Timmermans loopjongen van het bedrijfsleven in het buitenland

Frans Timmermans wil geen ambassades sluiten:
“In Nieuwsuur zei minister Timmermans dat hij zijn uiterste best gaat doen om te voorkomen dat er nog meer ambassades dicht moeten. Hij heeft de opdracht om in deze kabinetsperiode 40 miljoen te bezuinigen op de Nederlandse ambassades in het buitenland. Het vorige kabinet heeft al een aantal ambassades gesloten, maar dat wil Timmermans dus liever niet meer doen.” (NOS)

Doet Rutte-1 een keer iets goed, gaat Timmermans ertegen in. Ambassades zouden open moeten blijven voor dat anderhalve bedrijf dat bijvoorbeeld in Zuid-Soedan investeert. We kunnen ons geld wel beter besteden. Vooral de Nederlandse ambassades in de EU moeten zo snel mogelijk dicht. We hebben niet voor niets tientallen overlegorganisaties in de EU.

Op Krapuul wordt dat helaas nog niet helemaal begrepen.

ToenLinkser Hans Groen schreef:
In hoog tempo is Nederland zijn internationale positie aan het verspelen. En als bij de volgende ronde er contracten vergeven moeten worden, sta je als Nederlands bedrijf wel achteraan. Dan helpt een grimas of leuke grap niet meer. We hebben onze positie juist te danken aan tactvolle diplomatie, waardoor Nederlandse diplomaten en bedrijven graag gezien gasten waren. Het opbouwen van dergelijke goede en stevige relaties kost veel, zeer veel tijd. Deze relaties worden momenteel in hoog tempo verkwanseld, waardoor Nederland jarenlang met een negatief imago zal kampen.

Groen wauwelt hetzelfde verhaal als Timmermans.

Keira gaf commentaar op een bericht uit de Volkskrant (Bruine Bode):
Het kabinet sluit zeven ambassades in Afrika en Latijns-Amerika. Deze bezuinigingsmaatregel gaat ongeveer driehonderd diplomaten hun baan kosten. Dat schrijft de Volkskrant op gezag van ‘goed ingevoerde bronnen’.

Keira: “Buitenlanden waar we niks aan hebben, kunnen de boom in. Ware VOC mentaliteit.”

We hebben inderdaad niks aan die uit hun neus vretende ambassadeurs.

4 gedachten over “Timmermans loopjongen van het bedrijfsleven in het buitenland”

 1. @1 Joke,

  “Ben je nou sarcastisch of meen je dat serieus?”

  Enig sarcasme ontken ik niet, maar ik ben wel degelijk serieus. Ambassades spelen vooral een mediërende rol op regeringsniveau. Ik kan me daar nog wel iets bij voorstellen bij het ene of andere Verwegistan. Maar een belangrijke rol voor ambassades zie ik niet in de EU. Zeker niet in verhouding tot de kosten.

 2. Dat binnen Europa ambassades overbodig zijn geworden, daar kan ik wel in meegaan. Voor de uitwisseling van kunst & cultuur waren ze nog wel nuttig, maar nu dat vooral is wegbezuinigd kunnen die ambassades ook wel weg. Maar die zakenlobbies in Brussel moeten juist de tent daar uit, dàt is juist dat corporatisme wat de EU zo’n slecht imago bezorgt. (En als het gaat om wetten, zoals mededinging en auteursrecht, dan mogen zij alleen aan tafel zitten als ook andere belanghebbenden mee mogen praten.)

 3. Sluit ik me bij Sjaak aan dat Rutte het goed deed toen om de overbodige ambassades te doen sluiten.

  Dat zijn gewoon kosten posten voor plekjes waar som een hele jaar niets gebeurt, doch tegenover staan huur, beveiliging, salarissen, auto en personeelskosten.

  Het is kwestie van goed overwegen welke zijn de strategische belangen van Nederland in het wereld want een ambassade in elke land is niet meer nodig.

  Timmermans probeert gewoon aardig te zijn en en goede band met de ambtenaren op zijn Ministerie te creëren.

Reacties zijn gesloten.