Shalit vrij

De eerste beelden (van de Egyptische tv) van sergeant Gilad Shalit die na vijf jaar gevangenschap bij Hamas weer vrij is gekomen. Felicitaties voor Shalit en zijn familie zijn op hun plaats, maar ik kan niet delen in de algehele opwinding die zijn vrijlating maken tot een nieuwsevenement van de eerste orde. Het feit dat hij wordt uitgeruild tegen 1027 Palestijnse gevangenen accentueert nog eens dat Palestijnse gevangenen een commodity zijn waarover Israel in ruime mate kan beschikken. Zo’n 5000 van hen blijven na deze ruil nog achter. Wachtend op de volgende Shalit die wordt gepakt?

Ook de bittere opmerkingen van sommigen dat nu Palestijnse moordenaars vrijkomen (onder meer de mensen achter de Sbarro-aanslag in Jeruzalem of de aanslag op de stranddiscotheek in Tel Aviv in 2001) maken weinig indruk op me. Zelfmoordaanslagen zijn gruwelijk, maar de 1000-ton wegende bom waarmee Israel in 2002 Salah Shehadeh en 14 andere mensen (onder wie negen kinderen) die in dezelfde flat lagen te slapen naar de andere wereld bombardeerde was dat ook. Om niet te spreken van de vele nooit bestrafte wandaden van de Israelische veldtochten in Libanon 2006 en Gaza 2008-2009.

Eigenlijk laat alle publiciteit en opwinding rond de thuiskomst van Shalit vooral nog eens zien hoezeer we – de westerse wereld – met twee maten meten als we kijken naar wat zich afspeelt tussen Israel en de Palestijnen.

PS Op de site Jadaliyya zet Toufic Haddad een paar feiten op een rij, onder meer de volgende waaruit het meten met twee maten wel heel duidelijk wordt:

That one single Israeli soldier could be negotiated for more than one thousand Palestinians gives pause to question how a situation arose locally and internationally where such disparity of value became possible.

To illustrate this disparity, suffice it to say that twenty-six Palestinian prisoners in the Shalit deal were already in prison before Gilad Shalit was even born, with the longest amongst them—Nael Barghouti–having served thirty-four years in prison. In fact, ten Palestinian prisoners expected to be freed in this deal spent more time in Israeli prison than Nelson Mandela spent on Robben Island, although not one of them is known to non-Arabic-speaking publics. Not one of them—Sami Yunis, Fuad al-Razem, Uthman Musalah, Hasan Salama, Akram Mansour, Fakhri Barghouti, Ibrahim Jaber, Muhammad Abu Hud’a, Nael Barghouti, and Salim Kiyal—is the subject of a Wikipedia entry, for example.

In contrast, Gilad Shalit, who has spent five years in captivity, is a household name in many western countries, holds honorary citizenship in three countries, and has Wikipedia pages translated into twenty-three languages. The disparity in perception, organization and financing between Zionist propaganda and Palestinian organizing is obvious, shocking and humbling.

This is the legacy of entrenched racism, complicit media practices, sustained dehumanization campaigns, asymmetrical colonial and global power dynamics, disorganized or incompetent political projects and priorities. Whatever the cause, the disparity must be eradicated, and fast.

Dus: 26 vrijgelaten Palestijnen zaten al vast voor Shalit zelfs maar geboren was. Degene onder hen die het langst zat, Nael Barghouti, zat 34 jaar, langer dan Nelson Mandela op Robbeneiland zat. Niemand van deze deze 26 is echter bekend bij een niet-Arabisch sprekend publiek. Shalit, die vijf jaar zat, heeft Wikipedia pagina’s in 23 talen en is ereburger in drie landen.

Haddad noemt het een shockerend verschil, dat te wijten is aan racisme, campagnes waarin de Palestijnen worden ontmenselijkt, assymetrische machtsverhoudingen in de wereld en medeplichtigheid van de media. Ik ben het met hem eens, al zou ik de media, zeker in Nederland, eerder van incompetentie willen beschuldigen.

Dit stuk is eerder verschenen op de website van Abu Pessoptimist.

22 gedachten over “Shalit vrij”

 1. Nou, niet echt gebruikelijk hoor. Ik kan zo wel wat landen opnoemen waar het niet gebeurt. En waar kindermoordenaars geëerd worden als vaderlandslievende soldaten (zelfs als ze moorden op vreemde bodem) die totale immuniteit genieten.

 2. Dus die Shalit is een kindermoordenaar? Daar kijk ik niet van op, daar ben je soldaat voor tenslotte.

 3. Likoed Nederland Schreef:

  Het is overal ter wereld toch gebruikelijk dat kindermoordenaars levenslange gevangenisstraffen uitzitten.

  Tenzij je lid ben van een Zionistische bezettingsmacht en op Palestijnse kinderen schiet …

 4. @5 en de VS, grote vriend van Israël en alle landen die nu ergens ter wereld zogenaamd de vrede brengen. Te veel zijn daar vanwege eigenbelangen en doden de bevolking onder het mom van goed doen. Maar het is gewoon vermoorden van onschuldige mensen.

 5. @ Likoed Nederland:
  Echt? nee hoor niet overal ter wereld Likut,want in veel landen (al dan niet bezet) worden de kindermoordenaars onthaald als helden en krijgen ze speldjes en erediensten van hun regeringen.
  En wanneer hun kindermoorden uitkomen, wordt door dezelfde regeringen deze moorden afgedaan als heldendaad…en dan gaan de kindermoordenaars terug naar hun gezinnen en eten met hun kinderen gezellig matzes en brownies,en vertelt pappie aan zijn kinderen dat hun vader gewapende vrijheidsberovende misdadige kinderen heeft overhoopgeschoten,waarna hij zijn kindertjes naar bed brengt en in de talmoed/bijbel leest en hoopt dat zijn kinderen veilig zijn

 6. Iedereen die moordt is een hufter. Iedereen die anderen dwingt te moorden of hersenspoelt om te gaan moorden, is ook een hufter. Er is geen goede moordende partij, nergens op de planeet.

 7. 14-5-1948 Schreef:

  Iedereen die moordt is een hufter.

  Heb je je al afgevraagd hoeveel die Shalit mogelijkerwijs heeft omgelegd?

 8. @9: Ik maak geen onderscheid tussen mensen die moorden. Moord is moord, doden is doden. Ongeacht wie het doet.

 9. @10

  Een volk generatie na generatie het perspectief op een beter leven ontnemen is net zo erg als moord

 10. kaaskop Schreef:

  Een volk generatie na generatie het perspectief op een beter leven ontnemen is net zo erg als moord

  Kaaskop, ik ben het volledig met je gedachte eens.

 11. Likoed Nederland Schreef:

  Het is overal ter wereld toch gebruikelijk dat kindermoordenaars levenslange gevangenisstraffen uitzitten.

  Vent, zeik toch op je eigen parochie!! Je opent hier zwaar off-topic, dus voor mij mag je zwelgen in je afzichtelijke galbak van waar je vandaan komt! 😥

 12. @13: Abdul:

  Ja, viel me ook al op dat er weinig reactie op kwam, hier. eigenlijk vind ik opzouten met die …., voor het eerst dat ik dat dacht,. vind dit veel erger dan stomme pvv-ers. Likoed Nl is een georganiseerde etc en ook doelbewust aan het reageren op sites, , hoef ik jou niet te vertellen…denk ik zomaar.

 13. @11 en @12 zijn feitelijk pleidooien of goedpraten van de doodstraf in gevallen zonder rechtszaak. Je kunt er iets van vinden, maar wat het daadwerkelijk is, is moord of executie zonder rechtszaak.

 14. @15

  hebben we het wel over hetzelfde?

  ik dacht dat ik vrij helder was

  de wijze waarop Israël Palestijnen stelselmatig het leven onmogelijk maakt is naar mijn mening net zo laakbaar als moord

  waar heb ik het over de doodstraf? of het goedpraten daarvan?

  ik wil het wel over de doodstraf hebben

  bijvoorbeeld de kolonisten die olijfbomen omzagen, irrigatiesystemen vernielen of kinderen bij wijze van tijdverdrijf doodschieten die mogen ze wat mij betreft opknopen aan de hoogste boom

  Bibi en kornuiten idem dito

  tegenwoordig is het helemaal hip om flink met het woord antisemitisme te strooien

  ik heb helemaal niets tegen joden maar er zijn (invloedrijke) groepen in de Israëlische samenleving die qua denkbeelden en daden sterke gelijkenis vertonen met nazi’s

  in Israël roept men zo graag hoe democratisch ze wel niet zijn maar de kwalificatie rechtsstaat is Israël niet waard (administratieve detentie, verdwijningen, liquidaties in binnen- en buitenland) en de democratie is een schijnvertoning, de sociale onvrede komt niet uit de lucht vallen

 15. jvdheuvel Schreef:

  Nou Likoed loopt echt op zijn tenen hoor voor zijn doen.

  Dat moet ook wel als je zulke lange tenen hebt. 😉

 16. En zo werkt Likud, komt binnen roept wat en we hebben een hele draad. Op zich wel knap, Ook ik ben er weer ingetuind. Zullen we hem/haar de volgende keer gewoon in het sop gaar laten koken? Of toch maar niet? *trekt peinzend gezicht* Naaaaahhhhhh, doen we niet! Onzin moet altijd tegengesproken worden! Zeker dit soort onzin.

 17. Al Bakrastani Schreef:

  Likoed Nederland Schreef:
  Het is overal ter wereld toch gebruikelijk dat kindermoordenaars levenslange gevangenisstraffen uitzitten.

  Tenzij je lid ben van een Zionistische bezettingsmacht en op Palestijnse kinderen schiet …

  Op kleintjes schieten is veel moeilijker dus is het veel knapper als je die raakt.

 18. Likoed Nederland Schreef:

  Het is overal ter wereld toch gebruikelijk dat kindermoordenaars levenslange gevangenisstraffen uitzitten.

  Juist en daarom had shalit gevangen moeten blijven

  14-5-1948 Schreef:

  Iedereen die moordt is een hufter. Iedereen die anderen dwingt te moorden of hersenspoelt om te gaan moorden, is ook een hufter. Er is geen goede moordende partij, nergens op de planeet.

  dat is geen hufter dat is een moordenaar(s)

Reacties zijn gesloten.