Sjak Rijploeg (PvdA) benoemt probleem

Op RTV Noord heeft men het over het ‘uitschelden voor fascist’, maar volgens mij valt wat PvdA-Statenlid Sjak Rijploeg deed toch eerder onder dat eufemistische cliché dat hier nu eindelijk eens van toepassing is, namelijk problemen benoemen, waar het de PVV betreft. Dat hij daarbij blijkbaar wat onbeheerst heeft staan rondzwaaien met zijn armen en de PVV’er Van Kesteren zich daarbij direct bedreigd voelde is natuurlijk een detail. PVV’ers voelen zich voordurend bedreigd. Harm Beertema voelt zich veertig jaar na dato nog steeds bedreigd door Marokkanen, om maar eens wat te noemen.

Wat wel weer jammer is dat Rijploeg zich van nog een ander eufemistisch cliché bediende, namelijk het ‘wegzetten van mensen’. Ik hoorde het Samsom ook weer zeggen in zijn zwakke protest tegen Wilders bij het debat gisteren, toen die weer over ‘zo weinig mogelijk Marokkanen’ begon (wat had die man trouwens gebruikt zeg, zoals die tekeer ging?), en bovendien (terecht) Samsom zijn eigen woorden over het ‘etnisch monopolie’ dat Marokkanen zouden hebben op bepaalde overlast in zijn gezicht slingerde.

Maar wat betekent dat, ‘mensen wegzetten’? Wat is dat voor een raar afstandelijk eufemisme? Weet je wie ook mensen wegzette? Juist ja, Adolf Hitler.

9 gedachten over “Sjak Rijploeg (PvdA) benoemt probleem”

 1. Heel bedreigend hoor, een duwtje krijgen van een blinde die een kop kleiner is dan jijzelf. Overigens eindelijk een PvdAer die niet zijn woorden terugneemt.

 2. Snap het hele probleem niet, deze Rijploeg mag dan gevloekt hebben, maar hij heeft meer beschaving getoond dan dat zootje in Den Haag.
  En bedreigd? Wat lult die pvv er, iedere keer als een pvv er zijn mond open doet worden mensen bedreigd, linksom of rechtsom, bedreigen doen ze.
  En dan deze pvv (on)zin:Wel zegt Van Kesteren dat hij dit soort dingen in zijn eigen fractie niet zou accepteren.
  Ja, ja.

 3. Ik ben een voorstander van het – zoals dat dan nu heet – ‘benoemen’. Nee, dat mag niet blalabla, want… Tsja, wánt? Het waarom dus, waaróm dat dan niet zou mogen. Zelf Nazipraatjes uitslaken, maar nee, ‘de anderen’ mogen je daar niet op wijzen. Stel je voor…

 4. “Wegzetten van mensen” is in Europa een historisch begrip die betrekking heeft op de bekende nazi-politiek.

  Voor Nederland betekent in zijn kern het “wegzetten van mensen” in wezen het zetten van joodse mensen tijdens de WOII door nette Nederlanders op de treinen naar Auschwitz.

 5. Toen Wilders vanaf het podium begon te krijsen “Wilt u meer of minder Marokkanen” moest ik denken aan Joseph Goebbels.In een bomvol Berlijns Sportpaleis vroeg hij aan zijn toehoorders “Wollt ihr den totalen Krieg”.
  De nazi’s riepen “Ja!!!!!!”. De aanwezige PVV ers in Den Haag riepen even enthousiast “Minder, minder,minder”.
  Wie nu nog niet in de gaten heeft, wat Wilders is en wat zijn aanhangers denken,moet zijn stempas voor eeuwig inleveren.
  Wilders is een gevaarlijke demagoog die tot het randje en er nu overheen gaat.Zijn aanhangers zijn ontmaskerd als dombo’s met een fascistische inslag.

  Wat dit betreft heeft Nederland de definitieve ontmaskering van Wilders en zijn aanhang gezien.Een heel eng zooitje uit de extreem-rechtse hoek.Bruinhemden dus en het is wachten op het moment dat ze gaan marcheren en knokploegen tegen allochtonen gaan organiseren.

 6. @Cornelis, even voor de duidelijkheid Wilders heeft eerder de Polen weggezet, daarna de Roemenen en Bulgaren. Zijn haat en deze van zijn aanhang is alomvattend en maakt gebruik van de gewone PR-truucjes om de rookgordijn om zijn extreem-rechtse, neo-nazi denkbeelden te scheppen.

  Nu ligt ff de nadruk op ” de Marokkanen” omdat het hem ff zo goed uitkomt. (Allemaal met dank aan de hele Nederlandse politieke circus die de financiering van politieke partijen nog steeds stiekem wil houden. Feit die van de laatsten Collaborateurs maakt).

  @laarmans, het probleem is dus de aanhang. Mijn inschatting van de afgelopen 1-15 jaren is dat het extreem-rechts aanhang in nederland rond de 30-35% ligt en is binnen alle rechtse partijen te vinden, met aan de kop – natuurlijk – VVD.

  Mijn inschatting is nog van de tijd dat deze feit in alle hevigheid ontkent werd, doch heb ik voldoende gesproken met collegae en burgers gehad waarop ik mijn inschatting baseer.

  Overigens moet ik nog steeds lachen om de smoes van toen waarmee men dacht de fascistische gedachtengoed te kunnen goedpraten : ” we moeten toch zeggen wat we denken!”.
  Mijn antwoord: ” Jahoor, en dan moet je terug horen dat je xenofoob en racistisch ben – dat is pas vrijheid van meningsuiting”. Van beide kanten.

 7. @ nexus

  Op extreem-rechtse sites, door mij altijd het PVV clubhuis genoemd, vindt men dat Wilders te ver is gegaan.Maar….nu wordt het gas weer opengezet: het Nederlandse volk is de criminaliteit van jonge Marokkanen zat.Nee, men zegt niet: de criminaliteit moet aangepakt worden, zonder aanziens des persoons, ongeacht etniciteit, ongeacht afkomst, ongeacht geloof.Via een U bocht geven ze Wilders toch weer gelijk.Het volk..pffff zou Joop Zoetemelk zeggen, ik wist niet dat het Volk bestond. Het Volk wordt door het PVV clubhuis als een homogene groep- en niet als een heterogene groep gezien.In dat opzicht lijkt het sterk op het vroegere NSB idioom.

 8. “bij het debat gisteren”

  Euh..om welk debat gaat dat? Uitzending gemist link/ naam beschikbaar? Die heb ik dus gemist. Dank alvast.

Reacties zijn gesloten.