Schijnzekerheid

Dat typeerde wel het debat over de eurocrisis in de 2e kamer. Was het nu wel of niet de juiste rekensom of verkeerd uitgelegd. Het plan van Merkel en Sarkozy dat zo vaag is dat de gehele internationale financiële wereld er zijn schouders bij ophaalde. De markt en de kamer zoeken zekerheid, maar niemand kan en durft deze te bieden.

Duizenden excuses van Rutte voor zijn onhandige uitleg van het rekensommetje. De Jager die, gesouffleerd door zijn topambtenaar, er een rekenspelletje van maakt en nog meer verwarring schept. Niet dat de Jager nu werkelijk weet hoe het akkoord in elkaar steekt. Daarvoor is teveel nog niet afgesproken, laat staan doorgerekend.

Daarom is het wel heel merkwaardig dat de linkse oppositie, met uitzondering van de SP, akkoord gaat met het verhaal van het kabinet. Waar gaan we mee akkoord? Ineke van Gent [GroenLinks] stelde de meest zinvolle vraag: “hoeveel gaat het de burger kosten”. En op die vraag heeft niemand antwoord.

De PVV speelt het spel braaf mee met deze regering. Al wordt heel Nederland aan de arabieren verkocht, zolang Links maar niet in de Trèveszaal komt. Dat is het enige wat telt voor Wilders. Ik had het al in eerdere blogs aangegeven. Wilders zal nooit dit kabinet laten vallen, omdat dan Paars+ alsnog langszij komt. Niet dat het zijn grootste nachtmerrie is, maar zijn beleid is gebaseerd op rancune. Dus Links moet het ontgelden. Genoegzaam zag hij toe hoe de oppositie worstelde en trachtte het kabinet het lastig te maken. Maar geen moment kwam Rutte in de problemen. Rutte wist zich allang verzekerd van de steun van de regeringscoalities. Dat is nu dus incluis de PVV. De PVV maakte wel gewag van zijn ongenoegen over de steun, maar weigert daar, zoals altijd, enige consequentie aan te verbinden. Daarmee wordt de PVV impliciet verantwoordelijk voor dat beleid. Wanneer gaat de linkse oppositie nu eens snappen hoe Wilders het spel speelt? Rutte heeft niet voor niets alle reden om elke keer breed te lachen.

En dan het plan voor een Europese economische regering die meer bevoegdheden moet krijgen en landen zou moeten straffen als zij zich niet aan de regels houden. Dus in plaats van werkelijke veranderingen door te voeren in het failliete financiële systeem, richten Merkel en Sarkozy gewoon nog een praatclubje op. Een clubje zonder tanden. Want welke landen negeerden als eerste de 3% begrotingsregel, waar Zalm zo trots op was? Juist. Duitsland en Frankrijk. Zij vonden het te rigide. En diezelfde landen willen nu bindende harde sancties gaan instellen? De financiële markt kwamen gisteren niet bij van het lachen en verwezen het plan linea recta naar de prullenbak. En ook Rutte durft zijn vingers er niet aan te branden, want dan krijgt hij de grootste bonje met zijn achterban en de PVV die volkomen anti-Europa zijn. Dus wederom veel geschreeuw maar weinig wol. Op naar de volgende aflevering van de eurocrisis. Het smeult nog altijd en de [Nederlandse] politiek slaapt.

Dit stuk is eerder verschenen op de website van GroenLinkser Hans Groen.

1 gedachte over “Schijnzekerheid”

  1. “Ineke van Gent [GroenLinks] stelde de meest zinvolle vraag: “hoeveel gaat het de burger kosten”. En op die vraag heeft niemand antwoord.”

    Ik denk dat ik het antwoord weet: Alles.

Reacties zijn gesloten.