Twaalf Greenpeace-activisten, onder wie 3 Belgen, vrijgelaten uit Slowaakse gevangenis

In Slowakije heeft procureur-generaal Jaromír Čižnár zonet de vrijlating bevolen van de 12 activisten van Greenpeace die daar sinds woensdag in de cel zaten. De twaalf, onder wie drie Belgen, hadden vorige woensdag tijdens een geweldloze actie een spandoek opgehangen aan een koolcentrale in Slowakije. Ze deden dat in de aanloop van de klimaattop (COP24) in Polen om te wijzen op het noodzakelijke afscheid van fossiele brandstoffen als kool.

De actievoerders zullen in de loop van de namiddag en avond worden vrijgelaten. Er worden hen geen verdere voorwaarden opgelegd. Ze mogen dus het land verlaten. De aanklacht tegen de actievoerders vervalt echter niet. Er hangt hen nog steeds een gevangenisstraf van 5 jaar boven het hoofd.

“75.000 Belgen kwamen zondag op straat voor het klimaat. Deze dappere actievoerders zaten al sinds woensdag onterecht vast omdat ze opkomen voor het klimaat. We zijn opgelucht dat de rede zegeviert en dat deze buitenproportionele maatregel wordt teruggeschroefd, en we verwachten dat onze actievoerders over de hele lijn worden vrijgesproken. Het zijn geen misdadigers, maar klimaathelden”, zegt Joeri Thijs, woordvoerder van Greenpeace België.

– Greenpeace België via De Wereld Morgen