Turkije-deal blijkt inderdaad smerig handeltje

NRC bericht, bij monde van Martijn Stronks:

Het nieuwe kabinet wil straks vast nieuwe vluchtelingendeals naar het voorbeeld van de Turkijedeal. Maar die zijn niet ‘mensenrechtenproof’. En dat moeten we maar openlijk toegeven.

Dat laatste hoeven we van Rutte en consorten, meergenaamd Bruin III, vast niet te verwachten. De journalist (annex wetenschapper) memoreert eerst nog even fijntjes hoe Jesse Klaver een paar maanden geleden nog werd geframed als een naïeve sukkel (ook door NRC zelf overigens), alvorens te verluchtigen hoe vies de ‘vuile handen’ van realpolitici anno nu wel niet zijn. Hij verwijst daarbij naar Verblijfblog, een initiatief van de afdeling migratierecht van de VU. Vervolgens schrijft hij:

Als het nieuwe kabinet volgende week inderdaad plannen voor nieuwe vluchtelingendeals presenteert, zal het dan ook kritische rapporten over de mensenrechtensituatie in Noord-Afrika expliciet omarmen als de onvermijdelijke consequenties van realistisch beleid?
(…)
Onze vuile handen mogen van mij net zo breed in de krant worden uitgemeten als de parochiale getuigenispolitiek van de mensenrechtennaïevelingen. Wel ben ik dan nieuwsgierig of D66 en ChristenUnie niet alsnog last krijgen van ideologische smetvrees, nog voordat het échte werk is begonnen.

Dat VVD en CDA geen moment last van hun geweten zullen krijgen, mogen we inderdaad impliciet aannemen. Wat zou het toch fijn zijn als de VVD wat meer van de liberale uitgangspunten van sommige NRC-journalisten zou bezitten, en het CDA wat meer van de christelijke waarden van sommige VU-medewerkers.

1 gedachte over “Turkije-deal blijkt inderdaad smerig handeltje”

  1. Pingback: Turkije en de PKK | Weblog Dré Oudman Appingedam

Reacties zijn gesloten.