Tariq Ramadan op de UvA over het islamdebat: kritiek of fobie?

Dit artikel verscheen eerder op Socialisme.nu.

Op donderdagavond 17 februari zal Tariq Ramadan gastspreker zijn op de Universiteit van Amsterdam. Op uitnodiging van CREA Studium Generale en de Internationale Socialisten zal de bekende filosoof en islamoloog ingaan op de laatste ontwikkelingen in het ‘islamdebat’ en de centrale vraag: betreft het hier kritiek, of is er sprake van een fobie? Ramadan wordt deze avond ondersteund door UvA-promovendus Peyman Jafari.

Volgens Wilders voert de multiculturele elite een ’totale oorlog’ tegen de bevolking met als inzet de massa-immigratie van moslims. Het lijkt er echter meer op dat de ’totale oorlog’ aan de islam is verklaard. Amerika lanceerde een war on terror, de bouw van moskeeën werd verboden in Zwitserland en in Frankrijk, België, delen van Spanje en Noord-Italië kwamen restricties op het dragen van een hoofddoek.

Al deze maatregelen zijn gericht tegen het zogenaamde moslimfundamentalisme en zetten de islam neer als de nieuwe vijand. Het gevolg is dat moslims daardoor steeds meer worden afgeschilderd als achterlijk, fascistisch en terroristisch. Binnen de samenleving worden ze weggezet als ‘de ander’.

Met de grote winst van de PVV en het gedoogakkoord dat daarvan het gevolg was, heeft een uitgesproken islamofobe partij in Nederland het centrum van de macht bereikt. Het land dat zichzelf zolang als een voorpost van tolerantie beschouwde lijkt onder invloed van achtereenvolgens Frits Bolkestein, Pim Fortuyn en Geert Wilders voorop te lopen in de internationale hetze.

Tariq Ramadan maakte kennis met deze verwrongen situatie toen hij in 2009 zonder inhoudelijk debat uit zijn functie gezet werd. De kritiek was dat hij door banden met Press TV goedkeuring zou hebben gegeven aan het Iraanse bewind. Dat Nederland al jarenlang openlijk de dictators Ben Ali en Mubarak steunt laat zien dat deze bewering hypocriet is. Het is deze inconsistente houding die de vraag doet rijzen of we daadwerkelijk te maken hebben met islamkritiek of dat er sprake is van een islamofobe hetze.

HET ISLAMDEBAT: KRITIEK OF FOBIE?
Debat in samenwerking met CREA Studium Generale
• Locatie: CREA, Turfdraagsterpad 17, Amsterdam
• Aanvang: 20.00 uur
• Entree: studenten gratis / anderen € 5,-
• Contact: 06-13932727 (Hella), amsterdam@socialisme.nu

 

3 gedachten over “Tariq Ramadan op de UvA over het islamdebat: kritiek of fobie?”

 1. “Volgens Wilders voert de multiculturele elite een ‘totale oorlog’ tegen de bevolking met als inzet de massa-immigratie van moslims”

  Leugens boven leugens – het kern van de extreem-rechtse politiek in Nederland.

  Het is typisch voor de rechtse leugens dat ze het beeld altijd andersom draaien en voorstellen.
  PVV en aanhang hebben een totale wereld oorlog aan het islam verklaard en o.a. aan de buitenlanders specifiek voor in Nederland verklaard.

 2. op zich is het een goede zaak kritisch te staan tegenover het IslaMISME, (dat is iets anders dan de Islam).
  Wilders maakt dat onderscheid niet, en drijft daarmee juist de gematigde en/of onverschillige moslims in de armen van de radikalen.
  Z’n aanhang zal het sowieso worst wezen, die zijn over het algemeen gewoon xenofoob, die hebben net zo’n hekel aan een christelijke immigrant uit een ‘niet westerse’ cultuur als aan een ‘haatbaard’.
  Door alle Islam als een politieke stroming neer te zetten komt GW er mee weg om niet van racisme beschuldigd te worden, maar weet evengoed de racisten achter z’n karretje te spannen.

 3. In het docu over Wilders op BBC2 afgelopen maandag, dacht ik, zegt men dat Wilders eigenlijk vertolkt in de politiek dat wat de BuZa van Israël niet durft te zeggen, want gewoon ongepast en zou nog meer tegenweer voor Israël kunnen veroorzaken.

Reacties zijn gesloten.