hij je huisje niet zo mooi heeft achtergelaten, maar misschien moet je eerst even kijken naar de bron van het probleem: leegstand en onbetaalbare woningen.

Reacties zijn gesloten.