Schotten zullen Britten naar links dwingen

De algemene verkiezingen op 7 mei in het Verenigd Koninkrijk – nog wel – zullen een kleine aardverschuiving te zien geven. Die heeft niet te maken met de verhouding tussen de Conservatieven en Labour maar met de Scottish National Party (SNP). Polls geven aan de SNP een overweldigende meerderheid in Schotland. Wanneer de Tories en Labour ongeveer een gelijk resultaat scoren, zoals peilingen voorspellen, is steun van de SNP cruciaal voor een toekomstige regering. Welke politiek staat de SNP voor ogen?

Al in januari besloot de leiding van SNP haar verkiezingscampagne rond drie kernthema’s te baseren: meer autonomie voor het Schotse parlement, een einde aan de bezuinigen en oppositie tegen de vernieuwing van het Trident kernrakettensysteem. Het doel was om Labour op links buitenspel te zetten en steun vast houden van geswitchte Labour-stemmers voor de SNP – na het referendum.
(New Statesman [vertaald uit het Engels])

Links van Labour ligt er natuurlijk een enorm gat. Sinds Tony Blair is Labour slechts links ten opzichte van de Conservatieven, maar bevindt ze zich zelfs rechts van de PvdA.

1 gedachte over “Schotten zullen Britten naar links dwingen”

  1. Pingback: Winst SNP geeft makke van sociaal-democratie aan | Krapuul

Reacties zijn gesloten.