Ted Cruz is nog gevaarlijker dan Donald Trump en maakt meer kans

Donald Trump is alomtegenwoordig in de Amerikaanse en internationale media. Grotendeels onder de mediaradar haalt een ander Republikeins kandidaat ondertussen bijna even hoge cijfers in de peilingen. Federaal senator Ted Cruz van Texas krijgt veel minder aandacht, maar is daarom niet minder gevaarlijk.

Ted Cruz (1970) is een van de twee federale senatoren van de staat Texas sinds 2013. Hoewel hij een nieuwkomer is op parlementair niveau is hij – in tegenstelling tot complete outsider Donald Trump – gepokt en gemazeld in het apparaat van de Republikeinse partij, eerst in de staat Texas en vanaf 1999 op federaal niveau.

Cruz is de zoon van een Cubaanse vader en een Amerikaanse moeder, geboren in Canada. Zijn ouders werkten daar en leerden elkaar kennen. Hij heeft daarom de dubbele Canadese-Amerikaanse nationaliteit. Hij verhuisde met zijn ouders definitief naar de VS op vierjarige leeftijd.

In 2013 werd hij de eerste Hispanic-American federale senator van de staat Texas. Volgens de meest recente peilingen haalt hij tot 23 procent van de stemmen bij Republikeinse kiezers, en blijft gestaag stijgen, ten nadele van alle andere kandidaten. Donald Trump behoudt weliswaar zijn achterban, maar blijft al maanden hangen op ongeveer 27 procent (van de Republikeinse kiezers).

Republikeins establishment zit in zak en as
De traditionele elite van de Republikeinse Partij zit met het succes van Donald Trump in zak en as. Trump mag dan al zeer hoog scoren bij blanke mannen uit de arbeidersklasse en de middenklasse. Hij haalt echter zo goed als geen stemmen bij vrouwelijke kiezers en is al helemaal ongeschikt als kandidaat voor de hele bevolking. In een tot twee kandidaten beperkte keuze zou een meerderheid van Amerikanen zelfs voor ‘socialist’ Bernie Sanders kiezen. (Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be