Tien jaar oorlog: desillusie

Vandaag is de NAVO-oorlog in Afghanistan precies tien jaar oud. In de pers verschijnt de laatste dagen daarom de ene na de andere terugblik. De teneur is vaak grimmig. Vooral de zeer gebrekkige en bovendien afnemende veiligheid in het land stemt de Afghanen tot ontevredenheid. De geschiedenis van dit decennium in het door oorlog geplaagde land laat zich lezen als in rook opgegane verwachtingen. Een artikel van het Amerikaanse persbureau Associated Press vatte deze mijlpaal treffend samen als ‘één stap vooruit en twee stappen terug.’

Gisteravond noemde de oud-opperbevelhebber van de NAVO-troepen in Afghanistan, Stanley McChrystal, overigens zonder dit te beogen, een van de vele oorzaken voor deze desillusie: onwetendheid. In een toespraak voor een Amerikaanse denktank liet McChrystal weten dat hij en zijn collega’s niet genoeg wisten van Afghanistan. ‘De meesten – inclusief ikzelf – hadden slechts een zeer oppervlakkig begrip van de situatie en geschiedenis en we hadden een verontrustend simplistisch beeld van de recente geschiedenis, van de laatste vijftig jaar.’

In de tussentijd is het kennelijk niet veel verbeterd. McChrystal gaf in de toespraak immers aan dat het de westerse troepen in het land ook nu nog ontbreekt aan de kennis om de oorlog tot een succesvol einde te brengen. Daarnaast liet hij weten dat de Verenigde Staten en hun bondgenoten pas ‘iets meer’ dan de helft van hun doelen hebben bereikt. Of wel, voorlopig komt er geen einde aan de oorlog, en daarmee aan de ellende, in het land.

Bekijk het archief voor een overzicht van de vele andere artikelen van Kunduz Monitor.

Wil je de nieuwste artikelen, zoals deze, meteen ontvangen, volg Kunduz Monitor dan via Twitter.

Dit stuk is eerder verschenen op de website van Kunduz Monitor.

5 gedachten over “Tien jaar oorlog: desillusie”

  1. Zolang het hele afghanistan boordevol papavers olie en andere graag gewilde dingen bezit.ja dan moeten die zaken beschermd worden he?
    De enorm super bewapende strijdkrachten zullen dat enorm verdedigen,met de jingle we doen het voor de veiligheid en de halve wereld slikt het dus….niets aan te doen wel jammer voor de afghaanse mensen

  2. Misschien kunnen die Amerikanen eens hun licht opsteken bij twee Nederlanders in het bijzonder. J. Sap en A. Pechtold zijn met name deskundig. Zij vonden de steun aan Rutte wat betreft zijn voorstellen voor de Kunduz-missie belangrijker dan de oppositierol die zij konden vervullen. Om legitiem zo’n opstelling te kiezen, hadden ze zich vooraf hoogstwaarschijnlijk grote kennis van Afghanistan eigen gemaakt.

  3. Even een vraagje, ik heb even rondgeneusd op de site ,op welke manier zou ik de site kunnen tippen, dus een bercht plaatsen?

  4. Ik was hier inderdaad eerder geweest maar bij ” plaats hier je draad” krijg ik geen link, de rest van de mogelijkheden daaronder worden wel met blauw aangegeven en die werken ook inderdaad. Af en toe zijn er van die berichten waar je spontaan van overeind vliegt en die misschien wel een discussie waard zouden kunnen zijn.

Reacties zijn gesloten.