Trumps inauguratiecommissie onderzocht door federale aanklagers

Zoals Rachel Maddow aanduidde, was er slechts een halve dag na Trumps inauguratie al sprake van de eerste absurde leugen van Trumps kabinet: dat zijn inauguratie de grootste uit de Amerikaanse geschiedenis zou zijn geweest (zoals altijd alles wat Trump doet of zegt volgens hem het grootste of beste uit de Amerikaans geschiedenis is), en in elk geval groter dan die van Obama. Wat trouwens op hetzelfde neerkomt, want die van Obama was daadwerkelijk de grootste uit de Amerikaanse geschiedenis, iets wat een onverteerbaar feit voor Trump moet zijn. Er was dan ook sprake van een recordbudget voor die inauguratie, meer dan 40 miljoen dollar.

Het wekte daarom al snel bevreemding op dat de inauguratie van Trump meer dan het dubbele daarvan gekost had, meer dan 100 miljoen dollar. Want ondanks Trumps stompzinnige geblaat over zijn grandioze inauguratie had iedereen de beelden van het halflege veld voor het Capitool gezien, en die van de blaasorkesten die voor tribunes langs marcheerden die voller zouden zijn geweest als het ’t wielercriterium van Boxmeer voor amateurs had betroffen.

Federale Aanklagers van het district Manhattan zijn dan ook een onderzoek begonnen om vast te stellen of dat geld ook echt aan de inauguratie besteed is, of dat er sprake is van verkapte donaties die eenvoudigweg plaatsvonden om dingen gedaan te krijgen van Trumps regering. En alhoewel het grote geld een grote rol speelt in de Amerikaanse politiek is dat ook daar niet toegestaan. De Wallstreet Journal laat weten dat dit onderzoek gestart is gebaseerd op in beslag genomen documenten die van Michael Cohen afkomstig zijn.