Sociale dienstplicht voor jongeren?

null

Photo made and photoshopped by Abdul Alhazred: `Progress’

Het rechtse vingerlikkabinet berijdt weer een van zijn favoriete stokpaardjes: werkplicht, in dit geval sociale dienstplicht voor jongeren. Het gaat om weliswaar enkele maanden maar stel dat het erdoor komt, hoe gaat dat dan georganiseerd worden?
Er zijn duizenden aanstuurders nodig, kapo’s, die uiteraard wèl betaald moeten worden. Onderknuppels van een centraal arbeidscommando die sancties ter beschikking moeten hebben.
Er zullen rapporten geschreven moeten worden, tienduizenden jongeren worden na school van dag tot dag gemonitord en in kaart gebracht. Het eindrapport zal na afloop bepalend zijn voor de verdere carrière want net als vroeger bij militaire dienstplicht gaat bij sollicitaties de voorkeur uit naar een kandidaat die een onberispelijke staat van dienstplicht heeft.

Het artikel vermeldt niet of kinderen van gegoede ouders ontheffing krijgen, maar gezien wat het verleden leerde inzake volksplichten, lijkt me dit niet onwaarschijnlijk.

Vrijwilligerswerk verplicht. Dat is een contradictio in terminis. Vrijwilligerswerk is mooi maar als het wordt verplicht is het dwangwerkplicht en zal het de dienstplichtige niet bijster motiveren.
Het zit er dik in dat allochtone jongeren de slechtste klussen moeten opknappen, het liefst in een populistische omgeving. Echte Nederlandse bruinwerkers zullen graag hun minder gemotiveerde collega verklikken en beroddelen. Zo ging dat in militaire dienst ook.

En linkse dienstplichtigen? Die zullen wel een vakbond oprichten en een zwartboek maken over misstanden bij sociale dienstplicht en daarna nooit meer aan de bak komen.

Nee, het lijkt me een onzalig idee, tenzij het Rijk bereid is om na die drie maanden een opleiding te betalen en werkgarantie wil geven met 100% CAO minimumloon
volgens de normen van nu. Maar ik vrees dat dat een utopie is die te hoog is gegrepen voor de arbeids’markt’.

8 gedachten over “Sociale dienstplicht voor jongeren?”

 1. Aangezien de motie van de SP/VVD in Rotterdam om wachtgeld af te schaffen voor raadsleden donderdag niet is aangenomen vind ik dit nog wel een leuk alternatief. Voor die raadsleden dan…Uitbreiding naar 2e kamerleden en voor de volledige duur van het wachtgeld natuurlijk. 😀

 2. Laten al jullie parasieten maar es wat terug doen voor alle hardwerkende belastingbetalers die jullie uitkering ophoesten.
  walgelijke profiteurs

 3. @3: Hansjepansje

  [ Oh ja…. en ga es douchen!! ]

  ik moet eerst nog het washandje strijken, maar dan zal ik gaan douchen.

 4. Hansjepansje Schreef:

  Laten al jullie parasieten maar es wat terug doen voor alle hardwerkende belastingbetalers die jullie uitkering ophoesten. walgelijke profiteurs

  Ja, `k had wel verwacht dat m’n stukkie dergelijke emotionele reacties van rechtse elementen zou oproepen. 🙂
  Vreemd eigenlijk dat zulke domme reaguurders er steeds vanuit gaan dat mensen die hier hun mening uiten nièt zouden werken. ‘k Heb nooit begrepen waar die dwangmatige neiging nou vandaan komt. Weet iemand dat?
  Ik snap ook niet dat Henken & Ingrids zelf niet door hebben dat niet iedereen begunstigd kan worden met een echte CAO-baan. Hun baan staat toch immers ook op de tocht? En daarmee hun koophuis op de pof ‘gekocht’. Zeg maar beleend op de bank.

  Wat ik wel weet is dat blijkens de vele extreemrechtse reacties in het genre van ‘Hansjepanske’ hier, ná de moslims de werklozen aan de beurt zijn voor de gang naar de tuchtkampementen.

 5. Sinds ik een keer wegens het verrichten van een goeie daad een taakstraf heb moeten volbrengen, overigens volkomen vrijwillig want er werd me een keuze gelaten om in de gevangenis te gaan zitten profiteur-en, weet ik wat hard werkend belasting betalen is, namelijk een taakstraf. En overigens werkte ik al toen jij waarschijnlijk nog geboren moest worden. Maar goed, hoe ze ook stinkend hun best doen dit ‘arbeidsmarkt’ te noemen. Taakstraffen dus, die hard werkende belasting betaler, is wat ‘de markt’ er steeds weer van maakt, voor wie hard moet werken voor de kost. Taakstraffen uitdelen, of het nou via de rechter is of via ‘de arbeidsmarkt’ is altijd al de grootste hobby geweest voor wie zich boven de wet stelt, en voor wie zich aan alle wetten kan onttrekken. Dat laatste geldt uiteraard alleen voor wie zelf die wetten denkt voor te kunnen voorschrijven. Is gij kandidaat? Dan zou ik me niet zo profileren in Krapuul maar eerder in de telegraafjeeigegrafkrant, de haatbode van de drie straffe straffe straffe coalitiepartijen, die gezamelijk de cipiers, werkmeesters en en kampbewaarders van ons eens zo heerlijk vrije land willen zijn. Twee vrijheidspartijen en een christelijke tesamen zou als zij zich aan hun beginselen hielden christelijkheid en vrijheid moeten beteken voor ons land, maar het gaat ze alleen om de centjes en de macht dus mits je van beide veel hebt zou ik niet zo debiel alles maar van ze aannemen als zoete koek.

  Hansjepansje Schreef:

  Laten al jullie parasieten maar es wat terug doen voor alle hardwerkende belastingbetalers die jullie uitkering ophoesten.
  walgelijke profiteurs

  😈

 6. Sjuul van Dissel Schreef:

  Taakstraffen uitdelen, of het nou via de rechter is of via ‘de arbeidsmarkt’ is altijd al de grootste hobby geweest voor wie zich boven de wet stelt, en voor wie zich aan alle wetten kan onttrekken.

  Inderdaad kun je het `sociale dienstplichtplan’, een taakstrafconcept noemen,
  wat blijkens `De Telegraaf’ middels een `Onderzoeksbureau’ (wat heeft rechts toch met die onderbroekburo’s?) door 52% van de Nederlanders zou worden gesteund.

  Mij hebben ze niet gebeld, mij bellen ze nooit voor een peiling, waarvan er dagelijks tientallen zouden zijn. Transparantie over die peilcijfers krijg je nooit.
  Het vermoeden doet zich gelden dat belanghebbenden een stugge strategie hanteren om propaganda te bewerkstelligen door middel van peilingen. Je wordt ermee lamgeslagen in de media, alleen RTL al elke ochtend.

  Kijkers kunnen reageren. Wie reageren? Alleen emotionele en bange types. Een verstandig mens
  met een volwassen dagtaak heeft wel wat beters te doen dan dagelijks bij elke scheet te reageren op RTL of SBS-Hart van Nederland, of als lezer op de bagger in pulppers als Telegraaf, NuJij, Elsevier, SBS-Hart van Nederland, en wat voor bocht er nog meer is.

  Maar waar het om gaat:

  Iedere vorm van arbeid die onbetaald niet intrinsiek gemotiveerd wordt verricht maar geschiedt op consigne en naar willekeur van een autoriteit is taakstraf.
  Realistische verloning van arbeid is een onaantastbaar recht dat is vastgelegd in de Mensenrechtenverklaring van de U.N. en in de EU-beginselverklaring van het Verdrag van Maastricht.

  Het lijkt dan ook wel dat dwangmatig focussen op werkplicht zonder loon een rechts ideaal is, geworteld in oude feodale en totalitaire mensbeschouwingen: Oppermensen en Untermenschen.

  In die zin vind ik het toekomstbeeld dat wordt geschetst in `The time Machine’ van H.G. Wells dan ook realistischer dan `Animal Farm’ en `1984′ van Orwell, of `Brave new world’ van Aldous Huxley.

Reacties zijn gesloten.