Schreeuw van het volk op vooravond van Prinsjesdag

Op zaterdag 17 september worden in Amsterdam en Rotterdam pleinprotesten tegen de afbraakwoede van dit kabinet georganiseerd. Op maandag 19 september – aan de vooravond van Prinsjesdag – komen verschillende sectoren bijeen voor protest In Den Haag. Vanaf een programma op het Plein wordt er gezamenlijk naar het Malieveld gedemonstreerd.

Premier Rutte ‘vreest’ dat er nog een bezuinigingsronde nodig zal zijn. Maar vooralsnog hoeft Rutte helemaal niets te vrezen. Zijn pensioen, salaris en sociale voorzieningen staan niet op de tocht. Zijn rijkeluis-achterban likt de vingers zelfs af bij dit afbraakbeleid. In 2010 kwamen er 10 procent meer miljonairs bij in Nederland! Want de rekening voor de crisis werd niet bij hen neergelegd. Het zijn de lage en middeninkomens die moeten inleveren en het zijn de allerzwaksten die de hardste klappen krijgen.

Tal van sectoren hebben geprobeerd om met rationele argumenten uit te leggen dat dit bezuinigingsbeleid meer kapot maakt dan komende generaties lief zal zijn. Tal van petities hebben het kabinet tevergeefs opgeroepen om de lasten bij de zwaarste schouders neer te leggen. Maar dit kabinet dendert door totdat het gestopt wordt.

De serie protestacties van voor de zomer lieten zien dat mensen bereid zijn om voor hun belangen op te komen. Nu is het zaak het verzet naar een hoger niveau te tillen, zowel qua strijdbaarheid als kracht. Komende week zal er in verschillende steden worden afgetrapt voor een nieuw seizoen van protest.

Op zaterdag 17 september organiseert de Alliantie voor Solidariteit een solidariteisplein in Rotterdam en in Amsterdam wordt, mede op initiatief van de IS, die dag een tentenkamp opgezet.

Maandag 19 september zijn er verschillende protesten in Den Haag. De FNV organiseert in verschillende zalen in het centrum een Nationaal Beraad tegen de afbraak. Vanaf 11.58 organiseert de Walk of Shame, met ondersteuning van Rekening Retour en het Plein der Beschaving, een ‘schreeuw van het volk’ op het Plein. Om 13.30 zullen de vakbondsleden en de demonstranten van het Plein elkaar op de Lange Vijverberg treffen en gezamenlijk naar het Malieveld demonstreren, alwaar ze door de GC-Raad zullen worden verwelkomd. Vanaf 14.00 zullen alle betrokkenen daar gezamenlijk deelnemen aan een actiemanifestatie.

17 september Rotterdam: Grote Kerkplein, aanvang: 14.00 – 17.00
17 september Amsterdam: Beursplein, aanvang: 14.00
19 september Den Haag: Het Plein, verzamelen vanaf 11.30

Dit stuk is eerder geplaatst op de website van socialisme.nu

12 gedachten over “Schreeuw van het volk op vooravond van Prinsjesdag”

 1. Het is wel goed voor de politici dat de prinsjesdagstukken “uitgelekt” zijn zodat de menigte op prinsjesdag zelf niet meer zo boos is en wat afgekoeld wanneer de stukken gepresenteerd worden.
  Moment supreme kan altijd wat onverhoopte reacties geven vandaar dat het handig is van te voren in te lichten zodat men er al rekening mee heeft gehouden wat de stukken inhouden en wat bedarender zal protesteren.

 2. Eigenlijk zou het hele Malieveld vol moeten staan met Henken en Ingrids. Met hun stem zouden toch alle problemen opgelost worden? Voorspelbaar genoeg blijken zij nu dus keihard in de steek te worden gelaten door hun helden. Maar misschien proberen ze nog met de tong uit de mond de ingewikkelde berichtgeving in de Telegraaf te ontcijferen. Wanneer zou het gloeilampje boven hun hoofd gaan branden?

 3. Het Randstad-centrisme stoort me eigenlijk wel een beetje. Dat je “het” in Den Haag “doet” is duidelijk, maar als je “het” ook in Amsterdam en in Rotterdam “doet”, dan waarom niet meteen – bijvoorbeeld – in alle provinciehoofdsteden. Met name de “genaaiden” in de zorg willen denk ik best mee demonstreren, maar zeker voor hen zijn de drie genoemde steden niet altijd realistisch haalbaar.
  😐

 4. Laten we tijdens prinsjesdag (alleen het wóórd al) massaal langs de kant gaan staan en zwaaien met ZWARTE vlaggen, waarop afgebeeld een waxinelichtjehouder!

 5. MadPride Schreef:

  Het Randstad-centrisme stoort me eigenlijk wel een beetje. Dat je “het” in Den Haag “doet” is duidelijk, maar als je “het” ook in Amsterdam en in Rotterdam “doet”, dan waarom niet meteen – bijvoorbeeld – in alle provinciehoofdsteden. Met name de “genaaiden” in de zorg willen denk ik best mee demonstreren, maar zeker voor hen zijn de drie genoemde steden niet altijd realistisch haalbaar.

  Helemaal mee eens, ,zodat een ieder ook de kans heeft om de tanden te laten zien,
  het is genoeg geweest,dat zakkenvullerij en de armoede toeneemt,Er is namelijk geld zat,maar zit in de verkeerde buidels

 6. dré oudman Schreef:

  Laten we tijdens prinsjesdag (alleen het wóórd al) massaal langs de kant gaan staan en zwaaien met ZWARTE vlaggen, waarop afgebeeld een waxinelichtjehouder!

  Zeg ik volmondig ja tegen, maar helaas hebben velen hebben niet de fin,middelen om naar Den Haag te gaan, en dat is nou net de bedoeling van deze wanbeleid,dat men tegen de muur staat,de mond gesnoerd wordt Ik hoop echt op harde akties ! want er broeit iets,laat de bom maar barsten.

 7. dré oudman Schreef:

  Laten we tijdens prinsjesdag (alleen het wóórd al) massaal langs de kant gaan staan en zwaaien met ZWARTE vlaggen, waarop afgebeeld een waxinelichtjehouder!

  Het zou ook wel een stunt zijn als tijdens het défilé met dat bladgouden stuk antiek overal groepjes mensen spontaan de rug toedraaien naar de optocht.

 8. 9
  Abdul Alhazred

  Ik zou ze niet graag de rug toe keren.
  Voor je het weet zit je 1 jaar in voorarrest, en krijg je 1 jaar tbs.

 9. @11: Abdul:

  Als je anders denkt over politiek ben je dus mogelijk geestelijk ziek.
  Het lijkt er op dat de dictatuur in dat land vrijwel alle hulpbronnen aan het zoeken is om iedere vorm van protest de kop in te gaan drukken.
  Dit bericht haalt de krant, maar ik vrees dat er veel en veel meer aan het gebeuren is, aan het zicht onttrokken.

  Ik klaag nu ook de psychiatrie aan voor het meewerken aan deze dictatuur, en daaraan gekoppeld de farmaceutische industrie.

Reacties zijn gesloten.