Topposities bij overheid nog steeds volgens ‘old boys network’

Het aantal vrouwen op topposities bij de overheid is na een opleving in 2009 niet verder gegroeid. Ook op andere plekken in het openbaar bestuur staat de emancipatie stil en wordt driekwart van de posities bekleed door een man. Dat schrijft de Volkskrant vanochtend op basis van eigen onderzoek. (NRC)

Eigen onderzoek van de VK, moeten we daar waarde aan hechten tegenwoordig? Niet echt, maar uit eigen ervaring weet ik dat het gewoon zo is, vrouwen zijn nog steeds ondervertegenwoordigd op topposities, of zelfs in hogere posities. Volgens het CBS gaan er wel steeds meer vrouwen werken, maar dat kan volgens mij ook komen door de crisis. Het CBS zegt ook: “Bij de rijksoverheid was sprake van een forse stijging van het aandeel vrouwen onder hoge en topambtenaren: van 20% in 2008 tot 26% in 2010.” Dus hoe de VK er bij komt dat er na 2009 geen stijging te zien is, dat weet ik niet.

Maar hoe komt het dat er zo weinig vrouwen op topposities zitten, bij overheid of in het bedrijfsleven? Heb wel ideeën, maar geen wetenschappelijk onderzoek gedaan. Sowieso wordt de hele werkende wereld gedomineerd door mannen, in Nederland dan ook nog bijna uitsluitend blanke mannen. Er wordt niet gekeken naar wat een ‘mens’ kan en doet, maar eerst of het een man of een vrouw is en dan wie hij kent. Wie zij kent is al lang niet zo belangrijk meer. Als ze belangrijke mensen kent en op een hoge post terecht komt, heb je ook nog de kans dat de roddel komt dat ze daar niet door kennis is gekomen. En als ze net zo goed is als een man en net zo zakelijk, dan is het een ‘Bitch’.

Waarom vinden mannen vrouwen zo’n bedreiging? Ik heb geen idee.

Moet er daarom maar een voorkeursbeleid zijn? Aan de ene kant zeg ik ‘nee’. Een post moet niet per se vervuld worden door een vrouw omdat het een vrouw moet zijn. Een post moet vervuld worden door de beste. Alleen het vervelende is, dat door de netwerken van de mannen, te vaak gedacht wordt dat dat wel iets voor die-en-die is en dat is een vriendje van en uiteraard een man. Meer vrouwen op topposities zal van de vrouwen oneindig veel meer inzet vereisen dan van mannen, dat is nog steeds niet veranderd. Maar ook zal er, helaas, toch iets van dwang moeten komen, want mannen het alleen op laten knappen, dat gaat dus niet werken. Dat blijkt keer op keer.

In de jaren ’70 had ik dit op mijn bureau staan en volgens mij is er nog niet veel veranderd. Wel jammer.

10 gedachten over “Topposities bij overheid nog steeds volgens ‘old boys network’”

 1. “Waarom vinden mannen vrouwen zo’n bedreiging? Ik heb geen idee.”

  Mijn verklaring is: een ontwikkelde en zelfstandige vrouw intimideert veel mannen en werkt negatief op hun zelfvertrouwen.
  Waarschijnlijk heeft het iets met het gevoel voor dominantie bij de mannen te maken.

 2. Nexus, kon je zo maar eens gelijk in hebben. Veel mannen hebben het met mij ook heel moeilijk. 🙂

 3. Persoonlijk denk ik, dat de “positieve discriminatie” in de afgelopen jaren meer kwaad dan goed gedaan heeft. Daardoor zijn de fronten eerder verhard dan geslecht, vrees ik. Daardoor zal er in ieder geval nooit meer een natuurlijke (en wenselijke) emancipatie mogelijk zijn.

 4. Goede, al bijna retorische vraag! Maar de kaarten waren vóór de “positieve discriminatie”-golf wel beter geschud, denk ik…

 5. Wat een onzin artikel snij je pols door en vertel me welke kleur je bloed heeft. Rood suprise!

  Maar waar is nu die menselijke maat met onze vrouwelijke ministers jaar in jaar uit ?

  Dat zakelijke Geld & Macht boven mens en millieu dat kennen we nu wel.

 6. Voor mij de thema is meer dat een en zelfde mensen uit de VVD circuit draaien uiterst elitair op alle bestuursplaatsen die met gezag te maken hebben.

  Er is geen speld tussen in te krijgen.
  Is dit de bedoeling van de onze Democratie?

  Lijkt eerder op een VVDemocratie dan wat de normale mensen bedoelen.

Reacties zijn gesloten.