“Staken” mag, als de meute er maar geen last van heeft

politieactie 1
De politie is druk bezig met actievoeren. Voor betere arbeidsvoorwaarden en betere arbeidsomstandigheden. Dit keer niet in Rotterdam, want daar had de politie tijdens de Tour de France al iets gedaan. Niemand weet nog wat ze daar deden, maar dat ze iets deden staat vast.

De baas van de politie, kasteelheer annex minister van V&J Ard van der Steur, zal de acties die komend weekend gepland zijn dit keer niet laten toetsen door de kortgedingrechter. De acties van de politie bestaan dit keer namelijk uit het afwezig zijn bij voetbalwedstrijden. Hierdoor ziet een aantal burgemeesters zich genoodzaakt enkele voetbalwedstrijden te verbieden. Van der Steur kan dat niks schelen. Het gaat immers niet om het steekspel tijdens een riddertoernooi, maar om voetbal. Weliswaar een miljoenenbedrijf, maar dan wel een bedrijf dat honderden ladderzatte en gedrogeerde geweldplegers aantrekt. “Goeie zaak”, moet de minister denken, “hier ingrijpen zou niet slim zijn.” Dat voetbalbestuurders steen en been klagen en liefst de acties zouden verbieden maakt kennelijk geen enkele indruk op de ambitieuze VVD’er.

Deze acties dienen toegejuicht te worden. Eindelijk begrijpen de politiebonden hoe het weekendgeweld in alle mogelijke vormen rond voetbalwedstrijden het beste voorkomen kan worden. Door simpel weg te blijven. Geen stadionverbod kan daar tegenop. Waarom zouden wij met ons allen zoveel kosten moeten betalen om het “plezier” van voetbalhooligans mogelijk te maken? Waarom worden deze idioten eigenlijk consequent voetbalsupporters genoemd? Het zijn criminelen, een ander woord is daar niet voor.

Eigenlijk ondervindt niemand hinder van de komende acties. Als ze tenminste doorgaan, dat weet je maar nooit. Degenen die er wèl hinder van menen te ondervinden zijn de voetbalbedrijven die in hun “clubkas” worden geraakt. Niet voor niets zal de wedstrijd AZ-AJAX wel doorgang vinden. Deze bedrijven verzorgen de beveiliging zelf. Het geld moet blijven rollen, de emoties gevoed en de kwaadwillenden tevreden gesteld. Met of zonder politieagenten, met hun honden, knuppels en paarden.

Al met al is de geplande actie van de politiebonden nu al geslaagd. Omdat het iedereen nu duidelijk moet zijn dat het te zot voor woorden is dat voetbalwedstrijden in Nederland alleen gespeeld kunnen worden als er veel politie op de been is.

Dat komend weekend de kans op neerslag heel erg klein is, is voor agenten als Erik van den Brun dan wel weer jammer. Want het nieuwe politiekostuum blijkt niet alleen heel erg warm te zitten als de zon schijnt, het is ook nog eens niet waterafstotend. Een gemiste kans om nu eens niet over de nieuwe uitdossing te klagen. Hopelijk zullen deze tekortkomingen het onderwerp zijn van de volgende acties. Want dit kan natuurlijk zo niet langer.