Trending: De rechtsstaat is een luxe die we ons niet langer kunnen veroorloven

Afgelopen weken werd er van alle kanten geroepen dat het jihadisme in Nederland hard aangepakt moet worden. Vrijdag kwamen ministers Opstelten (Justitie) en Asscher (Integratie) met een actieplan. Het kabinet wil de wet wijzigen, zodat zonder de tussenkomst van de rechter mensen kunnen worden vastgezet en hun Nederlanderschap kan worden ontnomen, wanneer ze worden verdacht van medewerking aan of voorbereiding van ‘jihadistische’ activiteiten. Nederlanderschap ontnemen kan overigens alleen maar wanneer mensen een dubbele nationaliteit hebben. Opstelten gaat vandaag nog een stap verder en wil de reisgegevens van alle Nederlanders bewaren. Dat plan verdween eerder in de la vanwege kritiek omdat de privacy van burgers in het geding is. Maar nu het volk voldoende bang gemaakt is met een bedreiging wordt het voorstel weer afgestoft. Ondertussen groeit de kloof tussen arm en rijk en is recht straks alleen iets voor mensen met veel geld, maar dat is blijkbaar niet iets waar het land van wakker ligt.

Deze ontwikkelingen zijn het resultaat van de verrechtsing en de a-socialisering van Nederland mede mogelijk gemaakt door de populariteit van sociale media. Dagelijks worden mensen bang gemaakt voor moslims en buitenlanders en is een incident genoeg voor kamervragen en grote opwinding in politiek en media. De kans dat je in Nederland het slachtoffer wordt van een terroristische aanslag is verwaarloosbaar klein. De kans is velen malen groter dat je het slachtoffer wordt van een automobilist die zich van niemand wat aantrekt, van een foutieve medische ingreep of door ongezond voedsel, waarvan er nogal wat in omloop is in Nederland. Ook is de kans groter dat je dood gaat door luchtvervuiling of verwaarlozing in de zorgsector. Als 2.000 medische specialisten hun zin krijgen wordt straks een mensenleven gewaardeerd op 80.000 euro per jaar. Wordt het voorstel straks verankerd in wetgeving en mocht een behandeling duurder uitvallen, dan is de kans groot dat je niet meer wordt behandeld en dus dood gaat.

Tegenwoordig ben je al verdacht als je je niet uitspreekt over iets waar je niets mee te maken hebt of geen verstand van hebt. Zo is in de media een stemming gecreëerd dat moslims potentiële terroristen zijn tenzij het tegendeel wordt bewezen. Als je je niet expliciet uitspreekt tegen antisemitisme word je afgeschilderd als antisemiet. Als je niet roept dat de Islamitische Staat (vh. ISIS) moet worden uitgeroeid wordt gesuggereerd dat je deze steunt en je dus medeschuldig bent aan terrorisme en genocide. Het is een uiterst eenzijdige stemmingmakerij. Het wemelt ondertussen van mensen met extreemrechtse en diepgewortelde racistische sympathieën die niet opvallen omdat ze populair en gangbaar zijn. Een derde van de lezers van GeenStijl kiest voor een staatsgreep i.p.v. een politieke partij. Op De Dagelijkse Standaard wordt beweerd dat er 5 miljoen ‘neo-NSB’ers‘ in Nederland zijn; dat zijn volgens de auteur ‘islam-nazi’s’. En op The Post Online wordt iedereen die in Zwarte Piet een symbool ziet van een achterlijke cultuur neergezet als ongewenst. Het beste dat Nederland kan overkomen is dat iemand de dijken doorprikt om de wereld te bevrijden van ’s werelds grootste paradijs voor belastingontduikers en liefhebbers van de ontmanteling van de democratische rechtsstaat.

13 gedachten over “Trending: De rechtsstaat is een luxe die we ons niet langer kunnen veroorloven”

 1. Het opslaan van reisgegevens moet van begin af aan de bedoeling zijn geweest van die ov-chipkaart. Echte “jihadisten” vang je er niet mee, want die gaan over land, niet met het vliegtuig – en hoe over land, dat zullen Lodewijkje, Ivo en Fredje niet te weten komen.

 2. Ook een rechtstaat waarin democratisch bepaalde wetgeving veranderd wordt, is in principe natuurlijk ook een rechtstaat. Maar zelfs met het terechte gevoel dat men zichzelf en zijn landgenoten moet verdedigen tegen onmenselijkheid, blijft dat moeilijke gezamenlijke humane en gelovige gewetensbesef, dat men mensen ook dan hun mensenrecht niet mag ontneme de eigenlijke Grond(wet) van een humane staat…W#e weten nog maar al te goed dat er een nazi”rechtstaat” bestond en zien nu tot onze ergernis bv. nog steeds een russische “rechtstaat”, Israelische en IS”rechtstaat” etc bezig.

 3. http://www.nu.nl/politiek/3864889/pvda-en-vvd-opslaan-alle-reisgegevens.html

  Waarmee Klaas Dijkhof (VVD) zichzelf als politicus volledig buitenspel plaatst.

  ”Het is nu wat omzichtiger opgeschreven”, stelt Dijkhoff. Hij ziet liever dat de overheid een lijst met namen van verdachte personen aan luchtvaartmaatschappijen geeft om in de gaten te houden. Als die dan langskomen moeten de maatschappijen een seintje geven

  Die lijsten bestaan al sinds jaar en dag. Dit mede conform internationale afspraken, welke nota bene strakker zijn geworden na de gruwelijkheden van 9/11.

 4. Heel goed opgemerkt Tijlvandam…hij kwam me inderdaad bekend voor maar het kwam even niet bij me op in welk verband. Dank.

 5. Uit het door Tijl gelinkte artikel (2011):

  Achter de schermen is de VVD al sinds vorig jaar bezig met studeren op mogelijkheden om het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens in te perken…

  Dank Tijl!

 6. “Het beste dat Nederland kan overkomen is dat iemand de dijken doorprikt om de wereld te bevrijden van ‘s werelds grootste paradijs voor belastingontduikers en liefhebbers van de ontmanteling van de democratische rechtsstaat.” Een ‘zwaar terroristische uitlating’ Wltrrr! Lever je zelf even je paspoort in en meld je je maandag zelf even om in Schutzhaft te gaan of moet Ivo Dikkerdak je komen halen?

 7. Trouwens, nu ‘Europa’ volgens de Litouwse president in oorlog is met Rusland (wens vader gedachte waarschijnlijk)…hebben jullie allemaal al braaf afstand genomen van ‘de Russen’? Neem bijvoorbeeld die Jeroen S. v.d. Heuvel met zijn Russische liedjes op Twitter….levensgevaarlijk! Die is voor eind volgende week gegarandeerd zijn paspoort kwijt.

 8. @wltrrr, lees ik je artikelen altijd omdat ze intellectueel geladen zijn binnen de intellectuele woestijn dat Nederland is.

  Deze kop is goed : “De rechtsstaat is een luxe die we ons niet langer kunnen veroorloven” en dit zou ik zelf kort kunnen samenvatten – De DEGRADATIE van Nederland onder de neoliberalen.

  Omdat de neoliberalen met een enkel zaak bezig zijn – altijd aan de macht blijven hagen, koste wat het kost ook zonodig onder een dictatuur (nu ophanden met het afSchaffen van de Mensen Rechten) of langzaam naar een Militaire Junta. In het geval van oorlog tegen Rusland.

  Eerst werd De DEGRADATIE op de Gezondheidszorg losgelaten, het is allemaal gelukt. Marktconform is vastgesteld dat een Nederlander volgens verzekeringsschema kost maar 80.000. Elke cent daar bovenop is in de prullenbak gegooid.

  Nu weten we waar het over hebben.

 9. Ook het volgende is niet door de Tokkiesharia ambtenaren in Nederland hier uitgevonden.

  Onder de voormalige Totalitaire Regime van de Oost-bloklanden werden door de staatsdiensten toen, die we heden ook in onze systeem van totale burgersbespieden kennen, lijsten van verdachten gemaakt simpelweg omdat ze niet openlijk de gangbare zogenoemd “maatschappelijke” mening vocaal deden ondersteunen en/of de door de opiniemakers toen de aangewezen vijanden niet deden afzweren.

  Totalitarisme/Orwellianisme is In elke land altijd hetzelfde. De taal is alleen anders.

Reacties zijn gesloten.