Sjoemeldemocratie

aanvalluhDe democratische rechtsstaat heeft het zwaar te verduren. In het dorp Geldermalsen liep een demonstratie van 1.500 mensen tegen de komst van een asielzoekerscentrum uit de hand. Men voelt zich overvallen door plannen van de gemeente opvang voor 1.500 asielzoekers te creëren. Er was door de gemeenteraad een vergadering belegd waar 60 mensen hun woordje konden doen. Het stadhuis was afgezet, de (vrije) pers mocht niet naar binnen. Volgens de gemeente was dit om meer ruimte te creëren voor burgers. De woordvoerder van de gemeente werd op Twitter geciteerd met “de landelijke pers interesseert ons helemaal niks.” Twee agenten raakten licht gewond, er werden viertien personen gearresteerd. De relschoppers kwamen volgens geruchten van buiten Geldermalsen.

De hekken werden omvergeduwd, er werd met stenen, bierflessen en vuurwerk naar de politie en het gemeentehuis gegooid, de politie loste waarschuwingsschoten. Alhoewel de verkoop en het afsteken van zwaar vuurwerk is verboden werd de vergadering begeleid met voortdurende knallen. Uiteindelijk werd het gemeentehuis ontruimd en hing er rook in de vergaderzaal. De rellen werden toegejuicht door tegenstanders van de democratische rechtsstaat. Als men niet wil luisteren naar relschoppers dan moet men het maar voelen, zo is de strekking. Blijkbaar is het volgens hen zo dat als ze hun zin niet krijgen er geen sprake is van democratie. Veel mensen zijn tegen de komst van asielzoekers want die plegen volgens hen geweld. Cynischer kon het bijna niet.

Ondertussen werd in Den Haag vergaderd over de nasleep van de deal die toenmalig Officier van Justitie, oud-staatssecretaris van Veiligheid en Justitie en nu Kamerlid Fred Teeven (VVD) had gesloten met drugsbaron Cees H. Die had van het OM de ruimte gekregen om via Luxemburg miljoenen wit te wassen en mocht zijn met crimineel geld verworven vermogen uit zicht van de fiscus behouden. In de vijftien jaar daarna werden kosten noch moeite gespaard om de deal in de doofpot te houden. Dat ging begin dit jaar mis toen bleek dat er volgens de bewindslieden een bonnetje zoek was dat kort daarna helemaal niet zoek bleek te zijn.

Het ministerie van Justitie en Veiligheid werd sinds 2010 geleid door Opstelten en Teeven. De VVD voerde ook dit jaar verkiezingscampagne met harder straffen en criminelen niet laten lopen. Toen bleek dat Opstelten en Teeven de Kamer verkeerd hadden geïnformeerd over een deal met een topcrimineel en moesten opstappen, werden hun posities ingenomen door twee Kamerleden van de VVD. Nu wil het toeval dat dezen, Van der Steur en Dijkhoff, op de hoogte waren van de juiste informatie terwijl de rest van de Kamer, waarschijnlijk met uitzondering van de VVD-fractie, moedwillig verkeerd werd geïnformeerd. Een parlement hoort de uitvoerende macht te controleren, maar blijkbaar wordt daar bij de VVD anders over gedacht.

Gisteren kwam het Sociaal-Cultureel Planbureau (SCP) met een publicatie waaruit bleek dat Turkse en Marokkaanse jongeren helemaal niet massaal sympathiseerden met Daesh/IS en Syrië-gangers. Het onderzoek vond plaats nadat minister van Sociale Zaken Asscher een eerder onderzoek van het onderzoeksbedrijf Motivaction in twijfel had getrokken. Volgens Motivaction in 2014 steunde 90% van genoemde jongeren het geweld van Syriëgangers en Daesh/IS. Naar nu blijkt is precies het tegenovergestelde het geval. 92% keurt geweld af en heeft helemaal geen begrip voor Syriëgangers. Waarom Motivaction dat onderzoek zo presenteerde en wie hen heeft geïnstrueerd valse informatie naar buiten te brengen is onduidelijk.

Het helpt in ieder geval die media en politici die baat hebben bij angst, vreemdelingenhaat en racisme dat volgens Rutte gewoon bij Nederland hoort. Er worden voortdurend berichten de wereld ingeslingerd die suggereren dat vluchtelingen criminelen en verkrachters zijn. Zonder dat daarvoor bewijzen zijn worden zulke berichten geloofd en enthousiast gedeeld en worden volksvertegenwoordigers en hulpverleners met de dood bedreigd. De PVV van oud-VVD-er Wilders roept dagelijks op tot verzet tegen de hulp aan vluchtelingen. De rellen in Geldermalsen tonen aan dat zulke oproepen niets meer zijn dan uitlokking van en aanzetten tot geweld. En zolang een sjoemelende VVD het gecorrumpeerde ministerie voor Veiligheid en Justitie in handen heeft zal dat niet veranderen.

1 gedachte over “Sjoemeldemocratie”

  1. Pingback: Nog even over die dobbernegers | Krapuul

Reacties zijn gesloten.