Trending: belastinghervormings-geruchtenmachine

graph_140x180Nederlanders zijn graag ergens tegen. Zo zijn veel Nederlanders tegen asielzoekers, de islam en de EU. Ook populair is tegen kunst en cultuur en tegen een schoon milieu en natuurbehoud zijn, want dat kost geld. Officieel is men tegen het gebruik van het woord ‘belastingparadijs’, ondanks dat dat buiten Nederland een gangbare typering voor Nederland is. Nederlanders zijn ook tegen onrecht en geweld, behalve als er een financieel of emotioneel voordeel te halen valt. Zo zijn veel Nederlanders ook tegen betaald parkeren en flitspalen omdat die de portemonnee en dus de vrijheid van de automobilist zouden ondermijnen. En dan zijn er nog de vele webfora en sociale media waar je kunt delen dat je tegen vluchtelingen, moslims, kleurlingen, politici, kunstenaars en journalisten en andere ongewenste personen bent. Er zijn nog geen rapporten beschikbaar over hoeveel werkdagen per jaar worden gebruikt om die tegenstem te laten horen.

Er circuleren al een aantal weken geruchten over de belastingplannen, waarvan de afgelopen dagen wat dingetjes naar buiten kwamen. De loonbelasting zou omlaag gaan, het lage BTW-tarief zou verdwijnen. Dat laatste kreeg meteen een maar, want het lage tarief zou worden gehandhaafd voor voedsel. Of daarmee wordt bedoeld de financiële melkkoe voor de Rabobank, het financieren van de bioindustrie en het plastificeren van levensmiddelen, of het kopje koffie of biertje op het terras wat je kunt declareren, is onduidelijk. Duidelijk is in ieder geval dat supermarkten en horeca worden ontzien. Niet ontzien worden boekhandels, musea, kappers en fietsenmakers. Dat is namelijk een luxe die alleen mensen met geld zich kunnen veroorloven. Ophef in de politiek en media. De belastingplannen zijn alleen legitiem wanneer ze vanaf de eerste pennenstreek onderwerp kunnen zijn van publiek debat. Het gaat immers om principes.

De media zijn al druk het bericht aan het rondpompen dat naast dat de BTW voor veel zaken omhoog gaat en er een belastingvoordeel van 800 euro zou zijn voor huishoudens. Dat wil zeggen, huishoudens met op zijn minst een werkende persoon. Ouderen, werklozen en minder bedeelden zijn uitgesloten van enig voordeel, want die dragen niks bij aan de economie die uit het dal lijkt te komen. Dat is namelijk de gedachte nu de olieprijs laag is. En dan is er nog de vraag wat er met werken wordt bedoeld. Of een pakketjes-bezorgend echtpaar, dat als ZZP’er bij PostNL voor twee keer full time in totaal 1600 netto krijgt, zich als ondernemers geen verzekeringen kan veroorloven en geen pensioenplan heeft, ook een voordeel zal krijgen is onduidelijk. Arbeid is immers niet meer van deze tijd en een betaald dienstverband is binnenkort geschiedenis. Iedere arbeider moet zelfstandig ondernemer worden, de natte droom van neoliberaal Nederland. Dat we qua rechten ongeveer aanbeland zijn aan het begin van de vorige eeuw heet vooruitgang in de wereld van ondernemend Nederland.

Geen woord is er nog gevallen over eventuele verandering als het gaat om vermogensbelasting, erfbelasting, belastingontduikingsmogelijkheden voor multinationals en de superrijken, belasting op derivatenhandel en andere obscure financiële transacties, enz. enz. Dat zijn namelijk de instrumenten waarop onze economie (bedoeld wordt Ponzifraude) is gebouwd nu de mijnen zijn gesloten, het boerenbedrijf is gerobotiseerd en slavernij officieel verboden is. Van de hoeveelheid geld waarmee die machine draaiende wordt gehouden is slechts 5% in omloop. De overige 95% bestaat alleen in de wereld van fiscale voordelen en de algoritmen van hardwerkende ondernemers, die verdienen aan met een paar toetsaanslagen gigantische hoeveelheden digitaal geld heen en weer schuiven zonder dat de fiscus er iets van kan zien. Dat is voor de gemiddelde Nederlander een ver-van-mijn-bed-show, dus weinig over je druk over te maken. Die maakt zich er liever druk over dat de ongewenste buurman één euro per maand meer krijgt dan hijzelf.

1 gedachte over “Trending: belastinghervormings-geruchtenmachine”

  1. Pingback: Trending: belastinghervormingsgeruchtenmachine | wltrrr

Reacties zijn gesloten.