Sociaaldemocraten zwijgzaam over legalisering corruptie in Roemenië

Ambtsmisbruik wordt sinds woensdag niet meer bestraft in Roemenië als het om een bedrag gaat dat lager is dan ongeveer 45.000 euro. Dat komt neer op legalisering van corruptie. Roemenen zijn dan ook woedend. Honderdduizenden demonstranten zijn afgelopen week in een serie protesten de straat opgegaan. Op woensdag waren dat er naar schatting 250.000. Het was de grootste demonstratie in het land sinds de val van het communisme in 1989.

Het blijft niet alleen bij protesten van de bevolking. Ook de Europese Commissie heeft de Roemeense regering gekapitteld: het gevecht tegen corruptie moet worden opgevoerd, niet afgezwakt. Voorts is in een ongewone actie de Roemeense president Klaus Iohannis (Onafhankelijken) woensdag naar het constitutioneel hof gestapt om de maatregel aan te vechten.

Nieuwsgierig naar de politieke signatuur van het Roemeense kabinet? Het bestaat uit 18 PSD-ministers (sociaaldemocraten), 4 ALDE-ministers (liberalen) en 4 technocraten. Dat wil zeggen dat de sociaaldemocraten het zo goed als voor het zeggen hebben. De corruptievriendelijke maatregel is volgens commentatoren dan ook ingegeven om met name de leider van de Roemeense sociaaldemocraten Liviu Dragnea te ontzien. Dragnea mocht zelf niet worden voorgedragen als premier omdat hij eerder is veroordeeld voor een poging tot verkiezingsfraude in 2012 .

Bij deze stinkende zaak zijn de Europese sociaaldemocraten bijzonder stil. In elke politieke familie zijn er helaas zwarte schapen – bij sommige alleen maar bruinzwarte overigens. Dan mag verwacht worden van correcte politiek dat de rest corrigerend optreedt. Maar er komen binnenkort verkiezingen in Nederland, Frankrijk en Duitsland. Dan kun je beter geen schandaal bij verwante politici hebben. Verklaart dat de zwijgzaamheid van de sociaaldemocraten? Wellicht. Het is eerder regel dan uitzondering bij sociaaldemocratische politici dat macht voorgaat op principes.

1 gedachte over “Sociaaldemocraten zwijgzaam over legalisering corruptie in Roemenië”

  1. Pingback: Corruptie-witwasdecreet in Roemenië ingetrokken na massale demonstraties | Krapuul

Reacties zijn gesloten.