Simultane vakbondsactie in alle EU-landen tegen Europabrede bezuinigingen

Wanneer? De datum van de actie tegen de Europabrede bezuinigingspolitiek zullen veel mensen graag willen weten. Welnu, de actie vond vandaag 29 februari plaats. Volgens DeWereldMorgen was het de eerste vakbondsactie die gelijktijdig in 27 Europese landen tot stand kwam.

Er valt echter een kanttekening te plaatsen. Ik heb er niets van gemerkt in Nederland. Speciaal heb ik nog naar het journaal op de VRT gekeken, maar daar was het evenmin een item. Er was wel een reportage van een stakingsactie. Die ging over een Philipsvestiging in Turnhout, aangezien er plannen bestaan om de lampenproductie daar over te hevelen naar China.

Is het glas halfvol of halfleeg? Halfvol, omdat er inderdaad een eerste Europese actiedag heeft plaatsgevonden. Halfleeg, omdat vrijwel niemand er iets van heeft gemerkt. Voorlopig lijkt het meer op halfleeg.

2 gedachten over “Simultane vakbondsactie in alle EU-landen tegen Europabrede bezuinigingen”

  1. Een verwijt richting vakbonden is zeker op zijn plaats. Ik neem aan dat als er afspraken gemaakt zijn om zo’n dag simultaan te gaan staken de bonden, ook in Nederland, er zeker van op de hoogte zijn. Die hebben, naar ik vermoed, nagelaten om de leden hierover te raadplegen. Juist in het Europa van vandaag waar veelal neo-liberale regering aan de macht zijn en een neo-liberaal ‘Brussel’ zouden de werkende klasse eens goed hun tanden moeten laten zien als voorbode van wat er zou kunnen gebeuren als de arbeiders nog verder uitgeknepen worden.

    Albert Pieter Hahn zei al:
    “Gansch het raderwerk staat stil, als uw machtige arm het wil “

  2. Tja , de FNV hé . ooit de kweekvijver van de PvdA , samen met haar en de Vara verworden tot een clubje Sociaal Democratische aanbidders van de Neo-Liberale godheid .. en nu moet de “Nieuwe Vakbond “er komen , met in het oprichtingcommitee een BILDERBERGER van de PvdA .. ik hoop nog steeds dat bondgenoten uitstapt en een echte vakbond gaat vormen , helaas bleken die ook verslaaft aan het compromis …. 🙁

Reacties zijn gesloten.