Terugblik op 2014: ‘de nieuwste trends’ (sic)

Ook 2014 was een jaar met allerlei nieuwe, verrassende ontwikkelingen. Opmerkelijke trends van het afgelopen jaar waren Piketty niet gelezen hebben en er toch iets van vinden, hulpverleners vaker bedreigen en, net als in 2013, Moslims-pesten-met-goede-bedoelingen. En er was deskundigheid waar je het niet verwachtte, zelfverrijking die gepland kon worden, nazi’s die zich vermomden als gewone burgers, soms zelfs als hipsters, en je leven was niet compleet zonder taalfouten. Nederland heeft tradities die voorheen onbekend waren en nu al door fundamentalisten desnoods met geweld worden verdedigd. Hieronder gaan we in op de opvallendste trends van het afgelopen jaar en mogelijke trends voor het komende jaar.

Genetisch bepaalde deskundigheid

palinSterk in opkomst was dit jaar het deskundigheid koppelen aan genetische factoren en dan met name uiterlijke kenmerken. Na ruim een halve eeuw herintroduceerde Joost Niemöller het idee van ingebakken minderwaardigheid in relatie tot huidskleur. Uitzondering zijn kleurlingen die strijden tegen communisten en islamisering of rapporteren over shariadriehoeken om zelf maar zo geïntegreerd mogelijk over te komen. Thierry Baudet geeft regelmatig uitleg over gender issues en maatschappelijke verhoudingen waarin hij de mannelijke superioriteit prijst die vrouwen, desnoods met geweld, moeten ondergaan. Verzet tegen verkrachting, da’s feminisme en dus links, tegennatuurlijk en oikofobisch. In het afgelopen jaar kregen zulke ideeën steeds meer aanhangers, omdat talkshows altijd op zoek zijn naar nieuw talent, maar vooral nu zulke wetenschap steeds vaker in romanvorm verschijnt.

Zelfverrijkingsplanning

dobbelsteenOok sterk in opkomst sinds de economische crisis uitbrak in 2008 is het plannen van zelfverrijking tegelijk met het schrappen van solidariteit met de allerkwetsbaarsten. Er is een heel scala aan overheidsmaatregelen en -diensten die het de oprechte speculant gemakkelijk maakt zichzelf te verrijken op kosten van de samenleving en de staat. Bovendien blijft de financiële industrie niet achter en komt zij met steeds nieuwe innovatieve producten om jezelf te verrijken, althans in theorie. Zo kun je zelfs zonder een hoog inkomen jezelf rijk rekenen door een zo hoog mogelijk eigen risico op je gezondheid te nemen. Ook het gokken is sterk in opkomst, nu de regels voor online gokken worden versoepeld. De TV-zenders en roddelbladen staan klaar om de gelukkige winnaars in het zonnetje te zetten en nieuwe kandidaten aan te zetten hun geld te verspelen.

Latentienazisme

golliwogOnbewust extreemrechts, noemde columnist Sascha Lobo het in Der Spiegel. Na Nederland laat nu ook in het Duitsland de wij-zijn-het-zat-beweging van zich horen, althans in Dresden. Iedere maandag wordt er een demonstratie georganiseerd door ‘patriotten tegen de islamisering van het Avondland’, waarbij wordt gescholden op moslims en asielzoekers met racistische zangkoren en gescandeerd tegen ‘de elite’, de ‘Lügenpresse’ (© Alfred Rosenberg), links en de Europese Unie die ervoor zorgt dat miljoenen vluchtelingen de raszuiverheid van Duitsland en de witte kerst bedreigen. Men demonstreert naar eigen zeggen ook tegen nazisme om maar zo weinig mogelijk twijfelachtige opvattingen te suggereren. En met succes, net als in Nederland. Zo blijkt op GeenStijl een derde van de reageerders de voorkeur te geven aan een dictatuur boven een gekozen volksvertegenwoordiging. Een onbekend aantal PVV-stemmers hoopt bovendien dat hun partij na de volgende verkiezingen de absolute meerderheid zal halen en dan de vijanden van het volk kunnen worden opgeruimd. Maar met nazisme heeft dat alles niets te maken. #kuch

Afstand nemen

Als er ergens op de wereld een aanslag wordt gepleegd staan er altijd opiniemakers en politici klaar, die eisen dat mensen die er niets mee te maken hebben daar onmiddellijk en dagelijks afstand van nemen. Nietsvermoedende burgers worden zo dagelijks geconfronteerd met lastige keuzes. Als bijvoorbeeld de Islamitische Staat iemand vermoordt, bij voorkeur een westerse persoon, wordt er van alle kanten erop aangedrongen dat alle moslims [in Nederland] en personen met linkse opvattingen er nadrukkelijk afstand van nemen. Als zij dat niet doen worden ze medeschuldig verklaard en is er volgens deze opiniemakers bewijs dat ze het terrorisme van IS steunen. Zo beweert een columnist bij De Dagelijkse Standaard dat er in Nederland 5 miljoen neo-NSB’ers zijn omdat ze links zijn èn weigeren alle moslims de schuld te geven na een aanslag van extremisten. Afstand nemen is dus zinvol; voldoende afstand houden is nog beter.

Nipsters

nipsterNew kids on the block zijn in Nederland de nipsters; dat zijn hipsters met neonazi-sympathieën. Kon je vroeger een neonazi gemakkelijk herkennen aan zijn kaalkopje, bomberjack en WO2-parafernalia, tegenwoordig onderscheiden ze zich nauwelijks nog van jonge, hippe mensen die de hele dag superfood eten en smoothies van boerenkool en spruitjes drinken, op doortrapfietsen rijden en een jaren-dertig baard laten staan. Om geaccepteerd te worden zijn nazi’s tegenwoordig ook voor dierenrechten, een schoon milieu en eten ze wel eens een broodje shoarma. In plaats van eigen muziekstijlen zoals gabber en nazi punk proberen ze nu echter de meer conventionele schlagers en popmuziek te kapen met een mix van wit suprematisme, cookiemonsters en dierenliefde. Het lijken dus eigenlijk normale mensen met een buitengewoon hoog modebewustzijn.

‘Die meisje’

ikwordtSinds in Nederland het analfabetisme grotendeels is terugdrongen heeft zich in reactie taalverloedering aangediend om begrijpelijk Nederlands zoveel mogelijk te voorkomen. Vroeger werd slecht taalgebruik toegeschreven aan vreemdelingen die moeite hadden zich aan te passen. Tegenwoordig is verkeerd spellen en slordig taalgebruik, zoals die en dat, hen en hun en als en dan willekeurig door elkaar gebruiken een absolute voorwaarde om erbij te horen en blijk te geven van een echte volkse instelling. Steeds meer docenten in het basisonderwijs geven les in taalfouten en schrijven brieven aan ouders vol slordigheden, omdat ze bang zijn dat de inhoud anders niet begrepen wordt. Of posten hun aversie inclusief taalfouten tegen de multiculturele samenleving op Facebook. Het gaat tenslotte om de inhoud.

Herdenkingsrelativisme

herdenking2014 was een jaar vol menselijke tragedie. Dieptepunt was de vliegramp met de #MH17 waarvan men nu, een half jaar later, nog steeds niet met zekerheid kan zeggen wie of wat het neerstorten heeft veroorzaakt. Met enige regelmaat werden de stoffelijke overschotten en de resten van het toestel naar Nederland teruggebracht en vervolgens in een colonne van Eindhoven naar Hilversum gereden. De eerste stoeten trokken veel bekijks en werden live op televisie uitgezonden, bij de laatste kwam bijna niemand meer kijken. Waren de uitingen aanvankelijk nog oprecht en respectvol, gaandeweg werd ook de hoed afgenomen voor voorbijkomende wrakstukken. De NOS zoekt nog steeds mensen die de rampvlucht gemist hebben voor een diepte-interview over hun ervaringen. Er werd dit jaar ook een stille tocht georganiseerd voor een door de politie doodgeschoten vechthond.

Meehuiltelevisie

SONY DSCAl enige jaren sterk zijn televisieprogramma’s die een enorm groot beroep doen op uw gemoed mateloos populair. Maar dit jaar is het aantal programma’s waar of in gehuild wordt, of de kijker wordt geacht te huilen, of beide, enorm toegenomen. Zelfs programma’s die over pijltjes gooien of kookwedstrijden gaan worden meer en meer gevuld met huilende deelnemers. Reclameboodschappen worden ook steeds vaker aangekleed met emotionele effecten. Een leuke opsteker voor de tissue-economie. Bovendien is meehuilen ook politiek aantrekkelijk. De trend zal zich zeker doorzetten in 2015 als de partij, waarvoor of met welke je het meest gehuild hebt de provinciale verkiezingen gaat winnen en iedere vorm van entertainment op de publieke omroep door onze staatssecretaris voor media Sander Dekker verboden wordt.

Samenzweringsverzamelaars

alienabductionMet een beetje goede wil kun je vandaag de dag letterlijk alles in de wereld wat niet deugt verklaren met een complot. Met name islam en de EU zijn geliefkoosde onderwerpen, want beide zouden sterke overeenkomsten hebben met het fascisme en nazisme. De EU wil immers de grootte van WC-brillen bepalen. Maar ook wat meer obscure onderwerpen genieten steeds meer populariteit, zoals chemtrails, politici die permanent ontkennen en wegkijken, media die weigeren complotverhalen te publiceren, ‘de linkse elite’ die zichzelf tegoed doet op kosten van iedereen en immigratie, die is bedacht om het superieure blanke ras te ondermijnen en ‘onze’ vrouwen, huizen, banen èn uitkeringen af te pakken. Ook populair is de idee dat oorlogsvluchtelingen naar Nederland worden gehaald om onze bejaarden expres op straat te gooien. Echte liefhebbers van samenzweringen hebben hun hele woonomgeving ingericht met voorwerpen die hen telkens eraan herinneren dat ze bedreigd worden.

Onverdraagzaamheidsverduurzaming

intolerantieOnstuitbaar dit jaar is de onverdraagzaamheidsverduurzaming, met name op het platteland en in buitenwijken met een grote afstand tot het centrum van de stad. Vooral moslims en niet-westerse allochtonen kregen het zwaar te verduren in een tsunami van verzonnen feiten en cijfers. Staatssecretaris van justitie en veiligheid Teeven waarschuwde in mei voor de komst van 65.000 nieuwe asielzoekers in 2014. In werkelijkheid verblijven er in Nederland een kleine 25.000. Desalniettemin blijft een deel van het politieke spectrum erin geloven dat we onder de voet gelopen worden door miljoenen vluchtelingen. Vasthoudendheid aan zulke waanvoorstellingen is volgens steekproeven goed voor 50% of meer publieke waardering en zeker 20% van de stemmen bij toekomstige verkiezingen. Vooral in dorpen in grensregio’s waar ondanks de nabijheid van een ander land zelden een vreemdeling komt, is onverdraagzaamheid diep geworteld en is men verzekerd van langdurige onwetendheid.

BN’ers met foute opvattingen

geergoorBekende Nederlanders, waaronder politici en volkszangers, met twijfelachtige opvattingen kunnen op steeds meer bijval van het publiek rekenen. Volgens Dion Graus verspreidt de islam zich via de baarmoeder en volgens Martin Bosma is incest inherent aan islam. Geert Wilders zag zijn populariteit toenemen nadat hij in een bierkelder in Den Haag had voorgesteld onder zijn heerschappij te regelen dat er minder Marokkanen zouden zijn in Nederland. Gerard Joling deelt via zijn blog en vaak vanuit Ibiza ons mee dat hij een gruwelijke hekel heeft aan asielzoekers die volgens hem de ouderenzorg kapotmaken. En zijn partner Gordon veroorzaakte zelfs in het buitenland ophef met zijn racistische grapjes. Vooral verhalen die zijn gebaseerd op obscure websites die bij buitenlandse inlichtingendiensten alle alarmbellen doen afgaan zijn mateloos populair in Nederland en worden met veel enthousiasme gedeeld door Kamerleden, televisiesterren en hun fans.

Traditiefundamentalisme

vuurwerk128Was het toejuichen van roofadel al sterk in opkomst in de aanloop naar de kroning van het nieuwe koningspaar, dit jaar ontdekte Nederland tradities die men nog niet kende. Was de ‘joods-christelijke’ cultuur voorheen het exclusieve domein van rechtsconservatieve nationalisten, een steeds groter deel van de bevolking gelooft echt dat die cultuur ook bestaat. Met de Winterspelen van Sotsji en het WK voetballen in Brazilië kleurde alles weer traditioneel oranje en was er schaatsen, voetballen en veel bier waaraan we onze identiteit konden ontlenen. Volgens sommigen bestaat in Nederland al eeuwen de traditie van Sinterklaas en Zwarte Piet en is zonder deze Nederland geen Nederland meer. Vuurwerk afsteken bestaat weliswaar pas sinds 1973, er zijn tegenwoordig meer petities en Facebook-actievoerders voor het behoud van deze vermeende traditie dan er soorten vuurwerk zijn.

Heb je ook een trend waargenomen? Post hem dan hieronder.

5 gedachten over “Terugblik op 2014: ‘de nieuwste trends’ (sic)”

 1. Pingback: Trendy: online anti-peristaltiek | Krapuul

 2. Het belangrijkste trend van 2014 is dat het niet beter wordt maar erger. Wat uiteindelijk van onder de deksel vrij gekomen is, gaat niet vanzelf verdwijnen. We moeten er iets tegen doen.

  De berichten uit Duitsland zijn dat er sociale mensen zijn die steeds meer tegen deze bruine smurrie gaan demonstreren en protesteren.
  Dit was het geval toen met de opkomst van het fascisme in nazi-Duitsland en nu er weer.

  Nederland was er toen en nu stil en ging steeds met de bruine trend mee. Alweer?

 3. Pingback: Terugblik op 2014: ‘de nieuwste trends’ (sic) | wltrrr

 4. Politici die zeggen “het is niet meer van deze tijd” als ze weer iets willen verbieden of afschaffen . Of het nu om vuurwerk of sociale regelingen gaat ze staan regelmatig te beweren dat iets niet meer van deze tijd is .

 5. Pingback: Van Sanskriet tot schaamhaar | Krapuul

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.