“Senaat niet bedoeld voor politieke spelletjes”, vette pech Dijsselbloem

“De Senaat is niet bedoeld voor politieke spelletjes”, aldus Jeroen Dijsselbloem. Waar die senaat (die ooit gewoon Eerste Kamer genoemd werd, maar Senaat staat veel chiquer en Amerikaanser natuurlijk) eigenlijk wèl voor bedoeld is kun je je afvragen. In de praktijk wordt ze verondersteld wetten op hun technische inhoud en consistentie met andere wetten te controleren, maar dat is nergens officieel vastgelegd.

Van oorsprong is de Eerste Kamer opgericht op verzoek van de Zuidelijke Nederlanden, om ook de adel een plaats in de wetgevende macht te geven, wat later vervangen werd door andere lieden uit de elite van de samenleving, totdat na 1917 in principe iedereen er plaats in kon nemen.

Kortom, het is een weliswaar historisch gegroeid vreemd onderdeel van de volksvertegenwoordiging, maar het is wel een deel van de volksvertegenwoordiging. En het lijkt erop dat de huidige regering in dat deel van de volksvertegenwoordiging bij de aanstaande verkiezingen zelfs met behulp van de ‘constructieve oppositie’ geen meerderheid meer gaat behalen. Waarom niet? Omdat zowel VVD als (zeker) de PvdA een godsgruwelijk kiezersbedrog gepleegd hebben door elkaar vrijwel direct na de laatste verkiezingen snikkend in de armen te vallen, terwijl beider kiezers nu juist uit alle macht die andere partij buiten de regering hadden willen houden. En die kiezers gaan ze daar nu keihard op gaat afrekenen.

Politieke spelletjes of niet, deal with it, Dijsselbloem. Dit is in elk geval één van de manieren waarop de bevolking een zich wanhopig aan het pluche vastklampende regering nog bij kan sturen voordat die vier jaar om zijn.