Stille armoede

Bij gebrek aan zogeheten linkse dagbladpers geeft De Telegraaf een inkijkje bij iemand die van een uitkering zal moeten rondkomen, met gezin.
Dat de beschrevene niet per se HET gezicht van de Nieuwe Armoede is is verder niet zo ter zake.

15 gedachten over “Stille armoede”

 1. Is het echte armoede of niet kunnen omgaan met geld?
  Mensen zonder werk hebben in NL een uitkering. Daarnaast krijgen ze HUURTOESLAG en ZORGTOESLAG en vaak ook nog kwijtschelding van alle Gemeentelijke belastingen.
  Voor hun kinderen zijn er ook tal van gesubsidieerde bezigheden zoals sport en-of muziek!

  Armoede in Nederland?
  Nee, ik denk dat deze mensen niet goed met hun geld kunnen omgaan.

 2. #1: Annaloes,

  Er is hier nog ergens bij de reageerders een vriendin voor je, Sonja genaamd. Ook een zeurwijf.

 3. Annaloes Schreef:

  Armoede in Nederland?
  Nee, ik denk dat deze mensen niet goed met hun geld kunnen omgaan.

  Ik heb in de 22 jaar (en 4 maanden) dat ik een eigen bedrijf had prima met geld leren omgaan, maar toen ik opeens in de bijstand terechtkwam, moest ik het ondanks huurtoeslag, vakantiegeld en andere voorzieningen zien te doen met 120 euro per maand voor eten, kleding, niet-vergoede medicijnen en “onvoorzien”

  Net zoals die mevrouw in het artikel doe ik alles op de fiets, maar vanaf september mocht ik bijvoorbeeld vanwege een drietal operaties 2 maanden niet fietsen EN kon ik wegens een tijdelijke slang uit mijn buik 3 maanden geen enkele broek uit mijn (toch al bescheiden) garderobe aan dus moest er een tuinbroek worden aangeschaft + iedere keer 2 euro 80 aan OV voor de bijna-wekelijkse ziekenhuiscontroles.

  Nou, dat hakt er toch in hoor. 😛

  Maar goed, mensen die denken dat bijstand + toeslagen zo’n vetpot is, moeten zelf maar eens proberen daar een jaar of twee, drie van te leven. (En ach jee, daar komt het eigen risico weer aan. En de inboedelverzekering. En de…. okee, dat wordt dus weer een paar weken brinta.)

  PS. nee, ik heb niks op afbetaling, nee, ik heb geen andere aflossingen, nee, ik heb geen auto of brommer, nee, ik heb geen plasma-TV, ja, ik heb een kat, maar ik vreet nog liever niks dan dat ik poes Poes moet laten hongeren.

 4. Mensen als die n paar posts hierboven maken me woest door zulke denkbeelden lijden we nognbeetjemeer.
  Met geld omgaan kan ik prima. Maar hart/long kwaal en bijstand en kind met n beperking betekent in mijn geval 30€ per week en dat word dit jr minder.
  En geen a bo s op mobieltjes of zulks

 5. Iedereen die denkt dat het makkelijk rondkomen is van 940 per maand + zorg en huurtoeslag moet dit maar eens invullen.
  https://service.nibud.nl/pba/stap1.aspx

  hier de netto bijstandsbedragen en vakantiegeld per maand: http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/bijstand/vraag-en-antwoord/wat-zijn-de-netto-bijstandsbedragen-voor-mensen-van-18-tot-65-jaar.html

  maximale huurtoeslag is ongeveer het bedrag aan huur dat groter is dan 215 euro
  (bv huur = 400 eur –> toeslag is 175 euro, zelf betalen 125,–
  Bij huur boven 650, — krijg je geen huurtoeslag.

  Pas dat maar eens toe op je eigen uitgavenpatroon en bedenk waar je op kunt bezuinigen.

 6. Witte duif Schreef:

  Iedereen die denkt dat het makkelijk rondkomen is van 940 per maand + zorg en huurtoeslag…

  ….die hoeft er zelden zelf van te leven. 😉 Net zoals mensen het hebben over “een zaak van leven of dood”… dan hebben ze het zelden over hun eigen leven. 😛

  Ik vul dat soort formulieren (hoe nuttig ze ook zijn) trouwens nooit in, ik word er alleen maar sikkeneurig van – ik ben meer het type van: “Oh, geld op? Nou, dan alleen WC-papier, paracetamol, poesvoer en hup, naar huis.”

 7. Annaloes Schreef:

  Is het echte armoede of niet kunnen omgaan met geld?
  Mensen zonder werk hebben in NL een uitkering. Daarnaast krijgen ze HUURTOESLAG en ZORGTOESLAG en vaak ook nog kwijtschelding van alle Gemeentelijke belastingen.
  Voor hun kinderen zijn er ook tal van gesubsidieerde bezigheden zoals sport en-of muziek!

  Armoede in Nederland?
  Nee, ik denk dat deze mensen niet goed met hun geld kunnen omgaan.

  Annaloes, ga je schamen! Je weet niet waar je over praat en moet het eerst zelf maar eens een tijdje meemaken. Helaas zit Nederland vol met dit soort zelfgenoegzame types die alles beter weten.Succes is een keuze en armoede ook.
  😥

 8. @1 Anneloes:
  Wat ben jij kortzichtig! Ik heb zelf nooit van een uitkering hoeven rondkomen, maar van mij mogen ze worden verdubbeld, zelfs als er daarvoor meer IB van mijn pensioen zou worden ingehouden.

  Lees het relaas van DSW: hij ging naar de ziekenhuiscontroles met OV: Dat betekent de BUS of de TRAM Anneloes, die zijn vaak vol en dan moet je staan in het gedrang, niet erg als je goed gezond bent, maar voor iemand die een 3tal operaties heeft ondergaan, moet het verschrikkelijk zijn!
  Zelf had ik voor post-operatieve controle en bestraling recht op een door de verzekering betaalde taxi, maar als ik bijstandsgerechtigde zou zijn geweest, had ik daar niet eens gebruik van kunnen maken, want eigen risico volmaken, eigen bijdrage betalen, na de 21e rit niet meer vergoed etc. Zelfs voor iemand met een bovenmodaal pensioen een smak geld, maar voor iemand met bijstand zou dat onbetaalbaar zijn.
  Of had hij volgens jou zelfs zijn brinta moeten laten staan?
  Tel je eigen zegeningen en ga je diep schamen dat je een ander zelfs dat weinige niet gunt!

  @6 DSW: Ik kan me voorstellen dat je sikkeneurig wordt van die formulieren, maar is er in jouw omgeving niemand die dat voor je wil doen? Familie, vrienden, desnoods maatschappelijk werker? Want afgezien van het feit dat je in die jaren van je eigen bedrijf belasting voldoende zal hebben betaald (het is dus je eigen geld waar je een fractie van terugkrijgt), al zou je nooit een cent belasting hebben betaald, je hebt recht op elke toeslag die je kunt krijgen!
  Van het verschil dat die kwijtscheldingen en toeslagen maken, kun je misschien de dagen die je nu gedwongen moet vasten, tenminste een paar pakken brinta of iets anders voedzaams kopen.
  Kom je trouwens niet in aanmerking voor de voedselbank? Ik hoorde van een bijstandsmoeder dat zij een dubbel pakket krijgt door 2 dagen per week inpakwerk te verrichten bij de voedselbank. Niet dat ik jou wil aansporen tot inpakken van dozen met voedsel en ik weet ook niet of het gezien jouw gezondheidstoestand haalbaar is, maar ik probeer mee te denken.
  Veel sterkte!

 9. Merkwaardig. Bij de Telegraaf ook een reactie van een Annaloes met ongeveer dezelfde ondoordachte reactie die hier wordt neer geplempt. Zou het dezelfde persoon zijn die lekker anoniem iemand die onderop ligt nog eens een trap na wil geven? Wat de meeste reageerders bij de Telegraaf blijkbaar ook ontgaat, omdat het een beetje terzijde wordt opgemerkt, is dat de mevrouw waar het hier om gaat ook nog eens last heeft van diabetische neuropathie en artrose. Dat betekent , afgezien van haar leeftijd,nog eens een extra handicap bij sollicitaties. Bij diabetes, gaat bovendien, zoals ik uit eigen ervaring weet, je hele eigen risico op aan periodieke bloedonderzoeken en medicijnen. Ook zorgtoeslagen en huurtoeslagen dekken niet, zoals ook door anderen op deze site is opgemerkt, de totale kosten van zorgverzekering en huur. Bovendien vind ik het nogal aanmatigend om te zeggen dat iemand niet goed met geld kan omgaan als je niet weet welke kosten iemand in werkelijkheid moet maken.

 10. @ 9. Meneer Torsius:
  Idd: Die mevrouw heeft o.a. diabetes: alleen al je dieet: suikervrije jam, suikervrije chocola, suikervrij ijs etc. kosten een veelvoud van “normale” produkten. Met een goed inkomen mopper je al: ” dat ze het ervoor durven vragen” en legt die dieetprodukten toch maar in je supermarkt-karretje.En ja, ik weet het, het zijn ” luxe-artikelen”, maar die mevrouw zal toch ook eens een boterham met jam willen eten!
  En ik neem aan dat zij zich ook geen eigen bloedglucose-meter kan veroorloven: die worden niet door de verzekering vergoed, en de peperdure teststrips en naaldjes evenmin!
  Het was allang duidelijk dat gezondheid wel degelijk te koop is, maar het blijft schandalig!

 11. nada niente Schreef:

  Lees het relaas van DSW: hij ging naar de ziekenhuiscontroles met OV: Dat betekent de BUS of de TRAM Anneloes, die zijn vaak vol en dan moet je staan in het gedrang, niet erg als je goed gezond bent, maar voor iemand die een 3tal operaties heeft ondergaan, moet het verschrikkelijk zijn!

  Ik woon vrij aan het begin van de lijn, dus heb bijna altijd een zitplaats. En in geval van nood had ik dan nog altijd het kraantje van mijn buikslang (nou ja, het leek wel een soort brandkraan, maar dat was omdat iedere maat apparaat er dan gemakkelijk aanpaste) uit mijn tuinbroekzak kunnen wippen om ze van hun plaats af te gruwen.

  Helaas neemt de bus niet bepaald de meest directe route en gaat de halve stad door, inclusief alle haarspeldbochten en verkeersdrempels. (Bonk. Au. Bonk. Au. Bonk. Au.) Gelukkig mag ik weer fietsen want ze hebben in december ook nog eens de helft van de bussen wegbezuinigd zodat ik in de gemiddelde wachttijd na een ziekenhuisafspraak op de fiets al bijna thuis was geweest.

  DSW: Ik kan me voorstellen dat je sikkeneurig wordt van die formulieren, maar is er in jouw omgeving niemand die dat voor je wil doen? Familie, vrienden, desnoods maatschappelijk werker?

  Sinds een akkefietje met het UWV (wie anders?) die zomaar opeens doorkreeg dat ik na het reïntegratiebedrijf waar ik tijdelijk zat als art.44-geval terug naar de bijstand had gemoeten en NIET naar het UWV en dus maar aannam dat ik had zitten frauderen (terwijl ik ze al een half jaar op de art.44-regel had lopen wijzen) en misschien wel twee uitkeringen tegelijk kreeg (nee) heb ik een ware formulieren-fobie. (Ik kijk er bv ook echt altijd overheen.) De maatschappelijke dienst beschikt over een formulierenbrigade, maar ik moet eerst even een gevecht over mij tussen de gemeente en de belastingdienst afwachten. (Gemeente had bedrijfsbeëindigings-leenbijstand 1 jaar te laat omgezet in “echte” bijstand, waardoor ik dat jaar opeens een gigantisch inkomen had en alle huurtoeslag etc moest terugbetalen. Inmiddels is iedereen eruit dat de gemeente moet dokken, maar voor de belastingdienst ben *ik* verantwoordelijk voor de betaling, dus moeten ze me om de zoveel tijd een dwangbevelletje sturen waar ik me dan weer niets van hoef aan te trekken, maar leuk is anders).

  Kom je trouwens niet in aanmerking voor de voedselbank? Ik hoorde van een bijstandsmoeder dat zij een dubbel pakket krijgt door 2 dagen per week inpakwerk te verrichten bij de voedselbank.

  Door dat werk ben ik dus 100% arbeidsongeschikt geraakt. (50% erin, 3 maanden later 100% eruit + een boze sociale dienst “dat ik nooit voor dit werk had mogen worden goedgekeurd”. Gaan ook nog koppen rollen, maar eerst wil ik dat gedoe tussen gemeente en belasting achter de rug hebben). Was wél heel leuk werk, ik heb hier op Krapuul al eens een paar verhaaltjes verteld van mijn lol met de “hoofddoekjesbrigade” (een groepje moslima’s met taalachterstand die Nederlands nét een beetje door begonnen te krijgen, dus heel veel praatten en wilden praten en mij leerden wat de beste momenten waren om “insh’allah” te zeggen enzo.)*

  je hebt recht op elke toeslag die je kunt krijgen!

  Ik heb recht op een heleboel méér, helaas staat een deel van het omstreden bedrag (gemeente vs. belasting) bij mij op een aparte rekening. Ik mag het niet aanspreken, want dan ben ik strafbaar, maar het telt wel mee als “bezit” als ik nu ergens aanspraak op maak (bv. bijzondere bijstand).

  Iedereen bij de gemeente & maatschappelijke dienst kent het verhaal en snapt dat mij geen enkele blaam treft, maar de regels laten hier echt geen millimeter ruimte.

  .
  * Werkverdeler: “We hebben even een spoedklus tussendoor, maar het moet voor 2 uur klaar kunnen zijn!”
  DSW: “….insh’allah….” (het vloog er eerlijk gezegd uit voor ik er erg in had)
  Andere werkverdeler (panisch): “Dat mág je niet zeggen, daar kun je móéilijkheden mee krijgen!”
  DSW: “Kijk nou even.” *wijst naar hoofddoekjesbrigadetafel*
  Ene helft lag blauw van het lachen, andere helft keek apetrots, want ik had het precies goed. :mrgreen: (In het dagelijks taalgebruik heeft het namelijk vaak de lading van ons “ik moet het nog zien!”)

 12. @ DSW:
  Wat een gruwelen. Een vriendin van mij heeft iets soortgelijks meegemaakt. Dat is ook nog niet rond en bij haar zijn er ook alle toeslagen en subsidies ingetrokken. Gelukkig heeft zij 4 volwassen kinderen, die om de beurt boodschappen doen met hun moeder. Daar heeft ze bijna nog een extra probleem mee gekregen, want haar oudste zoon werd aangezien voor een “vriendje”. De een of ander ( vermoedelijk een buurvrouw) had de betreffende instantie (Sociale Dienst?) getipt dat zij in de supermarkt was gesignaleerd met “een meneer” die de boodschappen afrekende en de tassen vervolgens haar huis indroeg.
  Schijnt niet te mogen.

  Knap dat je je gevoel voor humor nog niet kwijt bent. Ik denk dat ik in zo’n situatie gillend gek zou worden.

 13. nada niente Schreef:

  Dat is ook nog niet rond en bij haar zijn er ook alle toeslagen en subsidies ingetrokken.

  Gelukkig krijg ik over 2010, 2011, etc, gewoon nog steeds mijn toeslagen. Een mevrouw van de belastingdienst zei zelfs “Als je alle jaren van 2000 t/m nu achter elkaar zet, kan een kind zien dat een stuk van 2009 eigenlijk bij 2006 hoort. Maar ja, volgens de regels mag je maximaal 3 aaneensluitende jaren middelen (als ik 2006 t/m 2009 had mogen middelen was er helemaal niks aan de hand geweest) en dit zijn er 4.”

  Ga ik dus zeker nog Kamerleden over aanschrijven zodra dit voorbij is, want het scheelt echt honderden manuren nodeloos heen-en-weergeschrijf en -gestress. (bv: “Middelen mag tot 3 jaar behalve bij fout van de overheid; in dat geval mag de inspectie besluiten de termijn met 1 of 2 jaar te verlengen.” Zoooooo simpel!)

  Ik denk dat ik in zo’n situatie gillend gek zou worden.

  Heb ik geprobeerd, maar dat blijkt niks op te lossen. 😛

 14. Annaloes Schreef:

  Is het echte armoede of niet kunnen omgaan met geld?
  Mensen zonder werk hebben in NL een uitkering. Daarnaast krijgen ze HUURTOESLAG en ZORGTOESLAG en vaak ook nog kwijtschelding van alle Gemeentelijke belastingen.
  Voor hun kinderen zijn er ook tal van gesubsidieerde bezigheden zoals sport en-of muziek!
  Armoede in Nederland?
  Nee, ik denk dat deze mensen niet goed met hun geld kunnen omgaan.

  Sorry voor de late reactie. heb deze en de andere al diverse malen herlezen. Maar telkens weer bekruipt mij het gevoel dat ook hier weer de meeste klaar staan met hun standaard riedeltjes.
  Waaruit maak je op dat mevrouw niet goed om kan gaan met geld? Staat dat ergens. Zoals ik het heb gelezen en begrepen, want ook begrijpend lezen is na technisch lezen nog steeds een kunst. dat mevrouw toch echt wel weet hoe het systeem in elkaar zit en dat het bedrag wat netto overblijft alle mogelijke verrekeningen inzitten waar ze ook maar recht op heeft. En volgens mij zou ze allang bij de
  schuldsanering zitten wanneer ze niet goed met geld om zou kunnen gaan. Zeker met wat er per maand overblijft om van de overleven.

 15. Wim Torsius Schreef:

  Bij de Telegraaf ook een reactie van een Annaloes met ongeveer dezelfde ondoordachte reactie die hier wordt neer geplempt. Zou het dezelfde persoon zijn die lekker anoniem iemand die onderop ligt nog eens een trap na wil geven?

  #9 “Merkwaardig. Bij de Telegraaf ook een reactie van een Annaloes met ongeveer dezelfde ondoordachte reactie die hier wordt neer geplempt.”
  Bij dit soort onderwerpen valt op dat er ineens op sociale blogs wordt gepost met dit soort treurige taal door veelal dezelfde lieden, gecopy-paste zinnen onder diverse namen. Georganiseerd?

Reacties zijn gesloten.