Staatssecretaris van Veiligheid, behalve die van vluchtelingen

Banner - Syrische vluchtelingenHet is nog geen jaar geleden dat staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie besloot dat alles weer pais en vree was in Somalië, zodat asielzoekers uit dat land met een gerust hart konden worden uitgezet. Hoogst bizar, want als er één land op de wereld is waar de veiligheidssituatie al decennialang totaal hopeloos is, is het wel Somalië. Iedereen die weleens de tv aanzet weet dat het land afwisselend dan wel tegelijkertijd wordt geteisterd door burgeroorlog, wetteloosheid, onbestuurbaarheid, criminele bendes, elkaar bestrijdende krijgsheren, terreuraanslagen door Al-Shabaab, hongersnood en zo nog wat zaken die volgens Fred Teeven de veiligheid ter plaatse blijkbaar niet in de weg staan. Het enige hart dat gerust kon zijn, was dan ook dat van Teeven zelf.

Dat de Hoge Commissaris van de VN voor Vluchtelingen, VluchtelingenWerk, Human Right Watch en een rits andere organisaties die daar best wel kijk op hebben het uitzetten naar Somalië sterk afraadden en het feit dat geen enkel ander Europees land dat deed, maakte op Teeven geen indruk. Somalië was in zijn optiek hartstikke safe. Waar de staatssecretaris zijn informatie omtrent de veiligheidssituatie in Somalië vandaan had is een raadsel. Maar hij is vast niet zelf gaan kijken.

Gisteren vaardigde Buitenlandse Zaken een negatief reisadvies uit voor Somalië. Nederlanders wordt geadviseerd om het land met gezwinde spoed te verlaten. Zou meneer de staatssecretaris van Veiligheid nu ook zo sportief zijn om de mensen die hij het afgelopen jaar heeft uitgezet weer terug te halen, gesteld dat ze nog in leven zijn? Het antwoord laat zich natuurlijk raden.
Het is me nooit duidelijk geworden van wiens veiligheid Teeven nu precies staatssecretaris is. In ieder geval niet die van Somalische asielzoekers of vluchtelingen in het algemeen. Ook niet die van minder draagkrachtige Nederlanders die, omdat de griffierechten omhoog gaan, het steeds moeilijker wordt gemaakt om hun recht te halen.

Ik vraag me af of Teeven überhaupt wel iets heeft met mensen. Neem bijvoorbeeld Syrië. Iedereen weet hoe de situatie daar en in de opvangkampen in omringende landen momenteel is. Miljoenen vluchtelingen die in de meest ellendige omstandigheden verkeren. En wat doet Teeven? Die wil bij Gods gratie 250 vluchtelingen uit Syrië opnemen. Aan mijn lijf geen islamisering, zal hij wel denken. Mensenlief, 250 hele Syrische vluchtelingen. Sjonge jonge. Hollandse krenterigheid ten top. Zou Teeven eigenlijk wel in de gaten heeft dat het oorlog is in Syrië? Kijkt hij weleens naar een nieuwsuitzending of een actualiteitenprogramma? Slaat hij weleens een krant open?
Ik stel me zo voor dat Fred Teeven ’s avonds na een dag asielzoekers uitzetten languit op de bank voor de tv gaat liggen, pilsje in de ene hand en een zak chips in de andere. Hij zapt wat, ziet een stel creperende islamieten voorbij komen, denkt: ‘o nee, dit gezeik heb ik de hele dag al aan mijn kop’ en zapt verder om te blijven hangen bij Obese, Help mijn man is klusser of Herken de homo. Keurige winstgevende programma’s van fijne commerciële omroepen waarvan zijn hart als rechtgeaard VVD’er sneller gaat kloppen.

2 gedachten over “Staatssecretaris van Veiligheid, behalve die van vluchtelingen”

  1. Als ik die kop van Schreibtischmörder Teeven zie, denk ik altijd net als wanneer ik de kop van Göring, Eichmann of Pinochet (kan je je de foto’s van dat zwijn nog herinneren na zijn hersenbloeding in een rolstoel bij zijn vriendin Thatcher?)zie, dat het kwaad er altijd erg banaal uitziet.

  2. Ik krijg ook altijd erg onaangename associaties bij dat hoofd van Teeven. En nog meer bij zijn beleid.

Reacties zijn gesloten.