Theo Maassen legt een preutser en calvinistischer Nederland bloot

Een cabaretavondje voor calvinistisch Nederland

Theo Maassen - Foto: Henck van Dijck (CC)
Theo Maassen (CC) Foto: Henck van Dijck
Gedurende de zeventiger jaren viel er heel wat te genieten op de Nederlandse televisie. Vooral Wim T.Schippers die aan de lopende band taboes doorbrak en vaak shockeerde, was baandoorbrekend.

Als PVV kamerlid was ik ook in de veronderstelling dat ons electoraat van chargeren, en de zaken helder en keihard benoemen, hield. Nu ik het van een afstand bekijk, zie ik echter een heel ander beeld bij de gemiddelde PVV-stemmer. Bij de minste of geringste kwinkslag van een cabaretier, als bijvoorbeeld Theo Maassen, is men in rep en roer en ontploft de Twitter timeline haast van de verongelijkte reacties. Wat zei Maassen nu eigenlijk?

Hij zei dat het met de beveiliging van Wilders wel wat minder kon. Ook dat was eigenlijk niet eens zo vreemd, gezien het feit dat laatstgenoemde zelf in 2007 ook voor de beëindiging van de beveiliging van Hirsi Ali pleitte. Je zou kunnen zeggen dat Maassen plagiaat pleegde en een citaat van Wilders gebruikte.

Maar goed, terug naar het PVV electoraat. Ik werd zelf ook ‘aangeschoten wild’ toen ik ‘durfde’ te twitteren dat ik erg had kunnen lachen om Maassen. De verwensingen vlogen me om de oren en iemand reageerde zelfs met: hoe ik het in mijn hoofd haalde om ‘adhesie te betuigen aan iemand als Maassen’. Wat een onzin! Sinds wanneer moeten mensen zich verantwoorden voor een avondje cabaret? Nederland is helaas in rap tempo aan het ‘vertrutten’.

Ik denk dat er bij Henk en Ingrid een meerderheid aan het ontstaan is voor een ‘cabaretpolitie’. Niet echt de vrijheid waar ik voor ging. Een grote stap terug in de tijd. Terug naar die afschuwelijke, preutse, vijftiger jaren.

46 gedachten over “Theo Maassen legt een preutser en calvinistischer Nederland bloot”

 1. Ik vind het goed dat de schellen van de ogen zijn gevallen bij de schrijver. Dat waar hij nu achter komt, zijn wij al jaren achter. 😛

  Maar ik weet het; beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald. 😀

 2. Nee hoor, Theo Maassen legt hier gewoon zijn eigen tekort komingen blood, en heel Nederland is hier getuigen van! LoL….

 3. @2 ja, trouwens ook fijn dat je heel Nederland in die van jou laat meedelen. Ik zeg geef je eens op voor het Nationaal Dictee.

 4. “…Niet echt de vrijheid waar ik voor ging….”

  Inderdaad een leuk stukkie tekst, geachte Jhim. Dank!

  Als ik zo vrij mag zijn om te vragen voor welke vrijheid je eigenlijk ging? Zou je daar eens een stuk over willen schrijven? Dat los van je boek, uiteraard. Menig zal dat niet aanschaffen/ lezen, want….vul maar iets in.

  Persoonlijk blijf ik mij erover verbazen, dat men wel denkt ‘achter vrijheid aan te gaan’, terwijl juist het tegenovergestelde plaatsvindt. En dan vinden ‘ze’ het ook nog goed ook, wanneer er aan alle kanten vrijheden worden weggenomen. Niet alleen maar een vorm van tunnelvisie, vermoed ik zo.

  Ik zou het -oprecht- op prijs stellen, als je een stuk zou neertikken, over je eigen positie/ visie en de mogelijke verandering van beide. Mede gezien de verandering in je…euh, onderschrift op deze site? (…”Mijn politiek ervaring heeft geleid tot een herwaardering van het woord ‘vrijheid’…”) – het is politiekE, overigens.

  Als ik terugdenk aan deze voorstelling van Theo Maassen krijg ik wederom buikpijn van het lachen. En dat gaat dubbelop, wanneer ik reacties zoals die van @2 zie. Man, man, man. Had beter op school opgelet.

 5. Ik ben ook benieuwd. Die Jhim lijkt me nou echt totaal niet achterlijk of zo. En ook geen islamofoob. En zelfs geen ras-opportunist. En dan toch in de PVV stappen. Ik kan dit niet begrijpen.

 6. Ik zit net joop.nl even te lezen….Even parelduiken, hoor.

  “…Ik ben absoluut geen GW fan maar zal voor zijn recht van vrije meningsuiting opkomen….”

  Wilders uit zijn mening niet, maar hij blijft aantoonbare leugens verspreiden. Opkomen voor leugenaars? Tsssk.
  _
  “…Churchill: “The fascists of the future will be called anti-fascists” …”

  1:1 nablaten van een ander. Dit aangezien onderzoeken _allang_ hebben weten aan te tonen, dat Churchill deze uitspraak NOOIT heeft gedaan. Je hoeft mij niet te geloven; mail o.a. het museum van Churchill. Alsook het wetenschappelijk bureau, die zich met (de geschiedenis van) Churchill bezighoudt. Dat stukkie tekst is een combinatie van uitspraken, door enkele *andere* personen gedaan. —>>>En door bepaalde personen aan extreemrechtse zijde verspreidt. Propaganda, inderdaad. En succesvol ook nog eens, aangezien er nog steeds nogal wat idioten intrappen. Zoals ik al zei: 1:1 nablaten, zonder feiten te controleren. Het is bijna vergelijkbaar met het effect van de zgn. Protocollen van de ouderen van Zion. Deze worden tot op de dag van vandaag nog steeds misbruikt, ondanks dat het al jaren bekend is, dat Rusland de opsteller/ verspreider is van deze propaganda.

  http://www.joop.nl/media/detail/artikel/17837_wilders_fans_woest_over_grap_theo_maassen/

 7. Het herhaaldelijk ophangen van leugens is bij ons in strijd met de huisregels. De churchill citeerders houden het meestal niet lang vol bij ons.

 8. Ik weet het, JvdH. Ik lees deze site niet sinds gisteren. Het blijft gewoon verbazingwekkend, dat menig zich ‘vastklampt’ aan dit soort makkelijk aantoonbare en te weerleggen leugens. Wilders (bijv.) maakt hier op een hele handige (en tevens walgelijke) wijze, misbruik van.

 9. Vrijheid is natuurlijk niet echt makkelijk in een definitie te vangen, maar je zou kunnen zeggen dat het als volgt omschreven zou kunnen worden: het in staat zijn te kunnen en mogen handelen naar eigen inzicht zonder onnodig geweld te gebruiken en het in staat zijn te kunnen en mogen spreken zonder het aanzetten tot geweld en dat alles zonder gedicteerd te zijn door een hogere macht en met respect voor onderlinge afspraken.

  Maar daar gaat het hier natuurlijk helemaal niet over. Hier wordt smaak ter discussie gesteld en dat is misschien grappig en sommigen nemen dat blijkbaar ook uiterst serieus, maar uiteindelijk lijkt mij dat volstrekt zinloos. Dhimmy van Bemmel bespreekt niet zijn herwaardering van vrijheid, maar zijn door rancune ingedreven verandering van smaak. Je smaak kun je kenbaar maken. Lijkt mij ook prima, zelfs als het wat mij betreft, zo smakeloos is als van Theo (God) Maassen. Mensen met een extreme PVV fobie, zoals Marc, kunnen alleen kwesties van smaak beoordelen en daarvan maken ze dan ook gretig gebruik. PVV is uiteindelijk gewoon net zoals elke andere partij, maar is alleen wat extremer anti extremisme en dat is weer gewoon een kwestie van smaak. Smaakt mij overigens prima.

 10. @14: Hans:

  quoot: [ . PVV is uiteindelijk gewoon net zoals elke andere partij, maar is alleen wat extremer anti extremisme ]

  Laat je maar asap nakijken.

 11. @14 Noem mij één partij die het ooit bestaan heeft een volstrekt psychopatisch, ziek, achterlijk,crimineel tokkievoorstel als de kopvoddentaks te doen, en dat ook nog expliciet onder die naam gedaan heeft, en het zelfs officieel in de Kamer als wetsvoorstel heeft ingediend?

 12. @14 Beste Hans,

  Mijn smaak is niet veranderd. Ik ben altijd al een groot fan van Maassen geweest. En voor wat betreft uw opmerking over rancune. Ik beschouw in mijn boek de PVV waarbij er ook heel veel kamerleden erg goed uitkomen. Het is juist Wilders die zijn hele leven rancuneus blijft over piepkleine voorvalletjes. Denk aan De Mos die een keertje tegen de ‘dictatuur’ van Wilders in gaat en gewoon bij Pauw en Witteman gaat zitten. Wilders schrijft dit op in zijn notitieboekje om dit ooit tegen hem te kunnen gebruiken. De val van het kabinet gaf deze de uitgelezen kans om dat dus uit te voeren.

 13. Ik had zeker geen applaus verwacht op dit podium, maar na zo’n lading bijvoeglijke naamwoorden met massafrustratie erin verwerkt, die van nog minder respect getuigen als het woord vod opzichzelf, past het missc hien wel om deze retorische vraag met een retorische wedervraag te beantwoorden: Welke volstrekt psychopatische, zieke, achterlijke,criminele ideologie verplicht het mensen een bepaald kledingstuk te dragen?
  Ik kan trouwens verder best lachen om mensen als Le Roi,meneer Maassen en meneer Van Bemmel. Ik heb het natuurlijk ook niet over de smaak van humor, maar over de smaak van de manier van politiek bedrijven. Wees eerlijk, een jaar geleden had meneer Van Bemmel de bijvoeglijke naamwoorden van Laurent een stuk minder grappig gevonden nu. Ik waardeer ze trouwens aan de ene kant ook nog wel, omdat het veel zegt over de op dit podium heersende gedachtestroming. Ik zou zeggen meneer Van Bemmel, schud de rancune gewoon even van je af en als je echt niet van smaak bent veranderd: Laat ze hier dan maar eens een poepie van hun eigen ingenomen geur ruiken.

 14. @18 het kan verhelderend zijn wanneer je blijft reageren. Wat betreft dhr van Bemmel deel ik je mening. Ik ben nieuwsgierig naar zijn welbevinden en vraag me ook af of het al een beetje opschiet met solliciteren. Want meneer van Bemmel kost ons burgers in Nederland een hoop centen per maand. Of is Van Bemmel weer een bedrijfje aan het oprichten met behoud van de maandelijkse uitkering? Dat mag toch ook gezegd en gevraagd worden?

 15. Graag wat minder ad hominem. Het topic is de grap van Maassen en de reacties daarop.

 16. @18 Onze eigen overheid, verbíedt mensen bepaalde kledingstukken te dragen, dezelfde inmenging in de privésfeer van mensen.

 17. “…Mensen met een extreme PVV fobie, zoals Marc, kunnen alleen kwesties van smaak beoordelen en daarvan maken ze dan ook gretig gebruik…”

  Grappig, aangezien ik hier meermalen heb aangegeven, dat ik -tot op zekere hoogte- juist wel ruimte laat aan de onderbuik van de gemiddelde PVV’er. Om deze indien nodig met feiten te keren. Derhalve veeg ik dan ook zeer elegant mijn roomblanke billetjes af met de door jou gemaakte opmerking, Hans.

  Overigens, neem het volgende eens tot je: https://nl.wikipedia.org/wiki/Projectie_%28psychologie%29

 18. Speciaal voor meneer van Amstel zal ik nog 1 keer reageren. Waarschijnlijk is hij ook de enige hier die echt geinteresseerd is in de achtergrond van het artikel. Anselm kan het niet duidelijker maken (door hier bruutweg aan te zetten tot moord op Wilders) dan hoe ik het heb bedoeld. In principe heeft niemand respect voor een rancuneuze PVVer die continue zijn eigen nest bevuilt. Het gaat er hier dan ook totaal niet meer om wat Theo of Dhimmmy zegt, als het maar in de overtreffende trap beledigend, vernederdend of bedreigend is voor de heer Wilders. Er wordt hier dan vervolgens een lachwekkende paringsdans uitgevoerd door alle zich moreel superieur voelende reageerders, Zelfs al zouden ze het hier helemaal eens zijn met Wilders dan nog zullen ze, zonder enige zelfrefelectie, proberen hem in een rechts extreme hoek te drukken. Over een fascistische ideologie als de Islam zul je ze trouwens verder niet horen. Need we say more meneer Amstel?

 19. @24 dank voor je reactie, ik zal me bij het topic houden. Ik heb de link aangeklikt en met verbazing gekeken naar het knip en plakwerk op youtube. Geen idee wat het met de inhoud van het artikel over Theo Maassen van de heer Bemmel te maken heeft maar voordat ik weer een scrobbering krijg van de hoofdredacteur hou ik me mond maar. Maar de link aan klikken is aan te bevelen. Voor de masochisten: wel alle filmpjes kijken hoor!

 20. @24 “In principe heeft niemand respect voor een rancuneuze PVVer die continue zijn eigen nest bevuilt. ”

  Kijk dit is natuurlijk zwakzinnig gelul.

  Ik heb bijvoorbeeld 10000x meer waardering voor een rancuneuze PVV’er die continu zijn eigen nest bevuilt dan voor een jankende reageerder die kost wat kost iedere gore smerigheid van de PVV voor zoete koek slikt en reactiepanelen voljammert over zielige dingetjes zoals een @23 wat bij ons gewoon een gewiste reactie is. Ga ook eens janken op die rioolrechtse fora waar ze Rabbae in de fik willen steken en Halsema met een roestig mes de kop willen afzagen. Ik durf te wedden dat jij daar kind aan huis bent. Heb ik het verkeerd? Of kom jij alleen op beschaafde websites waar dat soort dingen nooit gebeuren? Jij als superbeschaafde PVV’er waarvan overigens echt iedereen weet dat zoiets niet eens bestaat.

 21. O ja, meneer Van Amstel en dit is dan het scherpzinnige commentaar van de hoofdredacteur, die eloquente grapjas die spreekt over wat minder ad hominem. Ik ben overigens tegen elke vorm van geweld op welk forum dan ook en distantieer mij hier verre van. Succes verder met uw haatcampagne meneer de hoofdredacteur, opdat het u geluk moge brenge.

 22. Echt de laatste keer dan, want elke vorm van kritiek gaat mij denigrenrende opmerkingen opleveren en daar heb ik geen behoefte aan.
  Ik dacht een eerlijk tegengeluid van een andersdenkende zal vast gewaardeerd worden op een site die beweerd pijnlijk politiek correct te zijn.
  Uw haatcampagne jegens Wilders en PVV aanhangers bedoel ik natuurlijk. Ik ben zelf trouwens niet eens een PVV aanhanger, (zwevende kiezer) maar bewonderaar van de manier van politiek bedrijven van Wilders en vervolgens schijnt u daaruit al allerlei vooringenomen conclusie’s te kunnen trekken en u aan te matigen alles over mij te weten, mij denken te kunnen kwalificeren als jankerd, het kunnen bagatalliseren van doodswensen (wel goed dat je dat hebt gewisd!), te denken dat ik alles voor zoete koek slikt wat Wilders zegt, het beweren dat er geen fatsoenlijke PVVers bestaan etc. etc. etc etc., En dat terwijl het enige gejank dat ik lees, niet van mij afkomstig is, meneer het hoofdredacteurtje. Ik weet even niet waar je al die hypocrisie vandaan haalt, je hoeft het verder ook niet toe te lichten. Het valt me eigenlijk nog mee dat u mijn reactie’s plaatst. Benieuwd ook hoe jullie op een echte PVV er reageren. Aan je commentaar te zien zul je het inhoudelijk niet ver schoppen, maar desalniettemin: SUCCES MAN

 23. Euh even een toelichting. Jhimh vhan Bhemmelh schrijft bij ons sinds maart 2012. Dit is ruim voordat er sprake was van nieuwe verkiezingen. En dus ruim voordat bekend was dat hij niet meer op de PVV lijst zou staan. Nooit is deze man 1 strobreed in de weg gelegd. Alles wat deze man kwijt wou is geplaatst.

  Dus ik vraag je nogmaals: welke haatcampagne van mij bedoel je?

 24. Het doet me deugd dat ik meneer van Amstel wordt genoemd. Mijn dag is weer helemaal goed gemaakt. Dat de hoofdredacteur wat knorrig is moet je hem maar vergeven, hij heeft niet zijn dag moet je maar denken. -:)

 25. @31: Amstel:

  JvdH knorrig vandaag? Mij lijkt dat juist niet het geval, alle ruimte voor ongeffundeerd geklets van die Hans.

 26. Nee maar had aanvarinkje met Amstel over totaal ander onderwerp. Overigens totaal no hard feelings wat mij betreft.

 27. Bedankt meneer van Amstel, waardeer ik zeker van je.

  Ik neem het de hoofdredacteur verder ook niet kwalijk. Ik zou ook knorrig worden als ik niet in staat was 1 redelijk argument te bedenken om mijn stellingen te ontkrachten en me slechts te kunnen verlagen tot scheldpartijen. Vraag maar eens of hij z’n strafblad openbaar wil maken, dan zal ik dat ook met plezier met de mijne doen en dan kun je oordelen wie er ongefundeerd kletst.

 28. He laten we dat nou niet doen; strafbladen openbaar maken.
  Dat is zo des PVV en VVd . Die tijd is voorbij daar moeten we overheen stappen. Gewoon accepteren dat onze lieve heer zich beroept op een heel ander blad.

 29. Heb je ook weer helemaal gelijk in meneer Van Amstel. Het zou alleen verklaard hebben waarom Onze Grote Roerganger zo van verraders houdt. Ik hou slechts van het extreme midden. Dat is alles. Dank u.

 30. Hier is mijn bekentenis:

  In 1972 heb ik in het bureau Warmoesstraat te Amsterdam vastgezeten wegens het vermoeden van het verkopen van hash.

  Wie volgt ?

 31. 42: aanvulling:

  Opgepakt zijn bij goede doelen zoals vredesacties, anti-kernenergiegevechten, kraakpandontruimingen en dergelijke, tellen niet. Dat zijn goede doelen.

 32. Nou, de massale biecht blijft vooralsnog uit.
  OK, nog 24 uur, anders geen vergiffenis en eeuwig in de hel branden .

Reacties zijn gesloten.