Schietpartij in New Jersey heeft mogelijk tóch een antisemitische achtergrond

Het vuurgevecht tussen politie en twee voortvluchtige criminelen (terroristen?) gisteren in New Jersey heeft mogelijk tóch een antisemitische achtergrond. In eerste instantie werd dat nog ontkend door de autoriteiten. 

De schietpartij ontstond toen een 40-jarige rechercheur twee mannen aan wilde houden die verdacht werden van moord. De mannen schoten de agent neer en vluchtten naar een wijk in Jersey City waar veel Joodse bedrijfjes en winkels gevestigd zijn. Het duo bestormde een koosjer (=producten die bereid zijn volgens de Joodse spijswetten) supermarkt waar het een aantal mensen gijzelde. De politie omsingelde het gebouw, waarna er een hevig vuurgevecht uitbrak dat ruim een uur duurde. Daarbij vonden vijf mensen de dood, waaronder de beide voortvluchtigen. Ook drie klanten en/of personeelsleden van de winkel werden gedood. Eerst werd nog gezegd dat ze mogelijk in het kruisvuur terecht waren gekomen, maar volgens de laatste informatie zijn ze geëxecuteerd door de voortvluchtigen.

Tijdens een persconferentie werd gezegd dat de schietpartij geen terroristische achtergrond had, maar burgemeester Steve Fulop van Jersey City tweette kort daarop dat de politie nu tóch serieus kijkt naar de mogelijkheid dat de daders de koosjer winkel doelbewust hebben uitgekozen:

Meer bij de New York Times.

Zodra er meer bekend is wordt dit bericht aangevuld. 

Uitgelichte afbeelding: By MusikAnimal – Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=60794452