Spanakopita (Griekse spinazietaart met feta)

Griekenland is al maar negatief in het nieuws geweest.
We zouden bijna vergeten dat het land heerlijke gerechten heeft. Laten we even het gekrakeel vergeten en genieten van een lekkere griekse maaltijd.
Spanakopita kan zowel een hoofdgerecht als een bijgerecht zijn.

Kalí órexi (eet smakelijk)!

Ingrediënten voor 6 porties (als hoofdgerecht):
1 kilo (diepvries)spinazie
500 gram feta
1 pak filodeeg (500 gram)
1 grote ui, gesneden
2 (of meer) teentjes knoflook
400 gram lente-uitjes
1/4 kopje peterselie fijngesneden
1/4 kopje dille fijngesneden
olijfolie
1,5 kop koffiemelk (hier is discussie over in de comments: zou zelf denk ik room of crème fraiche gebruiken)
2 losgeklopte eieren
zout
peper
nootmuskaat

Bereidingswijze
Laat de spinazie goed ontdooien (avond tevoren uit de vriezer halen) in een grote zeef of vergiet. Bestrooi de spinazie met wat zout en knijp het uit met de vingers. Laat deze massa spinazie goed uitlekken. Fruit de ui glazig en voeg de knoflook toe (oppassen met verbranden, dan wordt de knoflook bitter).Voeg samen; de uitgelekte spinazie, het ui en knoflookmengsel, de fijngesneden lente-uitjes, de gebrokkelde fetakaas, de koffiemelk, de eieren, de peterselie, de dille, de peper en nootmuskaat en een flinke scheut olijfolie toe en meng het goed (dit alles koud bereiden). Smeer de ovenschaal in met olijfolie en spreid de filodeegvellen een voor een, goed besmeerd met olijfolie, in. Spreid meer dan de helft uit en leg het mengsel er mooi verdeeld op en bedek het met de rest van de vellen (besmeerd met olijfolie). Bak de spanakopita in 45 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden C. (elektrisch fornuis). Het lekkerste wordt de spanakopita als deze 1 a 2 dagen van tevoren klaargemaakt wordt (inclusief afbakken). Voor het opdienen van de spanakopita de schaal nog goed heet laten worden in warme oven (180 graden C.), zeker 30 tot 45 minuten.

11 gedachten over “Spanakopita (Griekse spinazietaart met feta)”

  1. Is room of zo niet beter dan koffiemelk? Ik vind koffiemelk in gerechten altijd zo koffiemelk achtig smaken. Verder ziet het er lekker uit zal dit binnenkort eens doen. Vanavond spruiten met lamsbiefje van de aldi ook een aanrader trouwens.

  2. jvdheuvel, daar heb je helemaal gelijk in. Maar heb het recept gevonden en ook nog niet gemaakt 😳 en dacht dat de koffieroom misschien toch een reden had. Heb even zitten zoeken op het net en kan geen reden vinden. Ik zou zelf ook denk ik ook room gebruiken (slag- of kookroom) of misschien creme fraiche.
    Alleen zou ik even oppassen met de hoeveelheid dan. 1,5 kop slagroom is nogal wat. Even passen en meten en zien wat het doet. Maar als je ervaringstips hebt, dan hoor ik het graag.

  3. Nu weet ik weer waar me dit aan doet denken. Aan dit recept:

    Ui fruiten met knoflook in wok.
    Kilo verse spinazi erbij
    Laten slinken
    Zout/peper erbij
    4 eetlepels creme fraiche erbij
    Door elkaar roerenb
    In platte ovenschaal
    Paar rauwe eieren erop, met tussenruimte
    Lading Parmesaanse kaas erover heen en dan 20 minuten in de oven op 200 graden.

    Dat heb ik dus wel gemaakt en is ook lekker hoor. Maar ik zou dat niet met koffiemelk doen. Ik las laatst ook van mensen die koffiemelk bij de boerenkool doen. Het lijkt mij niks.

  4. Ziet er buitengewoon appetijtelijk uit op foto. Als mediterrane keukenliefhebber, dis die ik ook dagelijks in die trant kokkerel, ga ik dit zeker bereiden. (heb wel ervaring met zalm- en spinazietaart) Volgende week al. Bij mij is bij dit soort lekker eten wijn onmisbaar, hoeft geen dure te zijn. Heb jij een idee Keira?
    Mag het ook fruitig wit of rosé zijn?

  5. Beste Abdul, laat ik jou eens een tip geven. Heb ik gisterenavond gedronken. Dubonnet on ice. Soort van rode Vermouth. Ik houd ervan. Lijkt me wel bij mediterrane gerechten te passen.

  6. Liera Schreef:

    Beste Abdul, laat ik jou eens een tip geven. Heb ik gisterenavond gedronken. Dubonnet on ice. Soort van rode Vermouth. Ik houd ervan. Lijkt me wel bij mediterrane gerechten te passen.

    Kras op creep. Jou vraag ik niks.

    Het lijkt me overigens tijd dat we komende week een trollenzuivering houden hier. PVV schuim bederft zo langzamerhand wel mijn eetlust. Vooral nu het de kookrubriek ook al teistert met infectueuze aanwezigheid.

  7. Als het om wijn gaat bij een Grieks recept kun je het goedkoop houden. Griekenland is nooit een land geweest dat grootse wijnen had.

    In Griekenland drinken ze meestal gewoon een goedkope rode wijn, niet netjes op kamertemperatuur, maar koud uit de koelkast, in veel gevallen zelfs nog met ijsklontjes in de karaf. En hoewel dit in de ogen van doorgewinterde wijndrinkers een doodzonde is is het bij het warme Griekse weer helemaal niet zo verkeerd drinken.

Reacties zijn gesloten.