Secularisatie en fundamentalisme staan dialoog in de weg

Woensdag 6 april houdt Marcel Poorthuis, hoogleraar interreligieuze dialoog aan de universiteit in Tilburg, zijn oratie Dialoog tussen de godsdiensten: toekomst of verleden tijd?. Er aan vooraf gaat een studiemiddag over het thema Staat de vrijheid van godsdienst onder druk? – Juridische, islamitische en filosofische perspectieven.

Poorthuis zal in de oratie naar voren brengen dat de postmodern genoemde omgang met godsdienst juist het einde van de interreligieuze dialoog betekent.
Fundamentalisme is het tegendeel van dialoog omdat de ander daarin louter als ketter en vijand verschijnt, zonder enige verwantschap. Antigodsdienstig gevoel kan net zo fundamentalistisch zijn als godsdienstig fundamentalisme, stelt de aanstaande hoogleraar, van wie later dit jaar een boek zal verschijnen getiteld Van harem tot fitna, waarin hij samen met collega dr. Theo Salemink aantoont dat het vijandbeeld van de islam (en van het jodendom!) diep in de Nederlandse maatschappij verankerd zat, zelfs toen er geen moslims waren in Nederland.

Wij hopen er op terug te komen.
Programma van de middag.

19 gedachten over “Secularisatie en fundamentalisme staan dialoog in de weg”

 1. Dat is een interessante en misschien wel vruchtbare invalshoek! Het zou er toe kunnen bijdragen, dat meer joodse en christelijke instellingen zich van de anti-islam fundamentalist Wilders distantiëren, die immers steeds zegt mede namen “de joods-christelijke cultuur” te spreken.

 2. Huib,
  Zoals gewoonlijk snap je het weer niet.
  Het meeste en gevaarlijkste fundamentalisme zit in de islamitische hoek!
  Je kunt Wilders wel een racist en fundamentalist noemen, maar dat neemt niet weg dat hij alleen
  dingen benoemt en niet uitvoert, zoals menig moslim fundamentalist wel met z’n bommen en sharia.
  Maar jij zet liever een politicus in een bedenkelijke hoek, het liefst de oorlog erbij halen en verzwijgt
  het terreur wat van sommige groepen komt.
  Ik woon liever in een Nederland onder Wilders dan in b.v. Iran, waar de Islam een hoofdrol heeft.
  En jij?

 3. Ik woon liever in land, waar mensen eerst nadenken en weten waar ze het over hebben. Ik woon liever in een land, waar nog een beetje respect is voor de ander. Of die nou autochtoon is of allochtoon, moslim of jood. En niet een stel onnadenkenden die vinden dat Wilders gelijk heeft en sinds een paar jaar met dreigingen naar anderen toe hun mening moeten ventileren. Inderdaad het lijkt wel op Iran, maar dan de andere kant op met dit soort hysterie vind je niet?

 4. Beetje domme vergelijking, niet?

  Wilders zal je niet ophangen, omdat je een vrouw bent die het regime niet bevalt.
  Wilders zal je niet met stokslagen tot de orde roepen.
  Wilders zal je niet in een stadion executeren.
  Wilders heeft wel soms domme uitspraken waar niemand iets mee opschiet, maar dat heb ik toch liever
  dan het bovenstaande.
  En als je op een partij stemt die niet de jouwe is, wil dat niet zeggen dat je onnadenkend bent. Dat is stigmatiseren van een bevolkingsgroep, iets waar Wilders om bestreden wordt. Nu doe jij dat ook.
  Waar zit het verschil?

 5. Omdat ik Bert al bedreigd door een pvv er. Die had mijn foto van het internet geplukt en daarbij aangeschreven dat als Geert aan de macht kwam, dat ik o.a. met het linkse tuig aan de beurt was. met een pistool daarbij afgedrukt. Sindsdien ben ik niet zo dol op de hardcore pvv er die zijn mening verkondigt, iedereen aan de denkbeeldige galg hangt als het niet bevalt. En hardop droomt als Geertje aan de macht is, dat de straten geruimd worden. Lijkt dat niet op een dictatuur. Plus het feit als je ze ergens op een denkfout wijst, dat je dan getrouwd bent met een moslim, een knuffelaar een linkschmensch 😥
  Nee, de stokslagen moeten wachten, het ophangen ook en met vrouwen heeft jouw partij het ook niet helemaal op. De pot en de ketel zoiets? Of wil je zeggen naar voorstaande voorbeelden dat jullie dan nog zo voorbeeldig zijn en vredelievend en openstaan voor anderen. Dus niet, Femke Halsema kan er van mee praten, dat was ook zo iemand die vond dat de linkschmenschen moesten worden aangepakt.

 6. Bert Schreef:

  Ik woon liever in een Nederland onder Wilders dan in b.v. Iran, waar de Islam een hoofdrol heeft.

  Volgens mij zijn er nog wel meer keuzemogelijkheden…. zoals jij het brengt is het een soort “Wat wil je eten, poep of stenen?” 😉

 7. Meharis,

  Het spijt mij bijzonder dat je bedreigt bent door zo’n idioot die niet kan discussiëren maar alleen bedreigen.
  Zulke taal staat niet voor de PVV, dat kan ik je garanderen. Dit is taal van rechts extremisten die niks van vrijheid moeten hebben en Hitler een groot staatsman vinden. Dit soort volk moet je negeren.
  Denk niet dat die 1,6 miljoen mensen die op de PVV gestemd hebben dit goedkeuren.
  Om hiervan de hele PVV en Geert Wilers de schuld van te geven is zeer kortzichtig. Net zoals het ook kortzichtig is om te zeggen dat alle moslims niet deugen.

 8. Bert Schreef:

  Denk niet dat die 1,6 miljoen mensen die op de PVV gestemd hebben dit goedkeuren.

  Ah, dus dáárom waren het er bij de laatste verkiezingen nog maar 869.595. :mrgreen:

 9. Jammer dat je niet logisch wilt nadenken en maar in het idee blijft hangen dat dit de schuld van de PVV is.
  Ook met jou is niet goed te discussieren, want jij hebt een mening gevormd en zal niet anders gaan denken.
  En over het aantal pvv stemmers; zoals je ziet, als ze regeringsbijdrage leveren zakken ze met het aantal zetels, dus in feite moet je willen dat Wilders premier wordt. dan is die partij binnen de kortste keer weggevaagd.

 10. Deze Bert illustreert waarom het gaat bij Poorthuis, het onderwerp van dit stuk, zeg ik er nog maar even bij.
  Ongetwijfeld geen christen (of een fundamentalistische, maar dat lijkt mij onwaarschijnlijk) en dus ten volle bereid een godsdienst waar hij net als Wilders (over wie het helemaal niet gaat) de ballen van afweet aan te vallen

 11. jvdheuvel Schreef:

  Ik zal pas tevreden zijn als ie bedrijfslijder is bij Kentucky Fried Chicken.

  …in Jalalabad…. 😛 😛 😛

 12. Bert Schreef:

  Huib,
  Zoals gewoonlijk snap je het weer niet.
  Het meeste en gevaarlijkste fundamentalisme zit in de islamitische hoek!

  Huh? Nou dat is dan de eerste keer dat Huib iets niet snapt. Beste Bert, ik denk dat je zendingswerk voor de PVV beter ergens anders kunt voortzetten. Niet wij, maar jij zit vast in denkbeelden en wil daar niet over nadenken of over praten. Voor jou staat vast dat het kwaad in de islam-hoek zit. Heb je hier op de site of elders op internet al gezien hoe fundamentalische christenen in de VS tekeer kunnen gaan? Of hoe ze daar met mensen die bij abortusklinieken werken omgaan (bedreigen, mishandelen en moorden)? Elke fundamentalist,ook die uit Bible belt in Nederland, kunnen en willen ver gaan om hun geloof te verspreiden en elke andersdenkende de mond te snoeren.

 13. @Bert dan heb je niet o.a. bij de reaguurders van o.a. de telegraaf gekeken, die het gewoon opschrijven. Het bedrijf dat modereert haalt de ergste verwensingen eruit, maar toch zijn er bij die ‘netjes’blijven. Die gewoon willen dat de moslims gedeporteerd worden. Misschien ben jij dan een ‘nette’ aanhanger, maar er zijn teveel die bij alles; LINKS roepen. En er met het geweld koketteren. Ik denk dat je niet beseft hoe erg de haat is tegen de LINKSMENSCH. Je kan terecht ergens kritiek op hebben, maar een zendingsdrift voor iemand die in verhulde taal je buren te haten, of anderen is gewoon slecht. En als je stemt uit angst op zo’n patjepeeër dan ben je in de aap gelogeerd. Overigens het ontkenningsgehalte van de pvv is groot. Wir haben das nicht gewust, m’n zolen.

 14. Bert Schreef:

  Beetje domme vergelijking, niet?
  Wilders zal je niet ophangen, omdat je een vrouw bent die het regime niet bevalt.
  Wilders zal je niet met stokslagen tot de orde roepen.
  Wilders zal je niet in een stadion executeren.
  Wilders heeft wel soms domme uitspraken waar niemand iets mee opschiet, maar dat heb ik toch liever
  dan het bovenstaande.

  Wilders heeft niet alleen uitspraken gedaan maar ook bepaalde dingen in zijn verkiezingsprogramma gezet en bepaalde voorstellen gedaan

  – etnische registratie van iedereen
  – Vast gezet worden zonder uitzicht op proces (administratieve detentie.
  – Iedereen met een tweede nationaliteit mag zich niet meer verkiesbaar stellen en geen ministerm, burgemeester ect worden
  – De kinderen van bovenstaande groep kunnen geen Nederlander meer worden
  – Iedereen met een tweede nationaliteit die daar niet van af kan raakt bij veroordeling diens Nederlanderschap kwijt en wordt gedeporteerd
  – Een politie agent die een burger doodschiet hoeft geen verantwoording meer af te leggen
  – abortus kan niet meer na 8 weken en die moet je zelf betalen erg fijn voor verkrachtingsslachtoffers (voorgesteld door Fleur Agema)

  Ik kan leukere partijen bedenken dat de PVV. Lees het verkiezingsprogramma & de persberichten en huiver.

 15. Bert Schreef:

  dat hij alleen dingen benoemt en niet uitvoert, zoals menig moslim fundamentalist wel met z’n bommen en sharia.

  Er is in nederland geen moslimfundamentalisme- of shariagevaar van betekenis!
  Er is wèl het gevaar van volksmenner G.W. en z’n neoconlobbies overzee, zowel oost als west, die de vrijheid van meningsuiting bedreigen van anders-dan-rechts denkenden.

 16. @#18

  Die discussie over de Sharia is eerder gevoerd en niemand kon toen met een reëel voorbeeld komen. Hans Jansen evenmin toen hem dit bij Pauw en Witteman werd gevraagd.

  Mohammed Rabbea had het liefst geen Nederlandse vertaling van the Satanic Verses door Salman Rushdie in Nederland gepubliceerd gezien. Dat voorstel is verworpen. Dat is zover ik kan weet de laatste keer dat een Moslim politicus serieus geprobeerd heeft om met een beroep op zijn geloof landelijke politiek te voeren. Dat was eind jaren 80; meer dan 20 jaar geleden dus.

  Nederland heeft altijd meerdere religieuze fracties gekend die elkaar verketterden. Tolerantie is hier ontstaan omdat het alternatief zou neerkomen op interne onlusten die ons naar buiten zouden verzwakken.

Reacties zijn gesloten.